Reklama

Chystáte sa na víkend piecť tortu a ozdobiť ju živými kvetmi? POZOR, tieto sú prudko jedovaté!

Jahodová torta so sektom

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Torty zdobené živými kvetmi sú momentálne veľmi módne, ale niektoré kvietky môžu byť aj veľmi nebezpečné. Ktorým sa teda vyhnúť?

Z obálok gurmánskych magazínov a časopisov o pečení a cukrárstve na nás v posledných rokoch útočia skvostné torty, ktorých povrch zdobia živé kvety.

Zdroj: profimedia.sk

Orechovo-kávový koláč

Obľúbenou dekoráciou týchto cukrárskych výrobkov sú predovšetkým vo svadobných variantoch.

Zdroj: © StockFood

Čokoládovo-cviklová torta

Keď cukrár zvolí kvety jedlé, nie je problém. Ale botanici varujú pred používaním kvetov jedovatých. Podľa nich sa na sociálnych sieťach aj v tlačených magazínoch čoraz častejšie používajú na dekoráciu aj kvety, ktoré sú prudko jedovaté a spôsobujú ťažké zdravotné problémy.

Zdroj: Shutterstock

Ovocie a marcipán

Medzi najnebezpečnejšie patria kvety iskerníky, sasanky, narcisy, hyacinty, ale predovšetkým náprstník červený, lekno, rododendron, libora meňavá, hortenzia či konvalinka. Tieto kvety sú veľmi jedovaté, ich požitie môže vyvolať vážne zdravotné ťažkosti, či už tráviaci, tak v prípade náprstníka ťažkú ​​arytmiu srdca či v prípade libory zlyhanie pečene.

Zdroj: shutterstock.com

Plamienok - clematis

Zdroj: Shutterstock

Ak sa vám nepáčia v plastových nádobách, presaďte ich do košíka či debničky.

Zdroj: shutterstock.com

Hortenzia - hydrangea

Avšak aj obyčajné položenie kvetov do polevy môže viesť k tomu, že sa jedy uvoľnia do nej. A hoci v nižšej koncentrácii, môžu vyvolať otravu.

Zdroj: Shutterstock

Jednoduchý trik na najlesklejšiu čokoládovú polevu

"Ako som už skôr povedal raz alebo dvakrát, prosím, buďte veľmi starostliví pri výbere kvetov na dekoráciu pokrmov, aby boli skutočne jedlé. Pretože napríklad toxické iskerníky rozhodne nie sú, "varuje doktor James Wong z Kráľovských botanických záhrad v londýnskom Kew.

Iskerníkovité sú toxickú čeľadí, ktoré je dobré sa vyhnúť úplne. Patria tam sasanky, iskerníky, záružlie, blyskáče, hlaváčiky, orlíčky, čemerice, plamienky (Clematis), tavolíny, poniklec, žltuška, prilbica, pečeňovník, ostrôžky (stračia nôžka) či upolín. Tieto všetky sú toxické, niektoré prudko (prvosienka, hlaváčik).

Zdroj: Shutterstock

Víno z prvosienky jarnej

Naopak medzi bezpečné jedlé kvety patrí ľaliovky či georgíny, z ktorých sa môžu pripravovať aj chutné šaláty. Hľuzy georgín dokonca nahrádzajú zemiaky.

Zdroj: living4media, profimedia.sk

Naladia vás na tóny jesene.

Z jedlých kvetov sú aj bezpečné plátky ruží, borák, nechtík, báza, levanduľa, mäta, monarda, čakanka, ďatelina, margaréta, aksamietnica, nevädza, púpava, klinček, pakost a muškát, topoľovka, slez, orgován, kapucínky, mučenka, papuľka a fialka.

Zdroj: Shutterstock

Ružu považujú mnohé kultúry za symbol krásy

Zdroj: Shutterstock, RCA

Nechtík obyčajný obsahuje látky, ktoré liečia

Zdroj: Shutterstock

Baza podporuje potenie.

Zdroj: Shutterstock

Ako sa zbaviť červených škvŕn?

Zdroj: Shutterstock

Púpavová káva je veľmi zdravá a detoxikuje organizmus. Ochutnajte!

Zdroj: Shutterstock

Ďatelina lúčna

Mierne jedovaté sú aj jarné kvety bledule, snežienky, narcisy, scily, ladoníky, puškinie, hyacinty, amarylka, zornice, modrice či bledavky.

Zdroj: Shutterstock

Narcisy zrezávajte pod vodou.