Špaldové s čokoládou
20 kúskov
500 g špaldovej celozrnnej múky ● 1/2 kocky droždia ● 90 g masla ● štipka soli ● 20 g javorového sirupu ● 250 ml vlažného mlieka
Na plnku: 100 g masla ● 20 g kakaa ● 20 g javorového sirupu ● 20 g kokosového cukru ● 100 g nalámanej horkej čokolády
Droždie nadrobíme do vlažného mlieka a necháme podkysnúť. Zapracujeme múku, soľ, sirup a rozpustené maslo.Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 30 až 50 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem. Na plnku vymiešame zmäknuté maslo s kakaom, kokosovým cukrom a javorovým sirupom. Cesto rozvaľkáme a potrieme kakaovou zmesou, posypeme nalámanou čokoládou a opatrne zvinieme do valčeka. Nožom striedavo krížom krájame asi 2 cm plátky, prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a jednotlivé narezané časti vykrútime smerom von, vždy na opačnú stranu. Pečieme 13 až 17 minút pri teplote 170 °C.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 17 minút
Náš tip
Do kakaovej plnky pridajte aj lyžičku mletej škorice.
Skrútený škoricový koláč
12 kúskov
345 g hladkej múky ● 3 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 1 balíček sušeného droždia ● 120 ml vody ● 60 ml plnotučného mlieka ● 45 g masla ● 1 vajce
Na plnku: 50 g zmäknutého masla ● 1 a 1/2 PL mletej škorice ● 50 g krupicového cukru
Na polevu: 120 g práškového cukru ● 2 PL mlieka
Múku premiešame s droždím, so soľou a s cukrom. V hrnčeku zohrievame mlieko s vodou a maslom, až kým sa maslo nerozpustí. Necháme trocha vychladnúť a pridáme k múčnej zmesi. Zapracujeme vajce a miesime asi 5 minút. Prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. Na plnku zmiešame cukor so škoricou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľký obdĺžnik a potrieme maslom. Posypeme škoricovým cukrom. Cesto nakrájame na pásy široké asi 3 cm, ktoré postupne zavinieme do veľkého slimáka. Prenesieme do okrúhlej formy, prikryjeme utierkou a necháme asi 90 minút kysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejeme na 175 °C, koláč jemne stlačíme a dáme piecť asi na 35 minút. Vyberieme a necháme chladnúť. Z práškového cukru a mlieka vymiešame hladkú polevu, ktorú nalejeme na ešte vlažný koláč. Môžeme podávať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 2 hodiny
Čas pečenia: 35 minút
Náš tip
Jednotlivé potreté pásy cesta najprv skrúťte a až potom pospájajte do veľkého slimáčika. Vytvoríte pekný efekt.
Ovocné slimáčiky s kardamómom
12 kúskov
1 kocka droždia ● 375 ml teplej vody ● 1 PL hnedého cukru ● 1 ČL soli ● 40 g kokosového oleja
Na plnku: 3 PL rozpusteného rastlinného masla ● 2 ČL kardamómu ● 2 PL kokosového cukru ● 300 g mrazeného drobného ovocia (brusnice) ● 1 ČL škrobovej múčky ● 2 PL krupicového cukru
Na polevu: 250 g práškového cukru ● 2 PL studenej vody ● kôra z 1 limety
V mise zmiešame rozdrobené droždie s hnedým cukrom a vlažnou vodou. Necháme 10 minút kvasiť. Kokosový olej zohrejeme, aby bol tekutý. Nesmie byť horúci. Pridáme ku kvásku spolu so soľou. Zapracujeme múku. Cesto musí byť hladké, ale ešte lepkavé. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu. Na povrchu cesta vidíme bublinky. Pridáme 200 g múky a zapracujeme. Cesto sformujeme do gule, prikryjeme a znova necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľký plát. Rastlinné maslo rozpustíme a zmiešame s kokosovým cukrom a kardamómom. Zmesou potrieme celý povrch cesta. Až teraz vyberieme mrazené ovocie z mrazničky a zmiešame s cukrom a so škrobovou múčkou. Takto predpripravené ovocie rozdelíme na cesto, ktoré nakrájame na 12 pásov širokých asi 4 cm a stočíme do slimáčikov. Tie poukladáme do vymastenej formy a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Vyberieme a necháme chladnúť. Kôru z limety premiešame s práškovým cukrom a až potom zmiešame s vodou. Zmes nalejeme na slimáčiky a môžeme podávať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 2 hodiny
Čas pečenia: 30 minút
Náš tip
Slimáčiky nechajte podkysnúť pokojne aj dlhšie, mrazené ovocie totiž proces trocha spomalí.
Makové slimáčiky
15 kúskov
500 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 80 g rozpusteného masla ● 80 g krupicového cukru ● 250 ml vlažného mlieka ● štipka soli
Na plnku: 150 g mletého maku ● 80 g masla ● 100 g krupicového cukru ● 1 ČL škorice ● 1 vajce ● 2 PL mlieka ● 1 PL umu
Okrem toho: 1 žĺtok ● 2 PL mlieka ● práškový cukor na posypanie
Na cesto zamiešame 1 ČL cukru do vlažného mlieka, vsypeme nadrobené droždie a necháme 5 až 10 minút odpočívať. Do väčšej misy nasypeme múku, cukor a vlejeme kvások. Premiešame, pridáme rozpustené maslo a štipku soli. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od bokov misy. Cesto prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodina). Na plnku vyšľaháme vajce s cukrom. Po 1 až 2 minútach šľahania pridáme mlieko a maslo. Nakoniec zapracujeme mak, škoricu a um. Cesto po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a potrieme makovou plnkou. Okraje necháme voľné. Z dlhšej strany zvinieme do valčeka, jemne pritlačíme okraje a nakrájame na 2 cm kolieska. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žĺtok vymiešame s 2 PL mlieka a potrieme ním povrch slimáčikov. Pečieme 25 až 30 minút pri teplote 180 °C. Necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút