Cibuľový chlieb
23. 9. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:42)
Upečte si doma vlastný chlieb. Okrem prevoňanej domácnosti sa vám odvďačí aj sýtou lahodnou chuťou cibule.
Jednu veľkú alebo dve menšie cibule ošúpeme a nakrájame na čo najdrobnejšie. V panvici ohrejeme 6 PL olivového oleja, na ktorom cibuľu speníme dosklovita. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Do veľkej misy preosejeme 300 g hladkej múky a 150 g celozrnnej múky.
Premiešame a pridáme 2 ČL sušeného droždia, 1 ČL soli, 2 ČL sušeného majoránu a 1 ČL mletej rasce. Suché suroviny dôkladne premiešame. V druhej miske zmiešame 1 PL octu, 200 ml vlažnej vody a opečenú cibuľu s olejom. Tekuté prísady rýchlo zmiešame so suchými na hladké a nelepivé cesto. Vyformujeme do gule, poprášime trochou múky, zakryjeme a necháme na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.
Potom cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na dve polovice, z ktorých vyformujeme valce. Každý valec chytíme za konce a otočíme do opačnej strany, aby vznikla špirála. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 40 minút. Počas pečenia potierame vodou.