Čo s ríbezľami? 5 tipov na šťavnaté a chutné koláče: Zaručene vám zlepšia náladu aj celý deň!
4. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:32)

Zdroj: Gettyimages
Máloktoré ovocie sa hodí do sladkých koláčov tak veľmi ako práve tieto drobné kyslé plody. Ich osviežujúca chuť je na leto ako stvorená…

Šťavnatý koláč
8 kúskov
300 g špaldovej múky ● 100 g práškového cukru● 200 g masla ● 1 vajce ● 400 g ríbezlí ● 2 jablká● 20 g škrobovej múčky ● 1 balíček práškovej želatíny● citrónová šťava ● štipka soli ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 1 ČL perníkového korenia
V mise vypracujeme múku, maslo nakrájané na kocky, cukor, vajce a štipku soli na hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minút odležať do chladničky. Tretinu si odložíme bokom a zvyšok vyvaľkáme na plát väčší, ako je pripravená okrúhla forma. Cesto do nej prenesieme a prevísajúce okraje odstránime. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a dužinu nakrájame na menšie kocky alebo plátky.
Ríbezle očistíme. Pridáme spolu s jablkami, so 100 ml vody a škrobovou múčkou do hrnca a varíme, kým zmes nezhustne. Dochutíme citrónovou šťavou, vanilkovou pastou a korením. Môžeme pridať aj cukor.
Zamiešame želatínu a zmes nalejeme na pripravené cesto do formy. Zvyšok cesta rozvaľkáme a narežeme na širšie pásy, ktoré položíme navrch plnky vo forme mriežky. Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Gettyimages
Šťavnatý koláč
Kakaové minibábovky
9 kúskov
60 g smotany na šľahanie● 100 g masla ● 2 PL kakaa● 90 g práškového cukru● 1 ČL vanilkovej pasty● 1 vajce ● 140 g polohrubej múky ● 3/4 ČL práškudo pečiva ● 90 g ríbezlí(+ na ozdobu)
Smotanu vyšľaháme na šľahačku a dáme do chladničky. V miske šľaháme zmäknuté maslo s cukrom tak dlho, kým nám nevznikne krém. Pridáme vanilkovú pastu, zašľaháme, pridáme vajce a opäť zašľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a zamiešame do krému. Nakoniec zapracujeme smotanu a potom aj očistené a osušené ríbezle.Cesto dáme do pripravenej formy na menšie bábovky, povrch uhladíme a pečieme 12 až 15 minút pri teplote 210 °C. Vyberieme, necháme vychladnúť, až potom vyklopíme z formy. Podávame posypané čerstvými ríbezľami, prípadne práškovým cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Gettyimages
Kakaové minibábovky
Koláč s ríbezľovým snehom
10 kúskov
NA CESTO: 250 g hladkej múky ● 125 g práškového cukru● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 125 g masla● 1 vajce
NA PLNKU: 4 bielky ● 200 g jemného krupicového cukru● 500 g červených ríbezlí ● 100 g mletých mandlí
Do misy dáme múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a vajce. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme rýchlo na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na kruh o niečo väčší ako pripravená forma vystlaná papierom na pečenie. Prenesieme do formy, prevísajúce okraje odrežeme. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 200 °C. Medzitým očistíme ríbezle, prepláchneme a osušíme papierovou utierkou. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a ku koncu zašľaháme cukor. Šľaháme, kým sa nerozpustí. Zamiešame ríbezle a opatrne aj polovicu pomletých mandlí. Na korpus najprv nasypeme zvyšné mandle a potom nanesieme ríbezľový sneh. Povrch uhladíme a dáme spolu piecť pri teplote 160 °C na 40 až 50 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 70 minút
Zdroj: Gettyimages
Koláč s ríbezľovým snehom
Kysnutý posúch s mrveničkou
10 kúskov
450 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 1 vajce● 100 g masla ● 100 g kryštálového cukru ● 250 ml mlieka ● 500 g čiernych ríbezlíNA MRVENIČKU: 400 g hladkej múky ● 200 g kryštálového cukru ● 200 g masla ● mletá škorica
Do misy preosejeme múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Pridáme 1 ČL cukru, trocha vlažného mlieka a necháme 15 minút podkysnúť. Rozpustíme maslo a spolu so zvyškom mlieka, zvyšným cukrom a s vajcom pridáme do misy. Vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 45 minút. Pripravíme si mrveničku. Do misky dáme múku, cukor, rozpustené maslo, trocha škorice podľa chuti a prstami vypracujeme mrveničku. Plech vytrieme maslom. Kysnuté cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu, posypeme očistenými ríbezľami a posypeme mrveničkou. Pečieme 25 až 30 minút pri teplote 175 °C.
Čas prípravy: 15 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Gettyimages
Kysnutý posúch s mrveničkou
Torta pod bielou čiapočkou
10 kúskov
NA CESTO: 5 vajec ● 125 g krupicového cukru ● štipka soli● 75 g hladkej múky ● 75 g mletých vlašských orechov ● 1 PL škrobovej múčky
NA PLNKU: 350 g ríbezlí ● 1 pomaranč ● 250 g želírovaciehocukru (1 : 1) ● 2 vetvičky rozmarínu ● 4 cl umu
NA ČIAPOČKU: 150 g zmäknutého masla ● 150 g práškovéhocukru ● pár kvapiek vanilkovej esencie ● 150 g smotanového syra
Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu s priemerom20 cm vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Na cesto vyšľaháme v mise vajcia s cukrom a so štipkou soli na svetlý krém. Zmiešame múku s orechmi a so škrobovou múčkou a zapracujeme do vajcového krému. Cesto nanesieme do formy a povrch uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.Na plnku očistíme ríbezle.Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou, nastrúhame z neho kôru a vytlačíme šťavu. Dáme spolu s ríbezľami, so želírovacím cukrom, s rozmarínom a umom do hrnca, ovocie popučíme a necháme 2 hodiny odstáť. Potom privedieme do varu a varíme na prudkom ohni asi 5 minút, kým zmes nezačne želírovať. Odstránime rozmarín a necháme vychladnúť. Korpus prerežeme na tri časti. Všetky potrieme z vrchnej strany ríbezľovým džemom a poukladáme na seba. Dáme do chladničky. Z práškového cukru, vanilkovej esencie a masla vyšľaháme svetlý krém, do ktorého nakoniec zapracujeme smotanový syr. Natrieme na povrch vychladnutej torty zo všetkých strán a dáme ešte do chladničky na 30 minút. Podávame ozdobené čerstvými ríbezľami.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Gettyimages
Torta pod bielou čiapočkou