Čo ste o vajciach možno nevedeli: Na čo si dávať pozor pri nákupe a ako ich skladovať?
17. 4. 2014, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)

Zdroj: Shutterstock
Keďže na Veľkú noc je v našich domácnostiach viac vajíčok, pozreli sme sa na to, ako a podľa čoho ich vyberať.
Aké účinky má na naše zdravie a je možné reklamovať aj to, ak si ho domov donesiete rozbité? Máte v pláne kúpiť si na veľkonočné vypekanie výlučne slovenské vajcia? Nepozerajte na obal, kde nájdete len baliareň či triediareň vajec, ale priamo na vajce. „Napovie vám to kód krajiny, ktorý je vyznačený na každom vajci. Ak na ňom nájdete označenie SK, ide o Slovenskú republiku,“ vysvetľuje MVDr. Ľubica Slopovská, výrobná námestníčka z firmy Novogal.
Okrem kódu krajiny tam nájdete aj čísla. „Význam kódu na vajci napr. 3 SK 1234 môže spotrebiteľ prečítať takto: číslo 3 znamená chov v obohatených klietkach, SK – kód krajiny (pôvod vajec) a číslo za kódom krajiny je konkrétne veterinárne identifikačné číslo chovu pridelené každému schválenému chovu nosníc. Označenie S, M či L znamená hmotnostnú kategóriu vajec a hmotnostné rozpätie, napr. L (63 až 73 g). No niektoré spoločnosti predávajú v jednom balení aj vajcia rôznych veľkostí. Upozornenie nájdete na obale,“ vysvetľuje Ľ. Slopovská.
Zdroj: Shutterstock
ilustračná fotografia
Ako ich skladovať
Podľa odborníčky je minimálna trvanlivosť vajec 28 dní od znášky. Skladované musia byť pri nekolísavej teplote +5 až +18 ºC. „Spotrebiteľ by ich mal uchovávať v chladničke. Okolo vajec by mal prúdiť vzduch a musia byť uložené tupým koncom hore. Pokiaľ je vajíčko v chladničke dlhšie ako desať dní, treba ho prevrátiť, aby sa žĺtok neprilepil ku škrupine,“ odporúča odborníčka.
Je naozaj čerstvé?
Ako rozpoznáte, či je vajce čerstvé? „Skladovaním stráca hmotnosť, lebo sa z neho vyparuje voda. Vajíčko tzv. dýcha. Preto majú staršie vajcia väčšiu vzduchovú bublinu, ktorá ich pri ponorení do vody nadnáša. Aj ich bielok je tekutejší a po rozbití vajíčka sa rozlieva a nedrží pohromade. Z čerstvého vajca urobíte volské oko aj bez formy,“ vyratúva Ľ. Slopovská a pokračuje:
„Farba žĺtka nezávisí od spôsobu chovu, ako by ste si mohli myslieť. Oranžovožltá je spôsobená xantofylmi prirodzene sa vyskytujúcimi v krmive hydiny (žltá kukurica, sušená lucerna, senná múčka).“
Zdroj: Shutterstock
Volské oko
Čo nájdete na obale
- kód triediarne
- triedu akosti
- hmotnostnú triedu
- dátum minimálnej trvanlivosti
- odporúčanie pre spotrebiteľov uchovávať vajcia po nákupe v chlade
- údaje o spôsobe chovu (význam kódu výrobcu sa vysvetľuje na obale alebo v jeho vnútri)
Čísla podľa spôsobu chovu
0 – ekologická poľnohospodárska výroba
1 – chov vo voľnom výbehu
2 – chov na podstielke
3 – chov v obohatených klietkach
Čo si všímať pri kúpe
- pôvod – je lepšie si kúpiť vajce z blízkeho regiónu, ako také, čo precestovalo pol Európy
- spôsob skladovania v predajni – či nie je orosené, nemá navlhnutý obal
- kód na vajci
Zdroj: Shutterstock
Bielkoviny
3 otázky pre Paulínu Komárovú, hovorkyňu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy
Ako je zaručená čerstvosť vajec?
Pre slepačie vajcia uvádzané na trh v rámci Európskej únie je ustanovená jednotná legislatíva. V nej sú určené podmienky, za akých je možné vajcia dodávať na trh. V súčasnosti je to nariadenie Komisie (ES) č. 589/2008 z 23. júna 2008, ktorého cieľom je zaručiť vysokú kvalitu vajec, ktoré sa dodávajú spotrebiteľovi.
Sú tu ustanovené aj podmienky pre podniky a ich technické zariadenie, kde sa vykonáva zber a triedenie vajec podľa kvality a hmotnosti. Ďalej sú tu ustanovené aj lehoty na zatriedenie do tried, označovanie a balenie vajec.
Čo ak si kúpim vajce a doma zistím, že je medzi nimi pokazené?
Dané vajce odstráňte a ostatné si osobitne skontrolujte, či po rozbití nevykazujú známky narušenia, t. j. zmenený pach, krvavé škvrny, výskyt plesní a pod. Vo všeobecnosti vajcia používajte len na prípravu jedál dostatočne tepelne spracovaných, nekonzumujte ich surové.
Stáva sa, že v balení je i rozbité vajce. Ako ho reklamovať?
Inšpektori, ktorí vykonávajú kontroly dokumentácie, skladovacích podmienok či správnosť označenia vajec kódom výrobcu, kontrolujú i to, či sa v obaloch nenachádzajú vajcia rozbité, prasknuté a silne znečistené trusom. Podľa konkrétnych zistení nariaďujú opatrenia, ako je napríklad zákaz uvádzania do obehu. Ak také vajíčka nájde spotrebiteľ, malo by sa postupovať v zmysle obchodného poriadku – reklamácie.
Mám právo reklamovať?
Áno. Občiansky zákonník nerozlišuje sortiment, ale tovar ako taký. „Ak si zakúpite tovar, v tomto prípade vajcia, ktoré vykazujú nedostatky, máte právo uplatniť si u predávajúceho reklamáciu na základe dokladu o kúpe. No len za predpokladu, že je na vajíčkach uvedená doba spotreby, ktorá neuplynula,“ vysvetľuje Danuša Krkošová, hovorkyňa Ústredného inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie.
Podľa Občianskeho zákonníka si však treba práva zo zodpovednosti za chyby pri veciach, ktoré sa rýchle kazia, uplatniť najneskôr v deň nasledujúci po kúpe. Hovorkyňa však upozorňuje, že ide o jednostranný právny úkon kupujúceho. „Zákon tu nevyžaduje žiadnu osobitnú formu. Je v záujme kupujúceho, aby si právo uplatnil tak, aby to mohol bez ťažkostí preukázať. Z reklamácie musí jasne vyplývať, ktoré chyby kupujúci vyčíta, aj právo, ktoré si voči predávajúcemu uplatňuje.“ Ak dôjde k výmene, od prevzatia novej veci plynie záručná doba, v prípade vajec doba spotreby znova.