Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kúpili ste si tvrdé avokádo, ale potrebujete ho hneď? Tento trik ho prinúti dozrieť za chvíľku

Tropical Avocado Sliced in Half

Zdroj: iStockphoto

Reklama

Avokádo je nielen zdravé, ale nesmierne chutné. To z obchodu však potrebuje čas, aby zmäklo a bolo chutné.

Je viacero spôsobov, ako dosiahnuť, aby avokádo zmäklo. Buď počkáme, kým nedozrie samé, alebo ho dáme k banánom a jablkám. Tie sa postarajú o to, že ovocie dozrie.

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Je však ešte jeden trik, ktorý skráti zrenie avokáda z niekoľkých dní na pár hodín. Treba ho upiecť v rúre. Zohrejte rúru na 90 stupňov bez ventilátora. Celé avokádo zabaľte do alobalu a vložte do vyhriatej rúry na 10 minút. Vyberte ho a nechajte na linke odpočívať, kým úplne nevychladne.

Zdroj: iStockphoto

salad preparation

Ako to funguje? Exotické aj naše ovocie vylučuje pri dozrievaní plyn etylén. Ten spôsobuje dozrievanie nielen ovocia, ktoré ho vylučuje, ale aj všetkých naokolo. Preto je avokádo (ale napríklad aj banány) ochotné rýchlejšie dozrieť v spoločnosti banánov a jabĺk.

Ohriatím v rúre tento proces iba urýchlime. Teplota vytlačí z avokáda etylén a ten sa udrží pod alobalom. Kým ovocie vychladne, tvrdá dužina dozrie a bude krásne mäkká.

Takéto avokádo môžeme použiť do sendvičov, burgerov, len tak na chlieb alebo do nátierok. Avokádo obsahuje vlákninu a najmä zdravé tuky, ktoré sú dobré pre srdce aj mozog.

Vyberáme pre vás niečo PLUS