Čím pohostiť návštevu? Skúste likéry na niekoľko spôsobov
20. 6. 2010, 16:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:19)

Zdroj: archív
Chystá sa k vám návšteva a vy by ste ju radi pohostili niečím špeciálnym? Nemusíte jej podávať len tvrdé alkoholické nápoje. Čo tak káva a k tomu likér?
- Vaječný likér s rumom
Potrebujeme: 700 ml mlieka, 1 balíček vanilkového pudingu, 3 žĺtky, 350 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 ml rumu
Postup: Prevaríme 500 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku vymiešame pudingový prášok, nalejeme do prevareného mlieka a miešame, až kým pudingový základ nezhustne. V miske dobre vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme rum a zmes vlejeme do pudingového mlieka. Likér necháme prejsť varom, odstavíme ho a asi minútu ešte miešame. Po vychladnutí ho rozdelíme do fliaš a uzatvoríme.
- Vaječný likér s vodkou
Potrebujeme: 500 ml mlieka, 1 balíček vanilínového cukru, 8 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 sladené kondenzované mlieko, 150 ml alkoholu (40 percentná vodka alebo čistý lieh)
Postup: Prevaríme mlieko a necháme vychladnúť. Pridáme vanilínový cukor, žĺtky, práškový cukor a sladené kondenzované mlieko. Pomixujeme ručným šľahačom a dáme variť do hrnca nad parou. Zmes miešame, až kým nezhustne. Po vychladnutí pridáme alkohol.
Vaječný likér zo Zlatého klasu
Potrebujeme: 500 ml vody, 300 g kryštálového cukru, 1 balíček Zlatého klasu, 4 žĺtky, 1 balíček vanilínového cukru, 1 sladené kondenzované mlieko, rum podľa chuti
Postup: Zmiešame vodu s cukrom a necháme zovrieť. Po zovretí odstavíme, pridáme Zlatý klas a miešame až do vychladnutia. Žĺtky vymiešame s vanilínovým cukrom a za stáleho miešania vlejeme do krému. Nakoniec pridáme sladené kondenzované mlieko a rum podľa chuti. Rum môžeme nahradiť aj esenciou, aby bol vaječný likér vhodný aj pre deti.
Vaječný likérs pálenkou
Potrebujeme: 4 žĺtky, 100 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 sladené kondenzované mlieko, 500 ml rumu alebo pálenky (40 až 50 %)
Postup: Zmiešame žĺtky, cukor a vanilínový cukor a za stáleho miešania varíme asi 30 minút. Potom pridáme kondenzované mlieko, dobre vyšľaháme a nalejeme do fľaše.