Čo dnes navariť vašim labužníkom? Ak vám v chladničke zostal tvaroh, skúste 4 jednoduché tipy
23. 11. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 18:55)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Ak vám došli nápady, čo dnes ponúknete svojim labužníkom, a v chladničke vám ostala zabudnutá vanička tvarohu, máme pre vás zopár chutných tipov.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku
Tvarohové halušky so smotanou a s pažítkou
4 porcie
250 g hrudkovitého tvarohu ● štipka soli ● 2 PL extra panenského olivového oleja ● 2 menšie vajcia ● 4 PL detskej krupice ● strúhaný eidam ● pažítka na posypanie
NA SMOTANOVÝ DRESING: 1 kyslá smotana ● 1 PL smotany na šľahanie ● 1 strúčik cesnaku ● mleté farebné korenie ● 1 ČL vegety ● 1 ČL medovej horčice
Z tvarohu zlejeme prebytočnú vodu a v miske ho rozmiešame so soľou, s olejom, vajcami a krupicou. Vypracujeme nelepivé a dobre tvarovateľné cesto. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Pomocou lyžice namočenej v studenej vode tvarujeme väčšie halušky. Asi po 8 minútach varenia vyplávajú na povrch. Odoberieme ich dierkovanou naberačkou, necháme odkvapkať a preložíme do misy. Pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Obe smotany vymiešame s očisteným a pretlačeným cesnakom, korením, vegetou a s horčicou. Teplé halušky posypeme syrom, pažítkou a podávame s ochutenou smotanou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 8 minút
Náš tip
Halušky rýchlo vyrobíte aj tak, že cesto nalejete na dosku a pomocou nožíka ho vhadzujete do vriacej vody.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Tvarohové halušky so smotanou a s pažítkou
Pikantná tvarohová nátierka
3 porcie
250 g jemného hrudkovitého tvarohu ● 1 PL kyslej smotany ● 2 šalotky ● mleté čierne korenie ● 2 ČL strúhaného chrenu ● 1 ČL drvenej rasce ● 1 ČL červenej papriky ● morská soľ ● kôprová vňať + na ozdobenie ● 2 celozrnné bagety posypané rascou
Tvaroh vymiešame so smotanou, pridáme očistenú šalotku posekanú nadrobno a chren. Osolíme, okoreníme, ochutíme rascou, mletou paprikou, nasekaným kôprom a premiešame. Nátierku podávame na celozrnnej nakrájanej bagete a ozdobíme kôprovou vňaťou.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pikantná tvarohová nátierka
Špenátové ravioly s tvarohom
6 porcií
500 g hladkej múky ● štipka soli ● 5 vajec ● 2 PL olivového oleja ● polohrubá múka na posypanie dosky
NA PLNKU: olivový olej ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 g čerstvého špenátu (bez hrubých stoniek) ● 100 až 150 g plnotučného hrudkovitého tvarohu ● kus parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● roztopené maslo na podávanie ● 1 vajce na potretie
Na pracovnej doske premiešame múku so soľou, vytvoríme kopček a do jamky vlejeme vymiešané vajcia s olivovým olejom. Ručne vymiesime tuhé cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky minimálne na 30 minút. Cesto rozdelíme na viacero rovnako veľkých kúskov a zaprášime múkou. Jeden plát cesta vyvaľkáme na doske posypanej múkou na hrúbku asi 2 mm. Zvyšné kusy zatiaľ prikryjeme utierkou. Vyvaľkaný plát cesta rozdelíme priečne na polovice. Pripravíme plnku. Olej nalejeme na studenú panvicu a vložíme tenké plátky cesnaku. Zapneme plameň na stredný stupeň a olej zohrejeme. Keď cesnak začne jemne hnednúť, teplotu zvýšime a pridáme čerstvý špenát. Všetko miešame, kým špenát nie je takmer celý zvädnutý. Odstavíme, špenát vyberieme, posekáme a necháme vychladnúť. Primiešame tvaroh, nastrúhaný parmezán, ochutíme soľou, korením a štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Na jednu polovicu cesta lyžicou rovnomerne poukladáme kopčeky plnky. Miesto medzi kopčekmi plnky potrieme rozšľahaným vajcom. Takto pripravené cesto prikryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta a priestory medzi plnkou k sebe pritlačíme. Začneme od okrajov plnky, aby sme mohli postupne vytlačiť bubliny. Pomocou radielka cesto nakrájame na ravioly. Postup zopakujeme aj pri ostatných častiach cesta. Ravioly vhadzujeme do osolenej vriacej vody a varíme 3 až 5 minút, podľa hrúbky cesta. Podávame horúce, preliate roztopeným maslom alebo olivovým olejom, posypané čerstvým mletým korením a nastrúhaným parmezánom.
Čas prípravy: 60 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 5 minút
Náš tip
Tieto domáce cestoviny môžete naplniť aj sladkou plnkou z tvarohu, maku alebo lekváru.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Špenátové ravioly s tvarohom
Paštétky z tvarohového cesta
15 kúskov
200 g nízkotučného jemného tvarohu ● 200 g zmäknutého masla ● 200 g polohrubej múky ● 1/2 ČL soli ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 vajce na potretie ● kôprová vňať ● drobný červený kaviár a kapary na ozdobu
NA PLNKU: 200 g jemného tvarohu ● 4 PL kyslej smotany ● soľ ● farebné korenie ● kôprová vňať
Z tvarohu, masla, zo zmesi preosiatej múky, soli a prášku do pečiva vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik s veľkosťou 20 x 30 cm. Plát cesta preložíme po dĺžke, potom po šírke. Preloženie a rozvaľkanie cesta ešte raz zopakujeme. Cesto vložíme do mikroténového vrecka a dáme na hodinu do chladu. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm a vykrojíme kolieska s priemerom asi 7 cm. Na polovici koliesok vykrojíme kolieska s priemerom asi 4 cm. Celé kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, po okrajoch ich potrieme rozšľahaným vajcom a na ne položíme kolieska s vykrojeným stredom. Vrchné kolieska tiež potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Tvaroh vymiešame dohladka so smotanou, soľou, s čerstvo pomletým farebným korením a posekaným kôprom. Lyžicou alebo zdobiacim vreckom naplníme upečené a vychladnuté košíčky. Ozdobíme podľa chuti.
Čas prípravy: 50 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 10 minút
Paštétky môžete dať zamraziť. keď príde návšteva môžete ich rýchlo naplniť hocijakou nátierkou alebo šalátom.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Paštétky z tvarohového cesta