Reklama

Čo bude na večeru? Úžasné tipy na každý deň: Tieto rýchle jedlá hravo zvládnete, a tá chuť!

Cibuľové halušky so slaninkou

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kto by to neriešil? Najmä cez týždeň, keď počas pracovného kolotoča nič nestíhame. Ponúkame vám na každý pracovný deň jeden recept na večeru.

PONDELOK: Sójová polievka so zeleninou

6 porcií

● 1,25 l vody ● 30 ml oleja● 1 PL hladkej múky ● 250 g zemiakov ● 100 g koreňovej zeleniny ● 30 g sušených húb ● rasca ● 1 strúčik cesnaku ● sušený majorán ● soľ ● sušený ligurček ● 4 PL varených sójových bôbov

Postup:
1 Sušené huby zalejeme vlažnou vodou a necháme 30 minút odležať. Koreňovú zeleninu a zemiaky ošúpeme, očistíme, opláchneme a nakrájame na kocky.
2  Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku. Rozriedime ju vlažnou vodou, dôkladne rozmiešame a krátko povaríme.
3 Do polievkového základu vložíme huby a zeleninu. Osolíme, pridáme rascu a varíme, až kým zelenina mierne nezmäkne.
4 Do polievky pridáme nakrájané zemiaky a štipku ligurčeka. Varíme, až zemiaky a ostatná zelenina úplne zmäknú.
5 Nakoniec do polievky pridáme prepláchnuté sójové bôby, dochutíme pretlačeným cesnakom a majoránom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Sójová polievka so zeleninou

UTOROK: Šošovica s ryžou a mrkvou

4 porcie

● 500 g šošovice ● 2 veľké mrkvy ● 120 g ryže ● 3 cibule ● 500 ml zeleninového vývaru ● soľ ● olej ● petržlenová vňať
Postup:
1 Šošovicu cez noc namočíme do studenej vody, na druhý deň zlejeme, dáme do hrnca s čistou osolenou vodou a uvaríme domäkka. Scedíme a necháme odkvapkať.
2 Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme, natrháme lístky a tie najemno nasekáme.
3 V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom speníme cibuľu. Pridáme mrkvu a vňať a krátko podusíme. Zeleninu zmiešame so šošovicou.
4 Ryžu dáme do hrnca, zalejeme vývarom a uvaríme domäkka. Kým je horúca, zmiešame ju so šošovicou a podľa chuti osolíme.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSEK

Šošovica s ryžou a mrkvou

STREDA: Marinované kuracie nugety

4 porcie

● 500 g kuracieho mäsa ● 1 vajce ● 1/2 ČL soli ● 1/4 ČL mletého čierneho korenia ● 1/2 ČL worcesterskej omáčky ● 1 PL dijonskej horčice ● 200 ml smotany na šľahanie ● 3 PL kečupu ● 1 ČL škrobovej múčky ● 2 strúčiky cesnaku ● olej

Postup:
1 Kuracie mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na menšie kúsky.
2 V mise zmiešame vajce, soľ, korenie, worcesterskú omáčku, horčicu, škrob a prelisovaný cesnak. Marinádu zmiešame s mäsom. Zakryjeme potravinárskou fóliou a v chlade necháme marinovať aspoň 12 hodín.
3 Odležané mäso vyberieme z marinády a necháme odkvapkať.
4 V panvici ohrejeme trochu oleja, pridáme mäso a prudko opečieme z oboch strán. Znížime teplotu, prilejeme zvyšok marinády a mäso udusíme domäkka.
5 Pred koncom dusenia pridáme smotanu a kečup. Premiešame a krátko prehrejeme. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Marinované kuracie nugety

ŠTVRTOK: Pečená ryba s vínovou omáčkou

3 porcie

● 3 filety z aljašskej tresky ● mleté korenie štyroch farieb ● šťava z 1 citróna ● 3 plátky masla ● 2 mrkvy ●   malá cuketa ● 1 malý pór
● olivový alebo cesnakový olej ● 150 až 200 ml bieleho vína ● škrobová múčka ● 2 PL smotany na šľahanie ● mletý muškátový oriešok
● soľ ● maslo na vymastenie formy

Postup:
1 Rybu umyjeme, osušíme papierovou utierkou, osolíme, okoreníme a preložíme do misy vymastenej maslom vhodnej na zapekanie. Na každú rybu dáme plátok masla a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 minút.
2 Očistenú mrkvu, cuketu a pór nakrájame na tenšie pásiky, osolíme a za stáleho miešania opečieme na troche oleja domäkka.
3 V hrnci ohrejeme víno, do ktorého primiešame smotanu, v ktorej sme rozmiešali trochu škrobu. Krátko povaríme, až omáčka zhustne. Odstavíme a ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Upečenú rybu podávame pokvapkanú citrónovou šťavou, preliatu omáčkou spolu s dusenou zeleninou.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Pečená ryba s vínovou omáčkou

PIATOK: Cibuľové halušky so slaninkou

4 porcie

● 600 g zemiakov ● 250 g hladkej múky ● soľ ● 100 g údenej slaniny ● 2 cibule

Postup:
1 Zemiaky ošúpeme, očistíme a umyjeme. Potom ich najemno postrúhame do misy. Pridáme k nim múku a vypracujeme hladké cesto.
2 Z cesta hádžeme do vriacej osolenej vody halušky. Premiešame a varíme, až vyplávajú na hladinu. Uvarené halušky scedíme.
3 Slaninu nakrájame na kocky a opečieme ju dosklovita. Potom k nej pridáme cibuľu nakrájanú najemno. Spolu opečieme dozlatista. Horúce scedené halušky na tanieri posypeme slaninovo-cibuľovou zmesou a ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Cibuľové halušky so slaninkou

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.