Reklama

Najlepší domáci recept na chutnú omeletu: Čo robiť, aby bola nadýchanejšia? Použite malý trik

Pripravte si tie najfantastickejšie raňajky

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Omeleta patrí medzi naše najobľúbenejšie raňajky. Ako ju pripraviť tak, aby bola ešte chutnejšia? Máme pre vás zopár tipov.

Najdôležitejšie sú vajcia. Na 1 porciu potrebujeme
 asi 3 vajcia. Rovnako ako pri praženici ich vymiešame s mliekom alebo so smotanou.

Ak použijeme sýtenú minerálnu vodu namiesto mlieka, bude omeleta ešte nadýchanejšia. A ak máme čas, najskôr z bielok vyšľaháme sneh a potom ich zapracujeme k vymiešaným žĺtkom.

Plnky

1. Francúzska

Klasická francúzska omeleta sú vajcia rozšľahané s trochou soli. Omeletu však možno obmieňať aj dochutením vaječnej zmesi. Do rozšľahaných vajec na jednu omeletu môžeme pridať 1 PL nahrubo nasekanej pažítky, petržlenovej vňate, bazalky alebo bylinkovej zmesi. Vajcia ochutíme aj 2 PL strúhaného syra. Do rozšľahaných vajec môžeme pridať aj 1 PL opraženej cibule alebo póru, cesnak či rôzne koreniny.

2. Srbská

Omeletu naplníme zmesou paprík a paradajok podusených na olivovom oleji, ochutených soľou, čiernym korením a nakrájanou pažítkou.

3. Uhorská

Kocky slaniny vyškvaríme, speníme na nich nakrájanú cibuľu, ochutíme mletou paprikou a na tomto základe podusíme paradajky. Hotovou plnkou naplníme omelety.

4. Ruská

Omeletu naplníme sardinkami v oleji, ktoré necháme dôkladne odkvapkať, ozdobíme kopčekom kaviáru a kolieskom citróna.

5. Milánska

Do omeliet rozdelíme zmes varených a nakrájaných makarónov, paradajkovej omáčky a nastrúhaného parmezánu.

Naše tipy

1. Na jednu omeletu počítame 2 až 3 vajcia, ktoré iba rozšľaháme so soľou. Nesmieme ich šľahať pridlho, pretože by čiastočne stratili súdržnosť (z vajec rozšľahaných iba vidličkou bude omeleta nadýchanejšia, než z priveľmi vyšľahaných).

2. Ak na 1 vajce pridáme 1 PL vody alebo smotany na šľahanie, omeleta bude kyprejšia. So smotanou pripravujú omeletu často napríklad v Taliansku alebo aj v Rusku. Do vajec sa podľa rôznych receptov pridáva na 2 vajcia aj 1 PL hladkej múky.

3. Omelety môžeme opekať aj na kombinácii oleja s maslom.

4. Omeleta má byť zvonka opečená, ale svetlá a vnútri vláčna, mierne krémová. Opekáme ju preto pri vyššej teplote približne minútu.

5. Na upečenú omeletu dávame vždy teplú plnku a ihneď ju preložíme na polovicu. Keď ju potom potrieme rozpusteným maslom, bude sa krásne lesknúť.

6. Omeletu zásadne podávame horúcu hneď po upečení a najlepšie na predhriatom tanieri.

Vyskúšajte aj tento recept na skvelé domáce jedlo:

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Expresná domáca pizza

Expresná domáca pizza 3x inak: Tento recept zvládne pripraviť každý a chutí super

Fantastická teplá večera za pár minút a skoro bez práce. Upečte si jednoduchú pizzu, pridajte pohár vínka alebo piva a skvelý letný večer sa môže začať!

Expresná domáca pizza 3 x inak

4 porcie

Potrebujeme:

1 balenie arabského chleba alebo

1 balenie pšeničných tortíll alebo

4 burgerové alebo iné väčšie žemle

paradajková omáčka:

4 paradajky

1 strúčik cesnaku

sušené oregano

3 PL olivového oleja

soľ

mleté čierne korenie

na obloženie podľa chuti a fantázie:

1 balenia syra mozzarella

1 balenie krájanej šunky

2 paradajky

šampiňóny

čerstvá bazalka

čierne a zelené olivy

tvrdý syr typu parmezán alebo akýkoľvek iný

1 konzerva tuniaka

Takto sa to podarí:

1. Na jeden alebo dva plechy dáme papier na pečenie a poukladáme arabský chleba a tortilly a tiež prekrojené žemle.

2. Paradajky nakrájame a spolu s olúpaným cesnakom, olivovým olejom, oreganom, korením a so soľou dáme do mixéra. Všetko spolu rozmixujeme a paradajkovú omáčku rozdelíme na jednotlivé „korpusy“.

3. Pizze posypeme podľa chuti trochou strúhaného parmezánu, obložíme šunkou, paradajkami, olivami, hubami, tuniakom čo mozzarellou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 10 minút. Hotové pizze ozdobíme lístkami čerstvej bazalky a hneď podávame.