Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chutné predjedlá na každý stôl: Vyskúšajte TIETO chuťovky a návšteva vás vychváli do nebies!

Kornútiky z parmezánu s ricottou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Či už na rodinnú oslavu, alebo len pre vás dvoch. Verte, že tieto malé delikatesy dodajú každej chvíli nádych výnimočnosti.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Extra CHRUMKAVÁ CUKETA v parmezáne: Už ju nebudete piecť inak!
    Zdroj: Youtube

    Carpaccio z cukety

    4 porcie

    4 malé cukety ● 1 citrón ● konzerva fazule (400 g, druh borlotti) ● 1 žltá paprika ● 1 PL kapár ● 1 PLčerstvej petržlenovej vňate ● olivový olej ● hoblinyparmezánu ● vločková soľ ● mleté čierne korenie

    Cukety umyjeme a osušíme. Škrabkou na zeleninu ich nakrájame na pozdĺžne tenké prúžky. V mise k nim pridáme citrónovú kôru nastrúhanú najemno a šťavu, 2 polievkové lyžice olivového oleja, dochutíme trochou soli a čierneho korenia. Rukami jemne premiešame a necháme 10 minút marinovať, aby cukety zmäkli. Fazuľu scedíme a prepláchneme vodou. Papriku umyjeme, osušíme, zbavíme semiačok a nakrájame na malé štvorčeky. V miske k nim pridáme dve lyžice oleja, kapary, petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno a dochutíme soľou a korením. Na štyri servírovacie taniere dáme plátky cukety, aby sa mierne prekrývali. Pridáme lyžicu fazuľovo-paprikovej zmesi a posypeme hoblinami parmezánu.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas marinovania: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Carpaccio z cukety

    Guľôčkys parmskou šunkou

    12 kúskov

    NA CESTO: 14 g sušeného droždia ● 150 ml teplej vody ● 200 g hladkej múky ● 1 PL olivového oleja ● soľ ● olejna vyprážanie

    NA PLNKU: 100 g prírodného syra ● 12 plátkov prosciutta

    Droždie rozpustíme v polovici množstva vody. Rozmiešame vidličkou a necháme 5 až 10 minút odstáť, kým sa neaktivuje a na povrchu vody sa nevytvoria bublinky. Múku pridáme po častiach, premiešame a postupne pridáme zvyšnú vodu. Nakoniec pridáme aj štipku soli spolu s 1 lyžicou olivového oleja. Pracujeme najprv s vidličkou, potom rukami, až kým sa nevytvorí lepkavé cesto. Premiestnime ho na dosku zľahka posypanú múkou a ešte miesime niekoľko minút. Malo by zostať mierne lepkavé. Cesto dáme do misky a zakryjeme fóliou. Necháme kysnúť najmenej 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Pomúčenými rukami robíme z cesta guľôčky vo veľkosti orecha. S cestom pracujeme opatrne, aby sme z neho nevytlačili vzduch. V stredne veľkej panvici rozohrejeme olej a vyprážame guľôčky v niekoľkých dávkach. Vyprážame ich pekne dozlatista, otáčame lyžicou, aby sa opiekli z každej strany. Vyberieme a osušíme papierovou utierkou. Zľahka posypeme soľou, kým sú ešte teplé, rozlomíme ich a naplníme kopčekom prírodného syra a prosciuttom. Ak chceme, pridáme aj bylinky.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas kysnutia: 60 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Guľôčky s parmskou šunkou

    Cuketové roládky

    6 porcií

    2 stredne veľké cukety ● 250 g ricotty ● 1 PLcitrónovej šťavy ●­ 50 g vlašských orechov● malá hrsť bazalky ● 290 g zaváranýchgrilovaných paprík ● soľ ● mleté čiernekorenie ● balzamový ocot ● olivový olej

    Cukety dobre umyjeme, osušíme papierovou utierkou a škrabkou na zeleninu ich pozdĺžne nakrájame na dlhé tenké prúžky. Budeme ich potrebovať 24. Tri lyžice oleja aj octu nalejeme do veľkej misky. Plátky cukety položíme do zmesi tak, aby sa neprekrývali. Vrch polejeme olejom a octom, prikryjeme fóliou a v chladničke marinujeme najmenej 30 minút. Ricottu dáme do misky. Pridáme citrónovú šťavu, vlašské orechy podrvené nahrubo a nasekanú bazalku. Dochutíme soľou aj korením a premiešame. Na koniec každého cuketového prúžka dáme lyžičku ricottovej zmesi, položíme tenký prúžok grilovanej papriky a zrolujeme ju. Takto urobíme všetky rolky. Necháme krátko v chladničke stuhnúť.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas marinovania: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cuketové roládky

    Paštéta z údeného pstruha

    10 porcií

    250 g mäsa z údeného pstruha● 120 g zmäknutého masla● 130 g prírodného syra ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL chrenu● 1 ČL petržlenovej vňate ● 1 ČL pažítky ● soľ ● mleté bielekorenie ● pečivo na podávanie

    Z údeného pstruha dôkladne vyberieme kosti. Mäso rozmixujeme s maslom a prírodným syrom. Pridáme citrónovú šťavu, chren nastrúhaný najemno, petržlenovú vňať a pažítku nakrájanú nadrobno. Mixujeme už len 10 sekúnd. Osolíme, okoreníme. Paštétu podávame na čerstvom pečive alebo opečenom hriankovom chlebe.

