Čo bude na večeru? Úžasné tipy na každý deň: Tieto rýchle jedlá hravo zvládnete, a tá chuť!
1. 6. 2020, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:35)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Kto by to neriešil? Najmä cez týždeň, keď počas pracovného kolotoča nič nestíhame. Ponúkame vám na každý pracovný deň jeden recept na večeru.
PONDELOK: Sójová polievka so zeleninou
6 porcií
● 1,25 l vody ● 30 ml oleja● 1 PL hladkej múky ● 250 g zemiakov ● 100 g koreňovej zeleniny ● 30 g sušených húb ● rasca ● 1 strúčik cesnaku ● sušený majorán ● soľ ● sušený ligurček ● 4 PL varených sójových bôbov
Postup:
1 Sušené huby zalejeme vlažnou vodou a necháme 30 minút odležať. Koreňovú zeleninu a zemiaky ošúpeme, očistíme, opláchneme a nakrájame na kocky.
2 Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku. Rozriedime ju vlažnou vodou, dôkladne rozmiešame a krátko povaríme.
3 Do polievkového základu vložíme huby a zeleninu. Osolíme, pridáme rascu a varíme, až kým zelenina mierne nezmäkne.
4 Do polievky pridáme nakrájané zemiaky a štipku ligurčeka. Varíme, až zemiaky a ostatná zelenina úplne zmäknú.
5 Nakoniec do polievky pridáme prepláchnuté sójové bôby, dochutíme pretlačeným cesnakom a majoránom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Sójová polievka so zeleninou
UTOROK: Šošovica s ryžou a mrkvou
4 porcie
● 500 g šošovice ● 2 veľké mrkvy ● 120 g ryže ● 3 cibule ● 500 ml zeleninového vývaru ● soľ ● olej ● petržlenová vňať
Postup:
1 Šošovicu cez noc namočíme do studenej vody, na druhý deň zlejeme, dáme do hrnca s čistou osolenou vodou a uvaríme domäkka. Scedíme a necháme odkvapkať.
2 Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme, natrháme lístky a tie najemno nasekáme.
3 V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom speníme cibuľu. Pridáme mrkvu a vňať a krátko podusíme. Zeleninu zmiešame so šošovicou.
4 Ryžu dáme do hrnca, zalejeme vývarom a uvaríme domäkka. Kým je horúca, zmiešame ju so šošovicou a podľa chuti osolíme.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSEK
Šošovica s ryžou a mrkvou
STREDA: Marinované kuracie nugety
4 porcie
● 500 g kuracieho mäsa ● 1 vajce ● 1/2 ČL soli ● 1/4 ČL mletého čierneho korenia ● 1/2 ČL worcesterskej omáčky ● 1 PL dijonskej horčice ● 200 ml smotany na šľahanie ● 3 PL kečupu ● 1 ČL škrobovej múčky ● 2 strúčiky cesnaku ● olej
Postup:
1 Kuracie mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na menšie kúsky.
2 V mise zmiešame vajce, soľ, korenie, worcesterskú omáčku, horčicu, škrob a prelisovaný cesnak. Marinádu zmiešame s mäsom. Zakryjeme potravinárskou fóliou a v chlade necháme marinovať aspoň 12 hodín.
3 Odležané mäso vyberieme z marinády a necháme odkvapkať.
4 V panvici ohrejeme trochu oleja, pridáme mäso a prudko opečieme z oboch strán. Znížime teplotu, prilejeme zvyšok marinády a mäso udusíme domäkka.
5 Pred koncom dusenia pridáme smotanu a kečup. Premiešame a krátko prehrejeme. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Marinované kuracie nugety
ŠTVRTOK: Pečená ryba s vínovou omáčkou
3 porcie
● 3 filety z aljašskej tresky ● mleté korenie štyroch farieb ● šťava z 1 citróna ● 3 plátky masla ● 2 mrkvy ● malá cuketa ● 1 malý pór
● olivový alebo cesnakový olej ● 150 až 200 ml bieleho vína ● škrobová múčka ● 2 PL smotany na šľahanie ● mletý muškátový oriešok
● soľ ● maslo na vymastenie formy
Postup:
1 Rybu umyjeme, osušíme papierovou utierkou, osolíme, okoreníme a preložíme do misy vymastenej maslom vhodnej na zapekanie. Na každú rybu dáme plátok masla a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 minút.
2 Očistenú mrkvu, cuketu a pór nakrájame na tenšie pásiky, osolíme a za stáleho miešania opečieme na troche oleja domäkka.
3 V hrnci ohrejeme víno, do ktorého primiešame smotanu, v ktorej sme rozmiešali trochu škrobu. Krátko povaríme, až omáčka zhustne. Odstavíme a ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Upečenú rybu podávame pokvapkanú citrónovou šťavou, preliatu omáčkou spolu s dusenou zeleninou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Pečená ryba s vínovou omáčkou
PIATOK: Cibuľové halušky so slaninkou
4 porcie
● 600 g zemiakov ● 250 g hladkej múky ● soľ ● 100 g údenej slaniny ● 2 cibule
Postup:
1 Zemiaky ošúpeme, očistíme a umyjeme. Potom ich najemno postrúhame do misy. Pridáme k nim múku a vypracujeme hladké cesto.
2 Z cesta hádžeme do vriacej osolenej vody halušky. Premiešame a varíme, až vyplávajú na hladinu. Uvarené halušky scedíme.
3 Slaninu nakrájame na kocky a opečieme ju dosklovita. Potom k nej pridáme cibuľu nakrájanú najemno. Spolu opečieme dozlatista. Horúce scedené halušky na tanieri posypeme slaninovo-cibuľovou zmesou a ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Cibuľové halušky so slaninkou