Reklama

Chutný cícer: Najlepšie stráviteľná strukovina

Zrná cícera kúpime vo vrecúšku vysušené, malé

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Je príbuzný hrachu, a preto sa mu niekedy hovorí aj rímsky hrach. S červenou šošovicou a fazuľkami adzuki patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám.

Zrná cícera kúpime vo vrecúšku vysušené, malé a tvrdé. Namočením zmäknú a napučia. Kto si chce ušetriť čas varenia, môže cícer kúpiť aj konzervovaný. Ten stačí prepláchnuť a použiť na rýchlu polievku, nátierku a podobne.

Základná príprava

Cícer namočíme na 5 až 10 hodín do vody. Tú pred varením zlejeme a použijeme čerstvú. Tým sa zbavíme väčšiny látok spôsobujúcich nadúvanie. Namočený cícer vložíme do tlakového hrnca a zalejeme vodou tak, aby bol ponorený. Jeho stráviteľnosť zlepšíme pridaním trochy majoránu či saturejky. Potom strukovinu privedieme do varu, pridáme trochu studenej vody a opäť privedieme do varu. Nesolíme. Po uvedení do varu necháme strukovinu variť asi 35 až 40 minút. Ak na prípravu cícera nepoužijeme tlakový hrniec, varíme ho do zmäknutia približne 1,5 hodiny. Strukoviny varené v tlakovom hrnci majú však krémovejšiu chuť. Uvarený cícer scedíme a vývar použijeme na prípravu polievok či omáčok.

Sladké tortičky

Podľa návodu na obale pripravíme 100 g želatíny. V miske roztlačíme vidličkou 200 g uvareného cícera a zmiešame s 200 g uvarenej ryže, 100 g ovsených vločiek, 50 g strúhaného kokosu, 100 g vanilínového cukru a 1/3 zohriatej želatíny. Z 500 g práškového pudingu s vanilkovou príchuťou uvaríme hustý puding a zamiešame doň zvyšnú želatínu. Do 1/3 malých formičiek naplníme cícerovú hmotu, zalejeme pudingom a dáme stuhnúť do chladničky. Po vychladnutí obsah z formičiek vyklopíme a ozdobíme drobným ovocím a lístkami mäty.

Na paprike so smotanou

Na oleji orestujeme 2 väčšie cibule nakrájané najemno. Pridáme 1 PL mletej sladkej papriky, trochu soli, zalejeme 500 ml vody alebo scedeného vývaru z cícera a varíme domäkka. Medzitým rozmixujeme 100 g uvareného cícera (prípadne konzervovaného) na hustú kašu s trochou vývaru. Uvarenú cibuľu aj s vývarom rozmixujeme, pridáme rozmixovaný cícer a 100 g celého vareného cícera. Pridáme 1 väčší pór nakrájaný našikmo a krátko povaríme. Prilejeme 250 ml smotany na šľahanie, ochutíme citrónovou šťavou, 1/2 kocky zeleninového bujónu a necháme prejsť varom.