    Čas prípravy: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Paštéta z údeného pstruha

    Tapenáda zo sušených paradajok

    1 pohár

    1/2 šálky sušených paradajok ● 1 šálka vlašskýchorechov ● 1/2 šálky petržlenovej vňate ● 1/2 šálky parmezánu ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1/2 šálky extra panenského olivového oleja ● zelenina a krekry na podávanie

    Sušené paradajky zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 10 minút. Scedíme. Vlašské orechy opekáme 8 až 10 minút v rúre pri teplote 180 °C. Dáme do utierky, trieme, aby sme odstránili šupku. Parmezán najemno nastrúhame, petržlenovú vňať nahrubo nakrájame. Paradajky, vlašské orechy, parmezán, petržlen, cesnak, soľ a čerstvo zomleté čierne korenie rozmixujeme na hrubšiu pastu. Pridáme olej a ešte premixujeme. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame s nakrájanou zeleninou, krekrami alebo knäckebrotom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas odležania: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Tapenáda zo sušených paradajok

    Kornútiky z parmezánu s ricottou

    36 kúskov

    150 g parmezánu ● štipka mletej červenej papriky ● 150 g ricotty ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 1 a 1/2 PL mlieka ● 2 ČL nakrájanej pažítky + na ozdobu ● 3 plátkysušenej šunky ● čerstvé alebo sušené figy ● soľ ● drvené čierne korenie

    Rúru predhrejeme na 220 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Na papier nakreslíme kolieska s priemerom 7 cm podľa okrúhlej formičky na vykrajovanie. Formičku necháme na papieri a nasypeme do nej tri lyžice nastrúhaného parmezánu. Syr rozotrieme až po okraje nakresleného krúžka, formičku odstránime. Naraz pečieme asi štyri kolieska 3 minúty, kým sa syr neroztopí. Syrové kolieska necháme krátko chladnúť a opatrne odlúpneme z papiera, obalíme nimi formičku na kornútiky a necháme vychladnúť. Ak by už boli príliš tuhé, na chvíľu ich ešte dáme do rúry. Ricottu, citrónovú šťavu a mlieko vymiešame dohladka. Primiešame pažítku nakrájanú nadrobno, soľ a čierne korenie podrvené najemno. Sušenú šunku (prosciutto) opečieme pod grilom alebo na grilovacej panvici. Necháme ju vychladnúť a nalámeme na kúsky dlhé asi 2 cm. Do každého parmezánového kornútika dáme 2 lyžičky syrovej plnky, plátok figy, plátok šunky a posypeme pažítkou.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kornútiky z parmezánu s ricottou

    Rolády z hriankového chleba

    20 kúskov

    1 červená paprika ● 70 g čedaru ● 30 g parmezánu ● 2 až 3 PL majonézy ● 2 PL petržlenovej vňate ● 1 ČL tymianových lístkov ● pár kvapiek tabasca ● 10 plátkov hriankového chleba● 50 g masla ● mletá červená paprika ● soľ ● mleté čierne korenie

    Papriku umyjeme, osušíme a dáme ju do rúry alebo pod gril opiecť. Vložíme do mikroténového vrecúška, dobre ho uzavrieme a necháme zapariť. Vyberieme, odstránime jadierka a šupku. Paprikovú dužinu nadrobno nakrájame, premiešame s nastrúhaným čedarom a parmezánom. Pridáme majonézu, nakrájanú petržlenovú vňať, tymian, tabasco, soľ a korenie. Z hriankového chleba odkrojíme kôrku a valčekom na cesto, potretým roztopeným maslom, striedky rozvaľkáme. Na hriankové plátky natrieme paprikovo-syrovú zmes, asi centimeter od okraja necháme voľný. Rolády zvinieme a zopneme špáradlom. Odložíme na 2 hodiny do chladu. Vychladené rolády rozdelíme na polovice a v rúre vyhriatej na 180 °C zapekáme 10 minút dozlatista. Po opečení zľahka posypeme mletou paprikou.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Rolády z hriankového chleba

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.