Reklama

Citrón dodá jedlám úžasnú arómu a ešte lepšiu chuť: Skúste 5 receptov, budete sa zalizovať!

Smotanové kura na víne

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Toto kyslé ovocie je vynikajúcou ingredienciou pri varení. Jedlám dodá úžasnú arómu a ešte lepšiu chuť. Ak ste to ešte nevyskúšali, určite to napravte. Tieto recepty stoja za to!

Grécka kuracia polievka

4 porcie

1 a 1/2 l kuracieho vývaru ● 350 g kuracích pŕs ● 1 cibuľa ● 1 PL olivového oleja ● 3 vajcia ● 100 g ryže ● 2 citróny ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● soľ

Do hrnca dáme kuracie prsia, zalejeme vodou a varíme asi 20 minút. Zlejeme a nakrájame alebo natrháme na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Do hrnca pridáme olej, rozpálime, vsypeme cibuľu a opekáme asi 5 minút. Pridáme ryžu a vývar a privedieme do varu. Znížime teplotu a pomaly varíme asi 20 minút. Vajcia vyšľaháme vidličkou, pridáme 240 ml vývaru z polievky, zamiešame a vlejeme do polievky. Z 1 citróna postrúhame kôru, vytlačíme šťavu a spolu s kuracím mäsom zamiešame do polievky. Dochutíme soľou. Nasekáme petržlenovú vňať a spolu so zvyšným citrónom nakrájaným na plátky nasypeme na polievku.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 40 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Grécka kuracia polievka

Rybacie fašírky s citrónovou tatárskou

4 porcie

NA OMÁČKU: 2 vajcia ● 125 ml repkového oleja ● soľ ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 2 ČL dijonskej horčice ● 4 kyslé uhorky ● 1 PL kapár ● 4 sardelky ● 3 vetvičky petržlenovej vňate ● 3 vetvičky kôpru ● mleté čierne korenie

NA FAŠÍRKY: 500 g svetlého rybacieho mäsa ● 3 plátky hrianky ● 100 ml mlieka ● 2 jarné cibuľky ● 2 PL masla ● 4 vetvičky kôpru ● 1 ČL citrónovej kôry ● 1 vajce ● 4 PL repkového oleja na opekanie

Na tatársku omáčku dáme žĺtky, olej, soľ, citrónovú šťavu a horčicu do vysokého pohára a mixujeme ponorným mixérom, kým nám nevznikne hustejšia omáčka. Kapary a uhorky nasekáme nadrobno. Sardelky opláchneme studenou vodou a nakrájame nadrobno. Spolu s nasekanými bylinkami, kaparami a uhorkami vmiešame do omáčky. Dochutíme podľa potreby soľou a korením. Na fašírky opláchneme rybacie mäso, osušíme papierovou utierkou a odstránime kosti. Nakrájame na malé kocky a dáme na 20 minút do mrazničky. Hrianky zalejeme mliekom a necháme zmäknúť. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska a opečieme na masle dosklovita. Kôpor nasekáme. Rybacie mäso nasekáme nahrubo a zmiešame s hriankami, cibuľkou, kôprom, citrónovou kôrou a vajcom. Poriadne osolíme, dochutíme čiernym korením a vypracujeme hladkú zmes. Namočenými rukami vyformujeme guľky, ktoré opekáme na horúcom oleji zo všetkých strán. Podávame s pripravenou tatárskou omáčkou.

Čas prípravy: 20 minút
Čas mrazenia: 20 minút
Čas vyprážania: 4 minúty/1 kus

Zdroj: archív Dobré jedlo

Rybacie fašírky s citrónovou tatárskou omáčkou

Smotanové kura z rúry

2 porcie

400 g kuracích horných stehien ● 1 cibuľa ● mleté čierne korenie ● soľ ● 30 g masla ● 50 ml bieleho suchého vína ● 2 citróny ● 120 ml smotany na šľahanie ● 150 g crème fraîche

Rúru predhrejeme na 180 °C. Kuracie stehná osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Cibuľu nakrájame na osminky a 1 citrón na plátky. Na panvici rozhorúčime maslo a mäso spolu s cibuľou na ňom opečieme zo všetkých strán, kým nezískajú peknú zlatistú farbu. Preložíme do zapekacej misy a obložíme citrónovými krúžkami, zalejeme vínom a pečieme asi 25 minút. V miske vymiešame crème fraîche, smotanu, korenie, soľ a šťavu z druhého citróna a po 25 minútach pečenia nalejeme na kura. Pečieme, kým sa mäso neprepečie a povrch nezíska zlatistý odtieň. Podávame s chlebom alebo cestovinami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Smotanové kura na víne

Krémové rizoto

4 porcie

4 PL olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 cibule ● 400 g ryže na rizoto ● 200 ml suchého bieleho vína ● 1 l zeleninového vývaru ● 50 g parmezánu ● 50 g masla ● 4 ČL čerstvého tymianu ● trocha soli ● 2 citróny

Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Do hrnca pridáme olivový olej a zeleninu na ňom opečieme dozlatista. Pridáme ryžu a 1 minútu opekáme. Zalejeme vínom a necháme úplne vyvariť. Postupne pridávame vývar, až kým sa ryža neuvarí. Osolíme. Nastrúhame parmezán a tymian natrháme. Citróny umyjeme a nastrúhame kôru. Z polovice vytlačíme šťavu. Ešte vlhké rizoto stiahneme z ohňa, zamiešame parmezán, maslo, tymian, citrónovú kôru a šťavu. Okamžite podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Lahodné cestoviny

2 porcie

230 g cestovín (špagety) ● 5 PL olivového oleja ● 1 ČL soli ● mleté čierne korenie ● 1/2 citróna ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 3 PL parmezánu

Cestoviny uvaríme al dente a zlejeme. Z citróna vytlačíme šťavu a nastrúhame trocha kôry. Cesnak očistíme a nasekáme najemno. Na panvici rozpálime olej, pridáme cesnak a krátko opekáme. Vmiešame citrónovú kôru a šťavu a čili. Premiešame a stiahneme z ohňa. Vmiešame špagety a podľa chuti osolíme a okoreníme. Vmiešame petržlenovú vňať a okamžite podávame posypané strúhaným parmezánom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Lahodné cestoviny

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.