Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo s čerstvými jahodami? Poradíte si ľahko

jahody

Zdroj: archív

Reklama

Ovocie by sa malo jesť čerstvé, najmä keď je jeho sezóna. Ak vám však v miske zvýši 500 gramov jahôd a nebudete vedieť, čo s nimi, inšpirujte sa.

Jogurtové müsli

POTREBUJEME: 350 ml bieleho jogurtu, 100 g kukuričných lupienkov, 100 g ovsených vločiek, 2 PL trstinového cukru, 100 g čučoriedok, 50 g hrozienok

AKO NA TO: Jogurt rozdelíme do misiek. Lupienky a vločky zmiešame s cukrom a hrozienkami. Jahody očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kúsky. Čučoriedky umyjeme a spolu s jahodami ich primiešame do jogurtu. Navrch nasyme zmes lupienkov a ihneď podávame. Müsli môžeme dochutiť lyžicou medu alebo javorového sirup.

Smotanové poháre

POTREBUJEME: 500 ml kyslej smotany, 2 balíčky vanilínového cukru, šťavu z 1/2 citróna, práškový cukor podľa chuti, lístky mäty na ozdobenie

AKO NA TO: Jahody očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Dve tretiny dáme do mixéra spolu s vanilínovým cukrom a citrónovou šťavou a podľa chuti dosladíme práškovým cukrom. Rozmixujeme dohladka. Smotanu rozmiešame a zapracujeme do rozmixovaných jahôd. Mramorovaným krémom naplníme poháre a dáme vychladiť. Pred podávaním ozdobíme zvyšnými jahodami a mätou.

Tvarohový zákusok

POTREBUJEME: 375 g jemného tvarohu, 375 g nátierkového masla, 230 g kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 PL citrónovej kôry, 1 ČL vanilkového extraktu Korpus: 125 g maslových sušienok, 55 g mletých mandlí, 45 g masla, tuk na vymazanie formy Omáčka: 225 ml vody, 2 plátky želatíny, 5 PL práškového cukru

AKO NA TO: Sušienky podrvíme, pridáme mandle, rozpustené maslo a spracujeme na pevnú hmotu. Tortovú formu vymastíme, na dno položíme papier na pečenie, cesto natlačíme do formy a dáme do chladničky. Tvaroh a nátierkové maslo dôkladne rozmiešame, pridáme cukor, vajcia, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Premiešame a nanesieme na korpus. Pečieme 70 minút v rúre vyhriatej na 140 °C, necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody.

Jahody očistíme, umyjeme, polovicu dáme do vody spolu s cukrom a rozvaríme. Zmes rozmixujeme, precedíme cez sitko a necháme chvíľu vychladnúť. Do teplej omáčky zapracujeme vyžmýkanú želatínu a nalejeme ju na vychladnutú tortu. Ozdobíme zvyšnými jahodami a pred podávaním dáme aspoň na hodinu do chladničky.

Vyberáme pre vás niečo PLUS