Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo upiecť na Vianoce? Ak ste ešte neskúšali štólu s marcipánom, rýchlo to napravte! Bude to HIT

Štóla s marcipánom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ako správne postupovať pri pečení vianočnej štóly s marcipánom?

Štóla s marcipánom

2 menšie kúsky

100 g sušených brusníc ● 100 g sušených hrozienok ● 100 g mandlí ● 80 ml umu ● sušené droždie na 500 g múky ● 200 ml vlažného mlieka ● 500 g hladkej múky ● 100 g kryštálového cukru ● 175 g masla ● 1 vajce ● 2 žĺtky ● 1 ČL soli ● kôra z 1 citróna ● kôra z 1 pomaranča ● 1/2 ČL mletej vanilky alebo extraktu ● 1 ČL škorice ● 1/2 ČL mletého muškátového orieška ● 1/2 ČL mletého kardamómu ● 200 g pravého marcipánu ● 100 g roztopeného masla na potretie ● práškový cukor na posypanie

1. Brusnice, hrozienka a nasekané mandle zalejeme umom. Z droždia, pár lyžíc vlažného mlieka, lyžice múky a trochy cukru vytvoríme kvások. Zo všetkej zvyšnej múky, z mlieka a cukru, kvásku, zo zmäknutého masla, z vajec a zo žĺtkov, z citrusovej kôry, zo soli, z vanilky a korenia vypracujeme hladké, vláčne a jemne lepivé cesto. V nádobe ho prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť.

2. Do vykysnutého cesta pridáme namočené mandle a ovocie spolu s umom, opäť ho riadne premiesime, a ak treba, pridáme ešte pár lyžíc múky. Cesto má byť vláčne a nelepivé.

3. Vyvaľkáme celé cesto (alebo si ho rozdelíme na 2 menšie, s ktorými sa bude ľahšie pracovať) na ovál hrubý asi 2 cm. Do jeho stredu na celú šírku umiestníme marcipán vytvarovaný do širokého valca.

4. Cesto okolo marcipánu preložíme z oboch strán a hranou ruky do jednej strany vtlačíme typickú preliačinu. Necháme štólu ešte mierne nakysnúť.

5. Štólu pečieme 30 až 35 minút dohneda pri teplote 180 °C. Spravíme test špajdľou. Upečenú štólu necháme chvíľu stáť, popicháme ju rovnomerne špajdľou a potrieme roztopeným maslom.

6. Potretú štólu štedro posypeme alebo obalíme v práškovom cukre. Krájame ju až po vychladnutí alebo ju zabalíme do potravinárskej alebo hliníkovej fólie a necháme, nech „dozrieva“ v chladničke niekoľko dní. Bude ešte chutnejšia!

Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 80 minút
Čas pečenia: 30 minút

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.