Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo variť tento týždeň? Netrápte sa! 5 jednoduchých a chutných inšpirácií poteší každého hladoša

Mlynárske rezne

Zdroj: archív

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CHYBA Teaser: V kuchyni s Peťou: Moje rýchla omáčka Bolognese

    Pondelok: Fašírky z teľacieho mäsa

    8 porcií

    ● 2 a 1/2 hrnčeka mletého teľacieho mäsa● 1 hrnček mletej mäkkej salámy● 1 cibuľa● soľ● 2 staršie žemle● 2 vajcia● mleté čierne korenie● 1 PL petržlenovej vňate● 1 ČL horčice● olej na vyprážanie● strúhanka na obaľovanie● 1 hrnček mlieka● 2 strúčiky cesnaku

    1. Žemle namočíme do mlieka a necháme zmäknúť. Pomleté mäso a salámu zmiešame s vyžmýkanými žemľami. Na malom množstve oleja opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme k mäsu.

    2. Zmes dôkladne osolíme, okoreníme, pridáme vajcia, petržlenovú vňať, horčicu a všetko poriadne premiešame.

    3. Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke. V panvici rozpálime dostatočné množstvo oleja a fašírky na ňom vypražíme z oboch strán dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas opekania: 5 minút/1 kus

    Zdroj: archív

    Fašírky z teľacieho mäsa

    Utorok: Omeleta s cuketou a paradajkami

    4 porcie

    ● 1 cibuľa● 2 strúčiky cesnaku● 250 g zemiakov● 200 g čerstvého špenátu● 1 viazanička petržlenovej vňate● 1 viazanička bazalky● 2 stredne veľké cukety● 5 PL oleja● 200 g paradajok● 6 vajec● štipka soli● mleté čierne korenie● pažítka na posypanie

    1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Zemiaky ošúpeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Bylinky umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Cukety pozdĺžne prekrojíme a nakrájame na plátky. Paradajky nakrájame na menšie kúsky.

    2. Špenát preberieme, umyjeme, po odkvapkaní krátko opečieme na 1 lyžici oleja a odstavíme. V druhej panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja a zemiaky na ňom opekáme 10 minút z oboch strán. Pridáme cuketu, cibuľu, cesnak a všetko dusíme zhruba 5 minút, potom odstavíme.

    3. Vo väčšej mise rozšľaháme vajcia s 5 lyžicami vody. Pridáme soľ, korenie, bylinky, paradajky, podusenú zeleninu a špenát. Všetko dôkladne premiešame.

    4. Na zvyšnom oleji na panvici upečieme zo zmesi štyri omelety. Po upečení preložíme na taniere a pred podávaním posypeme nasekanou pažítkou.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív

    Omeleta s cuketou a paradajkami

    Streda: Bryndzová polievka

    6 porcií

    ● 300 g zemiakov● soľ● 1 l mlieka● 250 ml kyslej smotany● 125 g bryndze● 1 malá cibuľa● petržlenová vňať na posypanie

    1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme.

    2. Zemiaky a cibuľu dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, mierne osolíme a privedieme do varu. Potom prikryté na miernom ohni uvaríme domäkka.

    3. Bryndzu rozšľaháme so smotanou a s mliekom. Zmes pridáme k uvareným zemiakom, premiešame, prehrejeme a odstavíme. Polievku rozdelíme na taniere a ozdobíme nasekanou vňaťou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív

    Bryndzová polievka

    Štvrtok: Ryžovo-tvarohový nákyp

    4 porcie

    ● 200 g nelúpanej ryže● 250 g tvarohu● 300 g zaváraného ovocia (višne, čerešne, čučoriedky)● 2 banány● 1 PL citrónovej šťavy● 50 g hrozienok● 2 vajcia● 2 PL polohrubej  múky● 3 PL medu alebo  hnedého cukru● štipka soli● 3 PL rozpusteného masla● maslo na vymastenie formy

    1. Ryžu uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. Do uvarenej ryže primiešame med, štipku soli a hrozienka.

    2. Vajcia rozdelíme a v mise zmiešame tvaroh so žĺtkami a s múkou. Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a zmiešame s citrónovou šťavou.

    3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zapracujeme tvarohovú zmes, ryžu, banány a zliaty kompót.

    4. Nákyp vlejeme do formy vymastenej maslom, vrch uhladíme a pokvapkáme rozpusteným maslom. Pečieme 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Podávame horúci alebo studený, preliaty kompótovou šťavou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: archív

    Ryžovo- tvarohový nákyp

    Piatok: Mlynárkine rezne

    6 porcií

    ● 800 g kuracích pŕs● 200 ml mlieka● 4 strúčiky cesnaku● soľ● 3 PL hladkej múky● 1 PL grilovacieho korenia● olej na opekanie

    1. Mäso nakrájame na rezne, zľahka ich naklepeme. Cesnak ošúpeme, pretlačíme do mlieka, pridáme trochu soli a rezne v zmesi marinujeme asi 2 hodiny.

    2. Do hladkej múky zamiešame grilovacie korenie. Rezne vyberieme z marinády, osušíme, obalíme v múčnej zmesi a opekáme na oleji.

    3. Opečené rezne poukladáme nastojato do pekáča, trochu podlejeme vodou a dusíme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 25 minút. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Bleskový tip
    Namiesto grilovacieho korenia môžete použiť zmes nasekaných čerstvých byliniek a strúhanky. Rezne budú úžasne aromatické.

    Zdroj: archív

    Mlynárske rezne

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.