Reklama

Čo bude na večeru? 5 jednoduchých inšpirácií na jedlá, ktoré ocení každý hladoš vo vašej rodine

Nátierka z údenej klobásy

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami krok za krokom chrumkavý BRYNDZOVNÍK SO SLANINKOU A S PAŽÍTKOU!

    PONDELOK

    Nátierka z údenej klobásy

    6 porcií

    ● 120 g údenej klobásy ● soľ ● 150 g masla ● 120 g nízkotučného topeného syra ● 1 PL kečupu ● 1 PL majonézy

    1 Klobásu ošúpeme a plnku pomelieme v mäsovom mlynčeku.
    2 Syr pomocou ručného šľahača rozmiešame s maslom a dochutíme soľou.
    3Do zmesi zapracujeme kečup a majonézu tak, aby vznikla hladká zmes.
    4 Nakoniec pridáme klobásu a dôkladne premiešame. Nátierku podávame s tmavým pečivom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Bleskový tip: Namiesto klobásy môžete použiť šunku alebo salámu. Vegetariánsku verziu si pripravíte pridaním syra tofu. Dobrou voľbou je aj dusená zelenina.

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Nátierka z údenej klobásy

    UTOROK

    Mrkvové halušky s bryndzou

    4 porcie

    ● 700 g zemiakov ● 400 g mrkvy ● 1 vajce ● 200 g polohrubej múky ● 200 g oravskej slaniny ● 100 ml smotany na šľahanie ● 250 g bryndze ● 1 cibuľa ● soľ

    1 Zemiaky a mrkvu ošúpeme a najemno nastrúhame. V mise zmiešame mrkvu, zemiaky, rozšľahané vajce, soľ a múku. Vypracujeme hladké cesto.
    2 Vo väčšom hrnci necháme zovrieť dostatočné množstvo osolenej vody a pomocou sitka na halušky doň z cesta nahádžeme halušky. Varíme, až kým nevyplávajú na hladinu. Scedíme a necháme dôkladne odkvapkať.
    3 V malom hrnci ohrejeme smotanu s bryndzou, až sa spoja do riedkej masy.
    4 Na panvici opečieme najemno pokrájanú slaninu s nasekanou cibuľou. Hotové halušky premiešame s bryndzou a vrch posypeme slaninovo-cibuľovou zmesou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Mrkvové halušky s bryndzou

    STREDA

    Mleté mäso s hubami

    4 porcie

    ● 450 g mletého bravčového mäsa ● 2 jarné cibuľky ● soľ ● mleté čierne korenie ● štipka sušeného cesnaku  ● 2 PL paprikovej pasty ● 50 ml oleja ● 1 cibuľa ● 1 PL masla ● 100 g húb ● nasekané bylinky podľa chuti  (tymian, rozmarín, petržlenová vňať)

    1 Mleté mäso osolíme, okoreníme a ochutíme sušeným cesnakom a paprikovou pastou. Dôkladne premiešame.
    2 Na panvici rozpálime olej, na ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ochutené mäso a za stáleho miešania opekáme domäkka.
    3 Na druhej panvici na rozpustenom masle podusíme domäkka huby s kolieskami jarnej cibuľky.
    4 Hotové mäso preložíme na taniere, ozdobíme dubákmi a posypeme bylinkami. Podávame so zemiakmi alebo s cestovinami.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Mleté mäso s hubami

    Domáci rezancový nákyp s orechmi

    4 porcie

    ● 400 g hrubej múky ● 2 vajcia ● štipka soli ● 70 g masla ● 80 g mletých vlašských orechov ● 100 g práškového cukru ● mletá škorica ● slivkový alebo marhuľový lekvár ● 100 ml mlieka ● vanilínový cukor na posypanie

    1 V mise zmiešame múku, jedno vajce, soľ a podľa potreby vodu. Vypracujeme hladké rezancové cesto, ktoré vyvaľkáme natenko na pracovnej doske. Potom ho nakrájame na tenké rezance a necháme mierne preschnúť.
    2 Vo väčšom hrnci ohrejeme osolenú vodu a rezance uvaríme. Hotové prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
    3 Rezance v mise zmiešame s rozpusteným maslom a polovicou cukru. Štvrtinu rezancov navrstvíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na zapekanie.
    4 Posypeme polovicou orechov zmiešaných so zvyšným cukrom a škoricou. Na to dáme druhú štvrtinu rezancov, tenšiu vrstvu lekváru, opäť rezance, orechy a navrch rezance.
    5 V mlieku rozšľaháme vajce a touto zmesou všetko zalejeme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme. Hotové vyberieme z rúry, vyklopíme na servírovací tanier a posypeme vanilínovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Domáci rezancový nákyp s orechmi

    Zeleninová polievka s tofu

    6 porcií

    ● 100 g tofu ● 200 g zemiakov ● 50 g mrkvy ● 50 g petržlenu ● 50 g zeleru ● 50 g cibule ● soľ ● 80 ml oleja ● sójová omáčka

    1 Zemiaky a koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Preložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a na miernom ohni uvaríme domäkka.
    2 Tofu nakrájame na kocky, pokvapkáme sójovou omáčkou. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici ohrejeme olej, na ktorom najprv speníme cibuľu, potom pridáme tofu a krátko podusíme.
    3 K uvarenej zelenine pridáme tofu s cibuľou, premiešame a podľa potreby dochutíme.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Zeleninová polievka s tofu

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.