Čo napiecť blízkym tento rok? 3 vianočné recepty na najchutnejšie drobné pečivo, aké poznáme
22. 12. 2019, 6:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 19:22)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Každý rok stojíme pred dilemou, ktoré dobroty napečieme na Vianoce pre blízkych. Aby vám rozhodovanie išlo ľahšie, pripravili sme pre recepty na najchutnejšie drobné pečivo, aké poznáme.
Umovo-hrozienkové rožteky
60 kúskov
300 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 125 g práškového cukru ● 1 až 2 ČL kôry z biopomaranča ● 150 g masla ● 1 vajce ● 125 g hrozienok ● 50 ml umu
Na polevu: 100 g práškového cukru ● 2 PL umu alebo citrónovej šťavy
Hrozienka zalejeme umom a necháme odstáť 2 hodiny. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, kôru, maslo, vajce a vypracujeme hladké cesto. Na záver primiešame scedené hrozienka. Cesto rozdelíme na polovice a z každej vytvoríme valček dlhý asi 45 cm. Oba valčeky nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a vyformujeme rožky. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pri teplote 180 °C pečieme asi 12 minút. Hotové rožteky preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Práškový cukor na polevu preosejeme, zmiešame s umom alebo s citrónovou šťavou a hotovou polevou postriekame vychladnuté rožky.
Čas prípravy: 30 minút
Čas marinovania: 2 hodiny
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Umovo-hrozienkové rožteky
Mandľové medailóniky s brusnicami
20 kúskov
1 vajce ● 300 g polohrubej múky ● 200 g práškového cukru ● 200 g masla ● 100 g mletých mandlí ● 100 g nasekaných brusníc ● 1 ČL citrónovej kôry ● 1/2 balíčka prášku do
pečiva ● 1 vajce na potretie ● horká čokoláda ● mandle
Z vajca, múky, cukru, masla, mandlí, citrónovej kôry, brusníc a prášku do pečiva vypracujeme cesto a necháme v chlade asi 30 minút. Z cesta formujeme malé guľky ako vlašské orechy a ukladáme ich na plech ďalej od seba. Potrieme rozšľahaným vajcom, zatlačíme polovicu mandle a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Vychladnuté medailóniky ozdobíme roztopenou čokoládou a mandľami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Mandľové medailóniky s brusnicami
Perníkové rožteky s orechmi
20 kúskov
200 g hladkej múky ● 200 g masla ● 200 g práškového cukru ● 2 vajcia ● 1/2 balíčka kypriaceho prášku do perníka ● 200 g mletých orechov
Na ozdobu: biela a horká čokoláda
Suroviny okrem čokolády vymiesime dohladka. Zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladničke. Vypracujeme dlhé šúľky hrubé ako malíček. Nakrájame na dĺžku približne 7 cm, ohneme na rožtek. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba a pečieme pri teplote 180 °C približne 15 minút. Vychladnuté rožteky poukladáme vedľa seba a tenkými prúžkami ozdobíme bielou a tmavou roztopenou čokoládou. Necháme odležať 2 dni.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Perníkové rožteky s orechmi