Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo sladké pripraviť na raňajky? Úžasné slimáčiky sa dokonale hodia ku káve, tu sú NAJ tipy!

Špaldové s čokoládou

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Už vám nenapadá, čo sladké pripraviť na raňajky alebo desiatu? Máme pre vás tipy na úžasné slimáčiky, ktoré dokonalo pasujú ku kávičke alebo k horúcemu kakau.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte doma ŠKVARKY? Tieto tradičné ŠKVARKOVNÍKY chutia ako od babičky! Iné už nebudete chcieť
    Zdroj: NČpŽ

    Špaldové s čokoládou

    20 kúskov

    500 g špaldovej celozrnnej múky ● 1/2 kocky droždia ● 90 g masla ● štipka soli ● 20 g javorového sirupu ● 250 ml vlažného mlieka

    Na plnku: 100 g masla ● 20 g kakaa ● 20 g javorového sirupu ● 20 g kokosového cukru ● 100 g nalámanej horkej čokolády

    Droždie nadrobíme do vlažného mlieka a necháme podkysnúť. Zapracujeme múku, soľ, sirup a rozpustené maslo.Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 30 až 50 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem. Na plnku vymiešame zmäknuté maslo s kakaom, kokosovým cukrom a javorovým sirupom. Cesto rozvaľkáme a potrieme kakaovou zmesou, posypeme nalámanou čokoládou a opatrne zvinieme do valčeka. Nožom striedavo krížom krájame asi 2 cm plátky, prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a jednotlivé narezané časti vykrútime smerom von, vždy na opačnú stranu. Pečieme 13 až 17 minút pri teplote 170 °C.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas kysnutia: 1 hodina
    Čas pečenia: 17 minút

    Náš tip
    Do kakaovej plnky pridajte aj lyžičku mletej škorice.

    Zdroj: shutterstock

    Špaldové s čokoládou

    Skrútený škoricový koláč

    12 kúskov

    345 g hladkej múky ● 3 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 1 balíček sušeného droždia ● 120 ml vody ● 60 ml plnotučného mlieka ● 45 g masla ● 1 vajce

    Na plnku: 50 g zmäknutého masla ● 1 a 1/2 PL mletej škorice ● 50 g krupicového cukru

    Na polevu: 120 g práškového cukru ● 2 PL mlieka

    Múku premiešame s droždím, so soľou a s cukrom. V hrnčeku zohrievame mlieko s vodou a maslom, až kým sa maslo nerozpustí. Necháme trocha vychladnúť a pridáme k múčnej zmesi. Zapracujeme vajce a miesime asi 5 minút. Prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. Na plnku zmiešame cukor so škoricou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľký obdĺžnik a potrieme maslom. Posypeme škoricovým cukrom. Cesto nakrájame na pásy široké asi 3 cm, ktoré postupne zavinieme do veľkého slimáka. Prenesieme do okrúhlej formy, prikryjeme utierkou a necháme asi 90 minút kysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejeme na 175 °C, koláč jemne stlačíme a dáme piecť asi na 35 minút. Vyberieme a necháme chladnúť. Z práškového cukru a mlieka vymiešame hladkú polevu, ktorú nalejeme na ešte vlažný koláč. Môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas kysnutia: 2 hodiny
    Čas pečenia: 35 minút

    Náš tip
    Jednotlivé potreté pásy cesta najprv skrúťte a až potom pospájajte do veľkého slimáčika. Vytvoríte pekný efekt.

    Zdroj: shutterstock

    Skrútený škoricový koláč

    Ovocné slimáčiky s kardamómom

    12 kúskov

    1 kocka droždia ● 375 ml teplej vody ● 1 PL hnedého cukru ● 1 ČL soli ● 40 g kokosového oleja

    Na plnku: 3 PL rozpusteného rastlinného masla ● 2 ČL kardamómu ● 2 PL kokosového cukru ● 300 g mrazeného drobného ovocia (brusnice) ● 1 ČL škrobovej múčky ● 2 PL krupicového cukru

    Na polevu: 250 g práškového cukru ● 2 PL studenej vody ● kôra z 1 limety

    V mise zmiešame rozdrobené droždie s hnedým cukrom a vlažnou vodou. Necháme 10 minút kvasiť. Kokosový olej zohrejeme, aby bol tekutý. Nesmie byť horúci. Pridáme ku kvásku spolu so soľou. Zapracujeme múku. Cesto musí byť hladké, ale ešte lepkavé. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu. Na povrchu cesta vidíme bublinky. Pridáme 200 g múky a zapracujeme. Cesto sformujeme do gule, prikryjeme a znova necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľký plát. Rastlinné maslo rozpustíme a zmiešame s kokosovým cukrom a kardamómom. Zmesou potrieme celý povrch cesta. Až teraz vyberieme mrazené ovocie z mrazničky a zmiešame s cukrom a so škrobovou múčkou. Takto predpripravené ovocie rozdelíme na cesto, ktoré nakrájame na 12 pásov širokých asi 4 cm a stočíme do slimáčikov. Tie poukladáme do vymastenej formy a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Vyberieme a necháme chladnúť. Kôru z limety premiešame s práškovým cukrom a až potom zmiešame s vodou. Zmes nalejeme na slimáčiky a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas kysnutia: 2 hodiny
    Čas pečenia: 30 minút

    Náš tip
    Slimáčiky nechajte podkysnúť pokojne aj dlhšie, mrazené ovocie totiž proces trocha spomalí.

    Zdroj: shutterstock

    Ovocné slimáčiky s kardamómom

    Makové slimáčiky

    15 kúskov

    500 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 80 g rozpusteného masla ● 80 g krupicového cukru ● 250 ml vlažného mlieka ● štipka soli

    Na plnku: 150 g mletého maku ● 80 g masla ● 100 g krupicového cukru ● 1 ČL škorice ● 1 vajce ● 2 PL mlieka ● 1 PL umu

    Okrem toho: 1 žĺtok ● 2 PL mlieka ● práškový cukor na posypanie

    Na cesto zamiešame 1 ČL cukru do vlažného mlieka, vsypeme nadrobené droždie a necháme 5 až 10 minút odpočívať. Do väčšej misy nasypeme múku, cukor a vlejeme kvások. Premiešame, pridáme rozpustené maslo a štipku soli. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od bokov misy. Cesto prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodina). Na plnku vyšľaháme vajce s cukrom. Po 1 až 2 minútach šľahania pridáme mlieko a maslo. Nakoniec zapracujeme mak, škoricu a um. Cesto po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a potrieme makovou plnkou. Okraje necháme voľné. Z dlhšej strany zvinieme do valčeka, jemne pritlačíme okraje a nakrájame na 2 cm kolieska. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žĺtok vymiešame s 2 PL mlieka a potrieme ním povrch slimáčikov. Pečieme 25 až 30 minút pri teplote 180 °C. Necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas kysnutia: 1 hodina
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Makové slimáčiky

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.