Čo variť tento týždeň? Netrápte sa! 5 jednoduchých a chutných inšpirácií poteší každého hladoša
10. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: archív
Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.
Zdroj: archív
Zdroj: archív
Zdroj: archív
Galéria k článku

Pondelok: Fašírky z teľacieho mäsa
8 porcií
● 2 a 1/2 hrnčeka mletého teľacieho mäsa● 1 hrnček mletej mäkkej salámy● 1 cibuľa● soľ● 2 staršie žemle● 2 vajcia● mleté čierne korenie● 1 PL petržlenovej vňate● 1 ČL horčice● olej na vyprážanie● strúhanka na obaľovanie● 1 hrnček mlieka● 2 strúčiky cesnaku
1. Žemle namočíme do mlieka a necháme zmäknúť. Pomleté mäso a salámu zmiešame s vyžmýkanými žemľami. Na malom množstve oleja opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme k mäsu.
2. Zmes dôkladne osolíme, okoreníme, pridáme vajcia, petržlenovú vňať, horčicu a všetko poriadne premiešame.
3. Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke. V panvici rozpálime dostatočné množstvo oleja a fašírky na ňom vypražíme z oboch strán dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 5 minút/1 kus
Zdroj: archív
Fašírky z teľacieho mäsa
Utorok: Omeleta s cuketou a paradajkami
4 porcie
● 1 cibuľa● 2 strúčiky cesnaku● 250 g zemiakov● 200 g čerstvého špenátu● 1 viazanička petržlenovej vňate● 1 viazanička bazalky● 2 stredne veľké cukety● 5 PL oleja● 200 g paradajok● 6 vajec● štipka soli● mleté čierne korenie● pažítka na posypanie
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Zemiaky ošúpeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Bylinky umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Cukety pozdĺžne prekrojíme a nakrájame na plátky. Paradajky nakrájame na menšie kúsky.
2. Špenát preberieme, umyjeme, po odkvapkaní krátko opečieme na 1 lyžici oleja a odstavíme. V druhej panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja a zemiaky na ňom opekáme 10 minút z oboch strán. Pridáme cuketu, cibuľu, cesnak a všetko dusíme zhruba 5 minút, potom odstavíme.
3. Vo väčšej mise rozšľaháme vajcia s 5 lyžicami vody. Pridáme soľ, korenie, bylinky, paradajky, podusenú zeleninu a špenát. Všetko dôkladne premiešame.
4. Na zvyšnom oleji na panvici upečieme zo zmesi štyri omelety. Po upečení preložíme na taniere a pred podávaním posypeme nasekanou pažítkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: archív
Omeleta s cuketou a paradajkami
Streda: Bryndzová polievka
6 porcií
● 300 g zemiakov● soľ● 1 l mlieka● 250 ml kyslej smotany● 125 g bryndze● 1 malá cibuľa● petržlenová vňať na posypanie
1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme.
2. Zemiaky a cibuľu dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, mierne osolíme a privedieme do varu. Potom prikryté na miernom ohni uvaríme domäkka.
3. Bryndzu rozšľaháme so smotanou a s mliekom. Zmes pridáme k uvareným zemiakom, premiešame, prehrejeme a odstavíme. Polievku rozdelíme na taniere a ozdobíme nasekanou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: archív
Bryndzová polievka
Štvrtok: Ryžovo-tvarohový nákyp
4 porcie
● 200 g nelúpanej ryže● 250 g tvarohu● 300 g zaváraného ovocia (višne, čerešne, čučoriedky)● 2 banány● 1 PL citrónovej šťavy● 50 g hrozienok● 2 vajcia● 2 PL polohrubej múky● 3 PL medu alebo hnedého cukru● štipka soli● 3 PL rozpusteného masla● maslo na vymastenie formy
1. Ryžu uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. Do uvarenej ryže primiešame med, štipku soli a hrozienka.
2. Vajcia rozdelíme a v mise zmiešame tvaroh so žĺtkami a s múkou. Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a zmiešame s citrónovou šťavou.
3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zapracujeme tvarohovú zmes, ryžu, banány a zliaty kompót.
4. Nákyp vlejeme do formy vymastenej maslom, vrch uhladíme a pokvapkáme rozpusteným maslom. Pečieme 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Podávame horúci alebo studený, preliaty kompótovou šťavou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: archív
Ryžovo- tvarohový nákyp
Piatok: Mlynárkine rezne
6 porcií
● 800 g kuracích pŕs● 200 ml mlieka● 4 strúčiky cesnaku● soľ● 3 PL hladkej múky● 1 PL grilovacieho korenia● olej na opekanie
1. Mäso nakrájame na rezne, zľahka ich naklepeme. Cesnak ošúpeme, pretlačíme do mlieka, pridáme trochu soli a rezne v zmesi marinujeme asi 2 hodiny.
2. Do hladkej múky zamiešame grilovacie korenie. Rezne vyberieme z marinády, osušíme, obalíme v múčnej zmesi a opekáme na oleji.
3. Opečené rezne poukladáme nastojato do pekáča, trochu podlejeme vodou a dusíme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 25 minút. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Bleskový tip
Namiesto grilovacieho korenia môžete použiť zmes nasekaných čerstvých byliniek a strúhanky. Rezne budú úžasne aromatické.
Zdroj: archív
Mlynárske rezne