Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chystáte slávnostný obed? Viete, aký nápoj podávať k jednotlivým dezertom?

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Predjedlo, hlavné jedlo, dezert. Každý z týchto chodov si pýta svoj nápoj. Poradíme vám, čo si (alebo hosťom) naliať k jednotlivým dezertom.

Slamové víno

Špeciálne prírodne sladké víno s vysokým zvyškovým cukrom a nízkym obsahom alkoholu. Vždy ho nalievame len „kvapku“, to znamená maximálne pol pohára, vychladené na 8 až 9 °C. Výborný spoločník ku všetkému sladkému.

Ľadové víno

Je veľmi podobné slamovému vínu. Má plnú medovú chuť i vôňu a má svieže kyselinky. Podávať ho možno ku všetkým druhom dezertov i koláčov.

Zdroj: Shutterstock

Preferovanie potravín a obľubu rovnakých jedál

Sladké, prípadne dezertné víno

Takého víno je tiež pomerne sladké a podávame ho k ľahším ovocným či smotanovým dezertom. Vychladené by malo byť na 10 °C.

Šumivé víno

Podávame ho pokiaľ možno čo najviac vychladené. Je skvelým spoločníkom k jahodám so smotanou či ľahkým ovocným polievkam.

Tokajské víno

Toto charakteristicky sladké víno sa podáva pri teplote okolo 12 °C a je výborným doplnkom kávových či čokoládových dezertov.

Zdroj: isifa

Ilustračná fotografia

Sherry

Týmto pojmom označujeme najznámejšie španielske fortifikované víno (pridáva sa doň lieh). Dostať ho v suchej, polosladkej i sladkej podobe, no všetky do jednej si skvele rozumejú s horkou čokoládou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS