Reklama

ČO ešte nepatrí do smetí? TAKTO sa dajú zužitkovať zvyšky z kuchyne: TIETO triky vás PREKVAPIA!

Sorted kitchen waste in paper eco bag on green background. Compost-container. Sustainable life style. Vegetable and fruit peels, scraps from food preparation collected in trash-pack for recycling

Zdroj: shutterstock

Reklama

Najmä pri varení stále niečo vyhadzujeme a v odpadkoch často končí aj to, čo by sa dalo ešte využiť. Plytvanie dnes nie je v móde, a tak pre vás máme zopár šikovných tipov.

Škrupiny z vajec

vajce - vajcia - škrupina - škrupiny

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Po varení alebo pečení zvyčajne zostávajú vaječné škrupinky. Nevyhadzujte ich, ale rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte v rúre vysušiť. Následne ich rozdrvte a použite v záhonoch proti slimákom.

Šupy z citrusov

Zdroj: shutterstock

Ostali vám šupky z pomarančov, citrónov či mandarínok? Sú skvelým odpudzovačom hmyzu. Stačí, ak ich necháte odstáť v nádobke s vodou a umiestnite k oknu. Môžete ich aj vysušiť a pomlieť napríklad v mlynčeku na kávové zrná. Potom ich dajte do látkového vrecúška a umiestnite do skrine s oblečením. Takto budú slúžiť ako účinný prostriedok proti šatovým moliam. Môžete ich využiť aj na výrobu domáceho čistiaceho prostriedku. Do dvojdecovej fľaše s rozprašovačom nalejte ocot a pridajte kôru z citrusov. Nechajte lúhovať aspoň mesiac v chladničke a občas pretrepte. Po uplynutí tohto času môžete čistič používať. Olúpaná kôra z citróna pomáha i pri odstraňovaní zápachu z chladničky. Stačí, ak šupky zmiešate s hnedým cukrom, a potom túto zmes umiestnite do chladničky.

Kapustné listy

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Ak pri varení používate kapustné či šalátové listy, vrchné sa zvyčajne zahadzujú do koša. To už robiť nemusíte. Vrchné listy umyte a opatrne osušte v kuchynskej papierovej utierke. Potom do nich môžete zabaliť, napríklad rozkrojenú cibuľu či strúčiky cesnaku, a uskladniť ich do chladničky bez strachu, že by z nich napáchla.

Zvyšky koreňovej zeleniny

Zdroj: Shutterstock

Šupky z mrkvy, petržlenu a zeleru dobre umyte a usušte napríklad v rúre alebo sušičke. Potom rozmixujte a môžete ďalej využívať ako korenie či dochucovadlo rôznych jedál.

Ohryzky z jabĺk

Zdroj: Shutterstock

Vyrobte si zo šúp a ohryzkov vlastný domáci jablčný ocot.  Dajte ich do pohára a prelejte vychladnutou prevarenou vodou. Nechajte desať dní lúhovať. Následne môžete používať.

Bude sa hodiť:
Čo s povlakomna izbových rastlinách?
Ak máte na povrchu zeminy v črepníku vašej rastliny biely povlak, ide o pleseň a treba konať. Odoberte niekoľko centimetrov vrchného substrátu a doplňte čerstvý. Nezabudnite na krátky čas obmedziť zálievku, aby substrát preschol a pleseň sa viac nevytvárala.

Zdroj: matuska