Írsky coddle
4 porcie
500 g zemiakov ● 2 hrste krúp ● 50 g anglickej slaniny ● 1 veľká cibuľa ● 4 až 6 klobás ● 3 PL rastlinného oleja ● 1 bobkový list ● 500 ml kuracieho vývaru ● za hrsť petržlenovej vňate
Celé zemiaky uvaríme v osolenej vode takmer domäkka (nemusíme ich šúpať). Prepláchnuté krúpy uvaríme. Slaninu nakrájame na kocky, cibuľu na mesiačiky. V panvici rozpálime lyžicu oleja a opečieme slaninu. Potom pridáme klobásy a sprudka ich opečieme. Vyberieme ich, v panvici zohrejeme ďalšiu lyžicu oleja a opečieme cibuľu. Zemiaky nakrájame na plátky a prudko ich opečieme. S cibuľou, so slaninou a s klobásami preložíme do pekáča. Pridáme bobkový list, vývar a v rúre vyhriatej na 220 °C pečieme asi 15 minút, aby sa chute spojili. Podávame posypané vňaťou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Čas pečenia: 15 minút
Cibuľový kiš
6 porcií
NA CESTO: 160 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 1/2 ČL krupicového cukru ● 112 g studeného masla ● 3 PL ľadovej vody
NA PLNKU: 3 červené cibule ● 1 PL krupicového cukru ● 2 PL balzamového octu ● 2 PL olivového oleja ● 180 ml mlieka ● 60 ml smotany na šľahanie ● 3 vajcia ● štipka mletého muškátového orieška ● 250 g syra gruyèr (jemný stredne tučný syr) ● soľ ● mleté čierne korenie
Na cesto zmiešame múku so soľou a s cukrom, maslo nakrájame na kocky a prstami ho rýchlo spracujeme s múčnou zmesou na mrveničku. Vmiešame vodu a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme hodinu v chladničke. Urobíme plnku. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a orestujeme ju na zohriatom oleji. Pridáme cukor a necháme ho skaramelizovať. Potom pridáme ocot a ešte chvíľu prevaríme. Cibuľu necháme vychladnúť. Odležané cesto vyvaľkáme a vyložíme ním formu s priemerom 28 cm. Popicháme ho vidličkou a dáme ešte na 15 minút do chladničky. Prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 15 minút. Fazuľu s papierom odstránime a necháme trocha vychladnúť. Dokončíme plnku. V miske vyšľaháme mlieko so smotanou, s vajcami, trochou soli, korenia aj muškátového orieška. Na predpečený korpus navrstvíme cibuľu, posypeme strúhaným syrom a polejeme smotanovou zmesou. Pečieme asi 30 minút, aby plnka ostala pevná. Kiš môžeme podávať teplý aj studený.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 75 minút
Čas pečenia: 45 minút
Japonská polievka
4 až 6 porcií
2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 mrkva ● 1 stopka zeleru ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 4 šampiňóny ● 2 mladé cibuľky ● 4 PL oleja ● sójová omáčka a čili na podávanie ● soľ
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, mrkvu a zeler na tenké plátky. V hrnci rozohrejeme polovičné množstvo oleja a zeleninu orestujeme. Prilejeme vývar, trocha osolíme a varíme 20 až 30 minút. Šampiňóny nakrájame na plátky a opečieme ich na zvyšnom oleji. Polievku precedíme a do čistého vývaru pridáme šampiňóny a mladú cibuľku nakrájanú najemno. Podávame so sójovou omáčkou a s čili podľa chuti.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Reliš a bruschetta s rozbifom
4 porcie
5 červených cibúľ ● 3 PL repkového oleja ● soľ ● 40 g krupicového cukru ● 100 ml balzamového octu
OKREM TOHO: 4 krajce bagety ● 4 PL dijonskej horčice ● 4 PL majonézy ● 4 PL medu ● 150 g rozbifu● petržlenová vňať na ozdobu
Cibuľu nakrájame na mesiačiky. V panvici na zohriatom oleji ju pomaly opekáme dohneda. Keď začne chytať zlatú farbu, zasypeme ju cukrom. Keď skaramelizuje, pridáme ocot. Varíme na miernom ohni do zhustnutia. Osolíme a odstavíme. Vlejeme do menšej zaváracej fľaše. Skladujeme v chladničke. V miske premiešame horčicu, majonézu a med. Bagetu nasucho opečieme, natrieme medovou horčicou a uložíme plátky rozbifu. Naložíme za lyžicu relišu a ozdobíme nasekanou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 35 minút