Cibuľovo-syrová polievka
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:46)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 3 kus cibuľa, 1 strúčik cesnak, 2 polievková lyžica maslo, 2 polievková lyžica hladká múka, 150 mililiter suché biele víno, 500 mililiter zeleninový vývar, 200 mililiter mlieko, 150 gram korenistý tvrdý syr (napríklad Greyerzer, Appenzeller), 2 čajová lyžička rasca, 4 polievková lyžica nasekaná pažítka, soľ, mleté čierne korenie
1.
Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame na kocky a opečieme na masle dosklovita. Pridáme múku, krátko opekáme a zalejeme vínom. Povaríme 3 minúty, pridáme vývar a mlieko. Polievku varíme za stáleho miešania asi 10 minút, potom rozmixujeme najemno. Do polievky po častiach pridávame za stáleho miešania nastrúhaný tvrdý syr.
2.
Rascu opekáme na suchej panvici, kým nezačne voňať. Asi polovicu z nej pridáme do polievky, dochutíme soľou a korením.
3.
Rozdelíme do misiek, posypeme zvyšnou rascou a pažítkou. Podávame s tirolským posúchom.