Reklama

Čo s ríbezľami? 5 tipov na šťavnaté a chutné koláče: Zaručene vám zlepšia náladu aj celý deň!

Kakaové minibábovky

Zdroj: Gettyimages

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Máloktoré ovocie sa hodí do sladkých koláčov tak veľmi ako práve tieto drobné kyslé plody. Ich osviežujúca chuť je na leto ako stvorená…

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oslaďte si leto týmto sviežim koláčikom! Jeden kúsok nikdy nestačí!

    Šťavnatý koláč

    8 kúskov

    300 g špaldovej múky ● 100 g práškového cukru● 200 g masla ● 1 vajce ● 400 g ríbezlí ● 2 jablká● 20 g škrobovej múčky ● 1 balíček práškovej želatíny● citrónová šťava ● štipka soli ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 1 ČL perníkového korenia

    V mise vypracujeme múku, maslo nakrájané na kocky, cukor, vajce a štipku soli na hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minút odležať do chladničky. Tretinu si odložíme bokom a zvyšok vyvaľkáme na plát väčší, ako je pripravená okrúhla forma. Cesto do nej prenesieme a prevísajúce okraje odstránime. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a dužinu nakrájame na menšie kocky alebo plátky.

    Ríbezle očistíme. Pridáme spolu s jablkami, so 100 ml vody a škrobovou múčkou do hrnca a varíme, kým zmes nezhustne. Dochutíme citrónovou šťavou, vanilkovou pastou a korením. Môžeme pridať aj cukor.

    Zamiešame želatínu a zmes nalejeme na pripravené cesto do formy. Zvyšok cesta rozvaľkáme a narežeme na širšie pásy, ktoré položíme navrch plnky vo forme mriežky. Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: Gettyimages

    Šťavnatý koláč

    Kakaové minibábovky

    9 kúskov

    60 g smotany na šľahanie● 100 g masla ● 2 PL kakaa● 90 g práškového cukru● 1 ČL vanilkovej pasty● 1 vajce ● 140 g polohrubej múky ● 3/4 ČL práškudo pečiva ● 90 g ríbezlí(+ na ozdobu)

    Smotanu vyšľaháme na šľahačku a dáme do chladničky. V miske šľaháme zmäknuté maslo s cukrom tak dlho, kým nám nevznikne krém. Pridáme vanilkovú pastu, zašľaháme, pridáme vajce a opäť zašľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a zamiešame do krému. Nakoniec zapracujeme smotanu a potom aj očistené a osušené ríbezle.Cesto dáme do pripravenej formy na menšie bábovky, povrch uhladíme a pečieme 12 až 15 minút pri teplote 210 °C. Vyberieme, necháme vychladnúť, až potom vyklopíme z formy. Podávame posypané čerstvými ríbezľami, prípadne práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 15 minút
    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: Gettyimages

    Kakaové minibábovky

    Koláč s ríbezľovým snehom

    10 kúskov

    NA CESTO: 250 g hladkej múky ● 125 g práškového cukru● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 125 g masla● 1 vajce

    NA PLNKU: 4 bielky ● 200 g jemného krupicového cukru● 500 g červených ríbezlí ● 100 g mletých mandlí

    Do misy dáme múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a vajce. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme rýchlo na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na kruh o niečo väčší ako pripravená forma vystlaná papierom na pečenie. Prenesieme do formy, prevísajúce okraje odrežeme. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 200 °C. Medzitým očistíme ríbezle, prepláchneme a osušíme papierovou utierkou. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a ku koncu zašľaháme cukor. Šľaháme, kým sa nerozpustí. Zamiešame ríbezle a opatrne aj polovicu pomletých mandlí. Na korpus najprv nasypeme zvyšné mandle a potom nanesieme ríbezľový sneh. Povrch uhladíme a dáme spolu piecť pri teplote 160 °C na 40 až 50 minút.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas odležania: 1 hodina
    Čas pečenia: 70 minút

    Zdroj: Gettyimages

    Koláč s ríbezľovým snehom

    Kysnutý posúch s mrveničkou

    10 kúskov

    450 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 1 vajce● 100 g masla ● 100 g kryštálového cukru ● 250 ml mlieka ● 500 g čiernych ríbezlíNA MRVENIČKU: 400 g hladkej múky ● 200 g kryštálového cukru ● 200 g masla ● mletá škorica

    Do misy preosejeme múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Pridáme 1 ČL cukru, trocha vlažného mlieka a necháme 15 minút podkysnúť. Rozpustíme maslo a spolu so zvyškom mlieka, zvyšným cukrom a s vajcom pridáme do misy. Vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 45 minút. Pripravíme si mrveničku. Do misky dáme múku, cukor, rozpustené maslo, trocha škorice podľa chuti a prstami vypracujeme mrveničku. Plech vytrieme maslom. Kysnuté cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu, posypeme očistenými ríbezľami a posypeme mrveničkou. Pečieme 25 až 30 minút pri teplote 175 °C.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas kysnutia: 45 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Gettyimages

    Kysnutý posúch s mrveničkou

    Torta pod bielou čiapočkou

    10 kúskov

    NA CESTO: 5 vajec ● 125 g krupicového cukru ● štipka soli● 75 g hladkej múky ● 75 g mletých vlašských orechov ● 1 PL škrobovej múčky

    NA PLNKU: 350 g ríbezlí ● 1 pomaranč ● 250 g želírovaciehocukru (1 : 1) ● 2 vetvičky rozmarínu ● 4 cl umu

    NA ČIAPOČKU: 150 g zmäknutého masla ● 150 g práškovéhocukru ● pár kvapiek vanilkovej esencie ● 150 g smotanového syra

    Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu s priemerom20 cm vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Na cesto vyšľaháme v mise vajcia s cukrom a so štipkou soli na svetlý krém. Zmiešame múku s orechmi a so škrobovou múčkou a zapracujeme do vajcového krému. Cesto nanesieme do formy a povrch uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.Na plnku očistíme ríbezle.Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou, nastrúhame z neho kôru a vytlačíme šťavu. Dáme spolu s ríbezľami, so želírovacím cukrom, s rozmarínom a umom do hrnca, ovocie popučíme a necháme 2 hodiny odstáť. Potom privedieme do varu a varíme na prudkom ohni asi 5 minút, kým zmes nezačne želírovať. Odstránime rozmarín a necháme vychladnúť. Korpus prerežeme na tri časti. Všetky potrieme z vrchnej strany ríbezľovým džemom a poukladáme na seba. Dáme do chladničky. Z práškového cukru, vanilkovej esencie a masla vyšľaháme svetlý krém, do ktorého nakoniec zapracujeme smotanový syr. Natrieme na povrch vychladnutej torty zo všetkých strán a dáme ešte do chladničky na 30 minút. Podávame ozdobené čerstvými ríbezľami.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Gettyimages

    Torta pod bielou čiapočkou

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.