Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Cibuľa je kráľovnou kuchyne: 4 recepty na jedlá, ktorým dodá silu a výsledok bude BOMBASTICKÝ!

Írsky coddle

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Varenie bez tejto aromatickej základnej zložky si mnoho šéfkuchárov nevie ani predstaviť. Je pravda, že cibuľa dokáže zvýrazniť chuť ostatných prísad, dáva jedlu silu a výsledok je o to lepší.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Priniesli ste si domov košík plný HÚB?! Tento sýty koláč poteší každého hladoša...

    Írsky coddle

    4 porcie

    500 g zemiakov ● 2 hrste krúp ● 50 g anglickej slaniny ● 1 veľká cibuľa ● 4 až 6 klobás ● 3 PL rastlinného oleja ● 1 bobkový list ● 500 ml kuracieho vývaru ● za hrsť petržlenovej vňate

    Celé zemiaky uvaríme v osolenej vode takmer domäkka (nemusíme ich šúpať). Prepláchnuté krúpy uvaríme. Slaninu nakrájame na kocky, cibuľu na mesiačiky. V panvici rozpálime lyžicu oleja a opečieme slaninu. Potom pridáme klobásy a sprudka ich opečieme. Vyberieme ich, v panvici zohrejeme ďalšiu lyžicu oleja a opečieme cibuľu. Zemiaky nakrájame na plátky a prudko ich opečieme. S cibuľou, so slaninou a s klobásami preložíme do pekáča. Pridáme bobkový list, vývar a v rúre vyhriatej na 220 °C pečieme asi 15 minút, aby sa chute spojili. Podávame posypané vňaťou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 25 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Cibuľový kiš

    6 porcií

    NA CESTO: 160 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 1/2 ČL krupicového cukru ● 112 g studeného masla ● 3 PL ľadovej vody

    NA PLNKU: 3 červené cibule ● 1 PL krupicového cukru ● 2 PL balzamového octu ● 2 PL olivového oleja ● 180 ml mlieka ● 60 ml smotany na šľahanie ● 3 vajcia ● štipka mletého muškátového orieška ● 250 g syra gruyèr (jemný stredne tučný syr) ● soľ ● mleté čierne korenie

    Na cesto zmiešame múku so soľou a s cukrom, maslo nakrájame na kocky a prstami ho rýchlo spracujeme s múčnou zmesou na mrveničku. Vmiešame vodu a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme hodinu v chladničke. Urobíme plnku. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a orestujeme ju na zohriatom oleji. Pridáme cukor a necháme ho skaramelizovať. Potom pridáme ocot a ešte chvíľu prevaríme. Cibuľu necháme vychladnúť. Odležané cesto vyvaľkáme a vyložíme ním formu s priemerom 28 cm. Popicháme ho vidličkou a dáme ešte na 15 minút do chladničky. Prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 15 minút. Fazuľu s papierom odstránime a necháme trocha vychladnúť. Dokončíme plnku. V miske vyšľaháme mlieko so smotanou, s vajcami, trochou soli, korenia aj muškátového orieška. Na predpečený korpus navrstvíme cibuľu, posypeme strúhaným syrom a polejeme smotanovou zmesou. Pečieme asi 30 minút, aby plnka ostala pevná. Kiš môžeme podávať teplý aj studený.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas odležania: 75 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Japonská polievka

    4 až 6 porcií

    2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 mrkva ● 1 stopka zeleru ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 4 šampiňóny ● 2 mladé cibuľky ● 4 PL oleja ● sójová omáčka a čili na podávanie ● soľ

    Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, mrkvu a zeler na tenké plátky. V hrnci rozohrejeme polovičné množstvo oleja a zeleninu orestujeme. Prilejeme vývar, trocha osolíme a varíme 20 až 30 minút. Šampiňóny nakrájame na plátky a opečieme ich na zvyšnom oleji. Polievku precedíme a do čistého vývaru pridáme šampiňóny a mladú cibuľku nakrájanú najemno. Podávame so sójovou omáčkou a s čili podľa chuti.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Japonská polievka

    Reliš a bruschetta s rozbifom

    4 porcie

    5 červených cibúľ ● 3 PL repkového oleja ● soľ ● 40 g krupicového cukru ● 100 ml balzamového octu 

    OKREM TOHO: 4 krajce bagety ● 4 PL dijonskej horčice ● 4 PL majonézy ● 4 PL medu ● 150 g rozbifu● petržlenová vňať na ozdobu

    Cibuľu nakrájame na mesiačiky. V panvici na zohriatom oleji ju pomaly opekáme dohneda. Keď začne chytať zlatú farbu, zasypeme ju cukrom. Keď skaramelizuje, pridáme ocot. Varíme na miernom ohni do zhustnutia. Osolíme a odstavíme. Vlejeme do menšej zaváracej fľaše. Skladujeme v chladničke. V miske premiešame horčicu, majonézu a med. Bagetu nasucho opečieme, natrieme medovou horčicou a uložíme plátky rozbifu. Naložíme za lyžicu relišu a ozdobíme nasekanou vňaťou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Reliš a bruschetta s rozbifom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.