Čo bude na večeru? 5 jednoduchých inšpirácií na jedlá, ktoré ocení každý hladoš vo vašej rodine
3. 9. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:09)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

PONDELOK
Nátierka z údenej klobásy
6 porcií
● 120 g údenej klobásy ● soľ ● 150 g masla ● 120 g nízkotučného topeného syra ● 1 PL kečupu ● 1 PL majonézy
1 Klobásu ošúpeme a plnku pomelieme v mäsovom mlynčeku.
2 Syr pomocou ručného šľahača rozmiešame s maslom a dochutíme soľou.
3Do zmesi zapracujeme kečup a majonézu tak, aby vznikla hladká zmes.
4 Nakoniec pridáme klobásu a dôkladne premiešame. Nátierku podávame s tmavým pečivom.
Čas prípravy: 20 minút
Bleskový tip: Namiesto klobásy môžete použiť šunku alebo salámu. Vegetariánsku verziu si pripravíte pridaním syra tofu. Dobrou voľbou je aj dusená zelenina.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Nátierka z údenej klobásy
UTOROK
Mrkvové halušky s bryndzou
4 porcie
● 700 g zemiakov ● 400 g mrkvy ● 1 vajce ● 200 g polohrubej múky ● 200 g oravskej slaniny ● 100 ml smotany na šľahanie ● 250 g bryndze ● 1 cibuľa ● soľ
1 Zemiaky a mrkvu ošúpeme a najemno nastrúhame. V mise zmiešame mrkvu, zemiaky, rozšľahané vajce, soľ a múku. Vypracujeme hladké cesto.
2 Vo väčšom hrnci necháme zovrieť dostatočné množstvo osolenej vody a pomocou sitka na halušky doň z cesta nahádžeme halušky. Varíme, až kým nevyplávajú na hladinu. Scedíme a necháme dôkladne odkvapkať.
3 V malom hrnci ohrejeme smotanu s bryndzou, až sa spoja do riedkej masy.
4 Na panvici opečieme najemno pokrájanú slaninu s nasekanou cibuľou. Hotové halušky premiešame s bryndzou a vrch posypeme slaninovo-cibuľovou zmesou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Mrkvové halušky s bryndzou
STREDA
Mleté mäso s hubami
4 porcie
● 450 g mletého bravčového mäsa ● 2 jarné cibuľky ● soľ ● mleté čierne korenie ● štipka sušeného cesnaku ● 2 PL paprikovej pasty ● 50 ml oleja ● 1 cibuľa ● 1 PL masla ● 100 g húb ● nasekané bylinky podľa chuti (tymian, rozmarín, petržlenová vňať)
1 Mleté mäso osolíme, okoreníme a ochutíme sušeným cesnakom a paprikovou pastou. Dôkladne premiešame.
2 Na panvici rozpálime olej, na ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ochutené mäso a za stáleho miešania opekáme domäkka.
3 Na druhej panvici na rozpustenom masle podusíme domäkka huby s kolieskami jarnej cibuľky.
4 Hotové mäso preložíme na taniere, ozdobíme dubákmi a posypeme bylinkami. Podávame so zemiakmi alebo s cestovinami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Mleté mäso s hubami
Domáci rezancový nákyp s orechmi
4 porcie
● 400 g hrubej múky ● 2 vajcia ● štipka soli ● 70 g masla ● 80 g mletých vlašských orechov ● 100 g práškového cukru ● mletá škorica ● slivkový alebo marhuľový lekvár ● 100 ml mlieka ● vanilínový cukor na posypanie
1 V mise zmiešame múku, jedno vajce, soľ a podľa potreby vodu. Vypracujeme hladké rezancové cesto, ktoré vyvaľkáme natenko na pracovnej doske. Potom ho nakrájame na tenké rezance a necháme mierne preschnúť.
2 Vo väčšom hrnci ohrejeme osolenú vodu a rezance uvaríme. Hotové prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
3 Rezance v mise zmiešame s rozpusteným maslom a polovicou cukru. Štvrtinu rezancov navrstvíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na zapekanie.
4 Posypeme polovicou orechov zmiešaných so zvyšným cukrom a škoricou. Na to dáme druhú štvrtinu rezancov, tenšiu vrstvu lekváru, opäť rezance, orechy a navrch rezance.
5 V mlieku rozšľaháme vajce a touto zmesou všetko zalejeme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme. Hotové vyberieme z rúry, vyklopíme na servírovací tanier a posypeme vanilínovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Domáci rezancový nákyp s orechmi
Zeleninová polievka s tofu
6 porcií
● 100 g tofu ● 200 g zemiakov ● 50 g mrkvy ● 50 g petržlenu ● 50 g zeleru ● 50 g cibule ● soľ ● 80 ml oleja ● sójová omáčka
1 Zemiaky a koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Preložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a na miernom ohni uvaríme domäkka.
2 Tofu nakrájame na kocky, pokvapkáme sójovou omáčkou. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici ohrejeme olej, na ktorom najprv speníme cibuľu, potom pridáme tofu a krátko podusíme.
3 K uvarenej zelenine pridáme tofu s cibuľou, premiešame a podľa potreby dochutíme.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zeleninová polievka s tofu