Najlepší domáci recept na chutnú omeletu: Čo robiť, aby bola nadýchanejšia? Použite malý trik
22. 10. 2015, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:17)

Zdroj: Shutterstock
Omeleta patrí medzi naše najobľúbenejšie raňajky. Ako ju pripraviť tak, aby bola ešte chutnejšia? Máme pre vás zopár tipov.
Najdôležitejšie sú vajcia. Na 1 porciu potrebujeme asi 3 vajcia. Rovnako ako pri praženici ich vymiešame s mliekom alebo so smotanou.
Ak použijeme sýtenú minerálnu vodu namiesto mlieka, bude omeleta ešte nadýchanejšia. A ak máme čas, najskôr z bielok vyšľaháme sneh a potom ich zapracujeme k vymiešaným žĺtkom.
Plnky
1. Francúzska
Klasická francúzska omeleta sú vajcia rozšľahané s trochou soli. Omeletu však možno obmieňať aj dochutením vaječnej zmesi. Do rozšľahaných vajec na jednu omeletu môžeme pridať 1 PL nahrubo nasekanej pažítky, petržlenovej vňate, bazalky alebo bylinkovej zmesi. Vajcia ochutíme aj 2 PL strúhaného syra. Do rozšľahaných vajec môžeme pridať aj 1 PL opraženej cibule alebo póru, cesnak či rôzne koreniny.
2. Srbská
Omeletu naplníme zmesou paprík a paradajok podusených na olivovom oleji, ochutených soľou, čiernym korením a nakrájanou pažítkou.
3. Uhorská
Kocky slaniny vyškvaríme, speníme na nich nakrájanú cibuľu, ochutíme mletou paprikou a na tomto základe podusíme paradajky. Hotovou plnkou naplníme omelety.
4. Ruská
Omeletu naplníme sardinkami v oleji, ktoré necháme dôkladne odkvapkať, ozdobíme kopčekom kaviáru a kolieskom citróna.
5. Milánska
Do omeliet rozdelíme zmes varených a nakrájaných makarónov, paradajkovej omáčky a nastrúhaného parmezánu.
Naše tipy
1. Na jednu omeletu počítame 2 až 3 vajcia, ktoré iba rozšľaháme so soľou. Nesmieme ich šľahať pridlho, pretože by čiastočne stratili súdržnosť (z vajec rozšľahaných iba vidličkou bude omeleta nadýchanejšia, než z priveľmi vyšľahaných).
2. Ak na 1 vajce pridáme 1 PL vody alebo smotany na šľahanie, omeleta bude kyprejšia. So smotanou pripravujú omeletu často napríklad v Taliansku alebo aj v Rusku. Do vajec sa podľa rôznych receptov pridáva na 2 vajcia aj 1 PL hladkej múky.
3. Omelety môžeme opekať aj na kombinácii oleja s maslom.
4. Omeleta má byť zvonka opečená, ale svetlá a vnútri vláčna, mierne krémová. Opekáme ju preto pri vyššej teplote približne minútu.
5. Na upečenú omeletu dávame vždy teplú plnku a ihneď ju preložíme na polovicu. Keď ju potom potrieme rozpusteným maslom, bude sa krásne lesknúť.
6. Omeletu zásadne podávame horúcu hneď po upečení a najlepšie na predhriatom tanieri.
Vyskúšajte aj tento recept na skvelé domáce jedlo:
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Expresná domáca pizza
Expresná domáca pizza 3x inak: Tento recept zvládne pripraviť každý a chutí super
Fantastická teplá večera za pár minút a skoro bez práce. Upečte si jednoduchú pizzu, pridajte pohár vínka alebo piva a skvelý letný večer sa môže začať!
Expresná domáca pizza 3 x inak
4 porcie
Potrebujeme:
1 balenie arabského chleba alebo
1 balenie pšeničných tortíll alebo
4 burgerové alebo iné väčšie žemle
paradajková omáčka:
4 paradajky
1 strúčik cesnaku
sušené oregano
3 PL olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
na obloženie podľa chuti a fantázie:
1 balenia syra mozzarella
1 balenie krájanej šunky
2 paradajky
šampiňóny
čerstvá bazalka
čierne a zelené olivy
tvrdý syr typu parmezán alebo akýkoľvek iný
1 konzerva tuniaka
Takto sa to podarí:
1. Na jeden alebo dva plechy dáme papier na pečenie a poukladáme arabský chleba a tortilly a tiež prekrojené žemle.
2. Paradajky nakrájame a spolu s olúpaným cesnakom, olivovým olejom, oreganom, korením a so soľou dáme do mixéra. Všetko spolu rozmixujeme a paradajkovú omáčku rozdelíme na jednotlivé „korpusy“.
3. Pizze posypeme podľa chuti trochou strúhaného parmezánu, obložíme šunkou, paradajkami, olivami, hubami, tuniakom čo mozzarellou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 10 minút. Hotové pizze ozdobíme lístkami čerstvej bazalky a hneď podávame.