Reklama

Čo napiecť blízkym tento rok? 3 vianočné recepty na najchutnejšie drobné pečivo, aké poznáme

Perníkové rožteky s orechmi

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Každý rok stojíme pred dilemou, ktoré dobroty napečieme na Vianoce pre blízkych. Aby vám rozhodovanie išlo ľahšie, pripravili sme pre recepty na najchutnejšie drobné pečivo, aké poznáme.

Umovo-hrozienkové rožteky

60 kúskov

300 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 125 g práškového cukru ● 1 až 2 ČL kôry z biopomaranča ● 150 g masla ● 1 vajce ● 125 g hrozienok ● 50 ml umu

Na polevu: 100 g práškového cukru ● 2 PL umu alebo citrónovej šťavy

Hrozienka zalejeme umom a necháme odstáť 2 hodiny. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, kôru, maslo, vajce a vypracujeme hladké cesto. Na záver primiešame scedené hrozienka. Cesto rozdelíme na polovice a z každej vytvoríme valček dlhý asi 45 cm. Oba valčeky nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a vyformujeme rožky. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pri teplote 180 °C pečieme asi 12 minút. Hotové rožteky preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Práškový cukor na polevu preosejeme, zmiešame s umom alebo s citrónovou šťavou a hotovou polevou postriekame vychladnuté rožky.

Čas prípravy: 30 minút
Čas marinovania: 2 hodiny
Čas pečenia: 12 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Umovo-hrozienkové rožteky

Mandľové medailóniky s brusnicami

20 kúskov

1 vajce ● 300 g polohrubej múky ● 200 g práškového cukru ● 200 g masla ● 100 g mletých mandlí ● 100 g nasekaných brusníc ● 1 ČL citrónovej kôry ● 1/2 balíčka prášku do
pečiva ● 1 vajce na potretie ● horká čokoláda ● mandle

Z vajca, múky, cukru, masla, mandlí, citrónovej kôry, brusníc a prášku do pečiva vypracujeme cesto a necháme v chlade asi 30 minút. Z cesta formujeme malé guľky ako vlašské orechy a ukladáme ich na plech ďalej od seba. Potrieme rozšľahaným vajcom, zatlačíme polovicu mandle a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Vychladnuté medailóniky ozdobíme roztopenou čokoládou a mandľami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Mandľové medailóniky s brusnicami

Perníkové rožteky s orechmi

20 kúskov

200 g hladkej múky ● 200 g masla ● 200 g práškového cukru ● 2 vajcia ● 1/2 balíčka kypriaceho prášku do perníka ● 200 g mletých orechov

Na ozdobu: biela a horká čokoláda

Suroviny okrem čokolády vymiesime dohladka. Zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladničke. Vypracujeme dlhé šúľky hrubé ako malíček. Nakrájame na dĺžku približne 7 cm, ohneme na rožtek. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba a pečieme pri teplote 180 °C približne 15 minút. Vychladnuté rožteky poukladáme vedľa seba a tenkými prúžkami ozdobíme bielou a tmavou roztopenou čokoládou. Necháme odležať 2 dni.

Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 15 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Perníkové rožteky s orechmi

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.