Myslíte si, že o soli viete všetko? Keď si prečítate tieto fakty, zistíte, ako ste sa mýlili
15. 1. 2016, 11:10 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:12)

Zdroj: Shutterstock
Poznáte soľ? Hlúpa otázka, však? No len do chvíle, kým vám nepredstavíme xy rôznych druhov soli, s ktorými sa môžete v kuchyni stretnúť.
Kuchynská soľ
Klasický chlorid sodný dolovaný spod zeme pozná v našich končinách snáď každý. Čistota rafinovanej kuchynskej soli je obvykle 97 až 99 %. Občas sa do nej zvykne pridávať jód a protihrudkujúca látka.
Kóšer soľ
Táto soľ pochádza tak spod zeme ako z mora a svoje meno získala pre uplatnenie v židovskej kuchyni. Nie všetky soli s označením kóšer sú aj certifikovanou náboženskou potravinou. V každom prípade, táto soľ obvykle spĺňa najvyššie štandardy, rýchlo sa rozpúšťa a využiť ju možno všade.
Zdroj: Shutterstock
Mastia sa? Pomôže morská soľ
Sel gris
Je to francúzsky výraz a doslova znamená sivá soľ. Získava sa z morskej vody vo vyparovacích nádržiach. Až po vyparení všetkej vody sa táto soľ zberá z dna nádrží, vďaka čomu získava svoju farbu. Je veľmi bohatá na minerály, hodí sa na dochucovanie mastnejších mias.
Gros sel
Ďalší druh francúzskej soli – tentoraz s veľkými (hrubými) kryštálikmi. Výborná je v mlynčekoch na soľ, dochucujeme ňou mäso, ryby či vodu na cestoviny.
Vločková soľ
Vyrába sa varom alebo vyparovaním, má tvar vločiek a pomerne nízky obsah minerálnych látok. Odporúča sa na finálne dochucovanie, napríklad na šaláty.
Zdroj: Shutterstock
Soľ vyhladí a spevní pokožku.
Fleur de sel
Soľ s najpoetickejším názvom – v preklade totiž znamená soľný kvet. Podobne ako sel gris sa vyrába v odparovacích nádržiach, no „zberá“ sa o čosi skôr. To znamená, že hneď ako sa na vodnej hladine sformuje kryštalická substancia, pozberá sa a dosuší. Táto soľ je delikátna, pozostáva z nepravidelných kryštálov, ktoré sa jemne rozpúšťajú. Tento druh je vhodný ako dokončovacia soľ.
Havajská morská soľ
Tento druh sa melie najemno i nahrubo a môže mať červenú alebo čiernu farbu. Červená soľ má svoj farebný pôvod vo vulkanickej činnosti, kým do čiernej sa tradične pridáva uhlie. Obe tieto soli sa výborne hodia k bravčovine či k morským plodom.
Údená soľ
Táto soľ sa pomaly údi dreveným dymom, vďaka čomu kryštáliky získajú zaujímavú údenú príchuť. Ideálny spoločník ku grilovaným jedlám, zemiakom a zelenine.
Zdroj: shutterstock
Odkiaľ pochádza soľ v našich obchodoch?
Ochutená soľ
V obchodoch sa možno stretnúť s ochutenou soľou v najrôznejších variáciách – soľ sa mieša s hľuzovkami, čili, bylinkami, citrónovou kôrou... Ich využitie je veľmi široké, och dochucovania mias, šalátov, až po špeciality ako rizoto či miešané nápoje.
Himalájska soľ
Tradične sa tento druh soli doluje ručne v pakistanskej časti Himalájí. Je veľmi bohatá na minerály a verí sa, že ide o jednu z najčistejších solí, aké vôbec možno na trhu dostať. Často sa využíva aj na wellness účely. Jej farba variuje od čisto bielej, cez jemne ružovú až po výrazne červenú. Využiť sa dá všade tam, kde bežná kuchynská soľ. No ružové kryštáliky na šaláte sú predsa len zážitok.
Zdroj: shutterstock
Aj soľ sa dá nahradiť.