Chystáte slávnostný obed? Viete, aký nápoj podávať k jednotlivým dezertom?
27. 6. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: Archív
Predjedlo, hlavné jedlo, dezert. Každý z týchto chodov si pýta svoj nápoj. Poradíme vám, čo si (alebo hosťom) naliať k jednotlivým dezertom.
Slamové víno
Špeciálne prírodne sladké víno s vysokým zvyškovým cukrom a nízkym obsahom alkoholu. Vždy ho nalievame len „kvapku“, to znamená maximálne pol pohára, vychladené na 8 až 9 °C. Výborný spoločník ku všetkému sladkému.
Ľadové víno
Je veľmi podobné slamovému vínu. Má plnú medovú chuť i vôňu a má svieže kyselinky. Podávať ho možno ku všetkým druhom dezertov i koláčov.
Zdroj: Shutterstock
Preferovanie potravín a obľubu rovnakých jedál
Sladké, prípadne dezertné víno
Takého víno je tiež pomerne sladké a podávame ho k ľahším ovocným či smotanovým dezertom. Vychladené by malo byť na 10 °C.
Šumivé víno
Podávame ho pokiaľ možno čo najviac vychladené. Je skvelým spoločníkom k jahodám so smotanou či ľahkým ovocným polievkam.
Tokajské víno
Toto charakteristicky sladké víno sa podáva pri teplote okolo 12 °C a je výborným doplnkom kávových či čokoládových dezertov.
Zdroj: isifa
Ilustračná fotografia
Sherry
Týmto pojmom označujeme najznámejšie španielske fortifikované víno (pridáva sa doň lieh). Dostať ho v suchej, polosladkej i sladkej podobe, no všetky do jednej si skvele rozumejú s horkou čokoládou.