Varíme cez týždeň 

Pondelok: Polievka z čierneho koreňa

4 porcie

● 2 čierne korene● 1 mrkva● 1 PL masla● 1 PL hladkej múky● 1 a 1/2 hrnčeka mlieka● 8 párkov● mletý muškátový oriešok● mleté biele korenie● soľ● petržlenová vňať● ocot

1. Umytý čierny koreň očistíme, ošúpeme a ponoríme do vody s niekoľkými kvapkami octu, aby nesčernel. Opláchneme a s ošúpanou mrkvou nakrájame na kolieska.

2. V hrnci rozohrejeme približne 2 až 3 hrnčeky vody so soľou, pridáme mrkvu s čiernym koreňom a varíme, až kým zelenina nezmäkne.

3. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zriedime ju mliekom a trochou vody, dôkladne rozmiešame a pridáme k zelenine.

4. Pridáme párky nakrájané na kolieska, povaríme, podľa chuti osolíme, okoreníme a dochutíme muškátovým orieškom. Pred podávaním ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s hriankami.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Polievka z čierneho koreňa
Zdroj: Dušan Křistek

Utorok: Dusená kuracia pečeň na pive

4 porcie

● 400 g kuracích pečienok● 3 šalotky● 2 PL paprikovej pasty alebo ajvaru● 1 červená paprika● soľ● mleté čierne korenie● mletá sladká paprika● sušený majorán● 100 ml svetlého piva● olivový olej

1. Šalotku ošúpeme, najemno nakrájame a s nakrájanou paprikou prudko orestujeme na troche oleja.

2. Pridáme pečienky a poprášime trochou mletej papriky a opečieme. Zmes podlejeme pivom, ochutíme paprikovou pastou, podľa potreby podlejeme vodou a na miernom ohni podusíme.

3. Po udusení pečienky osolíme, okoreníme a posypeme majoránom. Podávame napríklad s dusenou ryžou alebo so zemiakovou kašou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Dusená kuracia pečeň na pive
Zdroj: Dušan Křistek

Streda: Zemiakové placky s cuketou

4 porcie

● 700 g zemiakov uvarených v šupke● 250 g uvarenej cukety● 50 g strúhaného tvrdého syra● 3 bielky● 1 PL oleja● 1 cibuľa● 1 PL paradajkového pretlaku● 10 g sezamu● soľ● mleté čierne korenie● olej na opekanie

1. Zemiaky ošúpeme a s uvarenou vychladnutou cuketou najemno postrúhame do misy. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a opečieme na oleji. Opečenú cibuľu zamiešame do zmesi spolu so syrom a s pretlakom.

2. Sezam opečieme na suchej panvici a zamiešame do cesta. Bielky rozšľaháme vidličkou a zapracujeme do cesta. Dochutíme soľou a korením.

3. Na panvici ohrejeme dostatočné množstvo oleja. Z cesta lyžicou odoberáme kôpky, ktoré opekáme z oboch strán do zlatohneda.

4. Po opečení vyberieme, necháme odkvapkať od prebytočného oleja a ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 5 minút/1 placka

Zemiakové placky s cuketou
Zdroj: Dušan Křistek

Štvrtok: Krupicové trhance

4 porcie

● 270 g hrubej krupice● 750 ml mlieka● 6 vajec● 750 g práškového cukru● maslo● soľ

1. Žĺtky, krupicu, soľ a polovicu mlieka dobre vymiešame a necháme odstáť zhruba 2 hodiny.

2. Potom do cesta pridáme druhú polovicu mlieka. Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh a zapracujeme do cesta.

3. Stredne veľký plech vymažeme maslom nahrubo, potom doň vylejeme cesto. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 20 až 25 minút.

4. Potom cesto vyberieme, vidličkou ho potrháme a dáme ešte na 5 minút dopiecť. Vyberieme z rúry a ešte teplé trhance podávame s ovocným kompótom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút

Bleskový tip
Keďže máme sezónu jahôd, podávajte trhance s horúcou jahodovou omáčkou. Jahody nakrájajte na menšie kúsky, posypte cukrom a dajte na panvicu skaramelizovať.

Kuracie trhance
Zdroj: Dušan Křistek

Piatok: Zapekané rezne so zeleninou

4 porcie

● 400 g morčacieho mäsa● soľ● štipka mletého čierneho korenia● olej● 1/2 červenej, zelenej a žltej papriky● 2 paradajky● 200 g cukety● 100 ml smotany na šľahanie● 70 ml kyslej smotany● 2 PL horčice

1. Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme a orestujeme na troche oleja z oboch strán.

2. Opečené rezne dáme do zapekacej misy. Zeleninu umyjeme, osušíme, očistíme a nakrájame. Rýchlo ju orestujeme na troche oleja a dáme na mäso.

3. Šľahačku zmiešame s kyslou smotanou a horčicou a vylejeme na mäso. Zapekáme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút. Hotové podávame s ryžou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút

Zapekané rezne so zeleninou
Zdroj: Dušan Křistek