Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo bude na večeru? 5 jednoduchých tipov na CELÝ TÝŽDEŇ, ktoré budú zaručene chutiť celej rodine

Dusená kuracia pečeň na pive

Zdroj: Dušan Křistek

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Varíme cez týždeň 

Pondelok: Polievka z čierneho koreňa

4 porcie

● 2 čierne korene● 1 mrkva● 1 PL masla● 1 PL hladkej múky● 1 a 1/2 hrnčeka mlieka● 8 párkov● mletý muškátový oriešok● mleté biele korenie● soľ● petržlenová vňať● ocot

1. Umytý čierny koreň očistíme, ošúpeme a ponoríme do vody s niekoľkými kvapkami octu, aby nesčernel. Opláchneme a s ošúpanou mrkvou nakrájame na kolieska.

2. V hrnci rozohrejeme približne 2 až 3 hrnčeky vody so soľou, pridáme mrkvu s čiernym koreňom a varíme, až kým zelenina nezmäkne.

3. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zriedime ju mliekom a trochou vody, dôkladne rozmiešame a pridáme k zelenine.

4. Pridáme párky nakrájané na kolieska, povaríme, podľa chuti osolíme, okoreníme a dochutíme muškátovým orieškom. Pred podávaním ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s hriankami.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: Dušan Křistek

Polievka z čierneho koreňa

Utorok: Dusená kuracia pečeň na pive

4 porcie

● 400 g kuracích pečienok● 3 šalotky● 2 PL paprikovej pasty alebo ajvaru● 1 červená paprika● soľ● mleté čierne korenie● mletá sladká paprika● sušený majorán● 100 ml svetlého piva● olivový olej

1. Šalotku ošúpeme, najemno nakrájame a s nakrájanou paprikou prudko orestujeme na troche oleja.

2. Pridáme pečienky a poprášime trochou mletej papriky a opečieme. Zmes podlejeme pivom, ochutíme paprikovou pastou, podľa potreby podlejeme vodou a na miernom ohni podusíme.

3. Po udusení pečienky osolíme, okoreníme a posypeme majoránom. Podávame napríklad s dusenou ryžou alebo so zemiakovou kašou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: Dušan Křistek

Dusená kuracia pečeň na pive

Streda: Zemiakové placky s cuketou

4 porcie

● 700 g zemiakov uvarených v šupke● 250 g uvarenej cukety● 50 g strúhaného tvrdého syra● 3 bielky● 1 PL oleja● 1 cibuľa● 1 PL paradajkového pretlaku● 10 g sezamu● soľ● mleté čierne korenie● olej na opekanie

1. Zemiaky ošúpeme a s uvarenou vychladnutou cuketou najemno postrúhame do misy. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a opečieme na oleji. Opečenú cibuľu zamiešame do zmesi spolu so syrom a s pretlakom.

2. Sezam opečieme na suchej panvici a zamiešame do cesta. Bielky rozšľaháme vidličkou a zapracujeme do cesta. Dochutíme soľou a korením.

3. Na panvici ohrejeme dostatočné množstvo oleja. Z cesta lyžicou odoberáme kôpky, ktoré opekáme z oboch strán do zlatohneda.

4. Po opečení vyberieme, necháme odkvapkať od prebytočného oleja a ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 5 minút/1 placka

Zdroj: Dušan Křistek

Zemiakové placky s cuketou

Štvrtok: Krupicové trhance

4 porcie

● 270 g hrubej krupice● 750 ml mlieka● 6 vajec● 750 g práškového cukru● maslo● soľ

1. Žĺtky, krupicu, soľ a polovicu mlieka dobre vymiešame a necháme odstáť zhruba 2 hodiny.

2. Potom do cesta pridáme druhú polovicu mlieka. Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh a zapracujeme do cesta.

3. Stredne veľký plech vymažeme maslom nahrubo, potom doň vylejeme cesto. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 20 až 25 minút.

4. Potom cesto vyberieme, vidličkou ho potrháme a dáme ešte na 5 minút dopiecť. Vyberieme z rúry a ešte teplé trhance podávame s ovocným kompótom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút

Bleskový tip
Keďže máme sezónu jahôd, podávajte trhance s horúcou jahodovou omáčkou. Jahody nakrájajte na menšie kúsky, posypte cukrom a dajte na panvicu skaramelizovať.

Zdroj: Dušan Křistek

Kuracie trhance

Piatok: Zapekané rezne so zeleninou

4 porcie

● 400 g morčacieho mäsa● soľ● štipka mletého čierneho korenia● olej● 1/2 červenej, zelenej a žltej papriky● 2 paradajky● 200 g cukety● 100 ml smotany na šľahanie● 70 ml kyslej smotany● 2 PL horčice

1. Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme a orestujeme na troche oleja z oboch strán.

2. Opečené rezne dáme do zapekacej misy. Zeleninu umyjeme, osušíme, očistíme a nakrájame. Rýchlo ju orestujeme na troche oleja a dáme na mäso.

3. Šľahačku zmiešame s kyslou smotanou a horčicou a vylejeme na mäso. Zapekáme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút. Hotové podávame s ryžou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút

Zdroj: Dušan Křistek

Zapekané rezne so zeleninou

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.