Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čokoláda, pivo a ryby, ochutnajte belgickú kuchyňu

V žiadnom inom európskom štáte sa neobchoduje

Zdroj: archív

Reklama

Vedeli ste, že každý Belgičan zje 8 kilogramov čokolády ročne? Vrcholom belgického cukrárskeho kumštu sú pralinky. To však nie je všetko.

Morské plody, divina a hydina

Belgická kuchyňa je známa svojou rôznorodosťou a vysokou kvalitou jednotlivých surovín. Podstatnú časť jedálnička tvoria ryby a morské plody, ktoré pochádzajú zo západného pobrežia. Ochutnať môžete lososa, tresku či krevety.

Typické belgické predkrmy sú ovplyvnené najmä francúzskou kuchyňou. Podávajú sa paštéty, prevažne z diviny, kačacie pečienky a dokonca sa tu stretneme aj so slimákmi. Dôležitou súčasťou kuchyne je čakanka, z ktorej sa varí polievka alebo sa používa na prípravu šalátov. Medzi tradičné jedlá patrí pivová polievka s kuracím vývarom a cibuľou, slaný syrový koláč s pórom alebo ochutená dusená šunka.

Najznámejší hlavný chod je waterzooi, dusené kura s bielym pórom, bujónom, so smotanou na varenie a s vaječnými žĺtkami. Skoro všade, a najmä v Bruseli, si môžete pochutnať na les moules, čiže slávkach. Podávajú sa na veľkom tanieri pripravené rôznymi spôsobmi, napríklad na pive, na víne, s indickým korením podávané s hranolčekmi. Medzi tradičné zákusky patria wafle a za hriech stoja aj jablkové palacinky či lievance.

Sladké pralinky

Vrcholom belgického cukrárskeho kumštu sú pralinky. Výborný nápad plniť čokoládové bonbóny krémom, likérom alebo orieškami dostal Jean Neuhaus, vnuk zakladateľa firmy Confiserie et Chocolaterie Neuhaus – Perrin. Jeho starý otec opustil v roku 1857 Švajčiarsko a otvoril si v Bruseli obchod, kde okrem iného predával aj sladkosti a čokoládu. V obchode dostanete kúpiť pralinky v tvare morských plodov, známe aj u nás, s rôznymi náplňami, ako sú orechy, marcipán, nugát a podobne.

Občerstvenie na rohu

Okrem svetovo známych waflí, ktoré dostanete kúpiť na každom rohu, sa najväčšej obľube tešia stánky s hranočekmi, ktoré vám zabalia do papierového kornútika, a stánky s rybími špecialitami a darmi mora.

Pivný režim

  • Čokoládová pena

Čas prípravy: 30 minút. Čas chladenia: 12 hodín.

Potrebujete: 150 g horkej čokolády , 50 g jemného kryštálového cukru, 1 ČL práškového cukru, 2 väčšie čerstvé vajcia, 250 ml smotany na šľahanie, 2 ČL uvarenej kávy, štipka soli, čerstvá mäta na ozdobu

Ako na to: Oddelíme žĺtky od bielkov. Zo žĺtkov a 1/2 kryštálového cukru vyšľaháme penu. Zo smotany vyšľaháme šľahačku. Horkú čokoládu rozpustíme nad parou. Keď je čokoláda rozpustená, pridáme do nej za stáleho miešania 1 ČL práškového cukru a trochu teplej kávy. Do vyšľahanej peny zo žĺtkov a cukru pridáme v rýchlosti čokoládovú zmes (nesmie vychladnúť) a dobre premiešame. Potom postupne pridávame šľahačku.

Z 2 bielkov, štipky soli a zvyšného kryštálového cukru vymiešame tuhý sneh, ktorý veľmi zľahka primiešavame do čokoládovej zmesi. Zmes vložíme do chladničky a necháme stuhnúť (najlepšie cez noc). Penu môžeme podávať ozdobenú čerstvou mätou s ovocným pyré.

  • Zemiaková kaša s čakankou

Potrebujete: 200 ml smotany na varenie, mleté čierne korenie, soľ, 1 čakankový puk, 750 g zemiakov, 1 citrón, muškátový oriešok, plátok masla

Ako na to: Zemiaky uvaríme v slanej vode. Čakanku očistíme a nakrájame na pásiky. Na panvici rozohrejeme maslo a čakanku krátko opečieme. Podľa chuti pridáme citrónovú šťavu. Premiešame, prilejeme menšie množstvo vody, zakryjeme a čakanku krátko podusíme. Potom pridáme smotanu, maslo, muškátový oriešok, soľ a korenie. Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme k čakanke a dôkladne premiešame.

  • Vrstvený sladký pohár

Potrebujete: 1 balíček vanilínového cukru, 2 PL hnedého cukru, 500 ml bieleho smotanového jogurtu, 4 dlhé piškóty, 2 PL medu, 400 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok, 4 PL vyšľahanej šľahačky na ozdobu

Ako na to: Piškóty vložíme do igelitového vrecka a rozdrvíme na väčšie kúsky. Jogurt vyšľaháme s medom. Približne 2/3 čučoriedok roztlačíme a zmiešame s vanilínovým a hnedým cukrom. Na dno pohárov rozdelíme celé čučoriedky, pridáme trochu jogurtu, potom vrstvu roztlačených čučoriedok a piškóty. Nakoniec navrstvíme zvyšok jogurtu a pridáme kopček šľahačky.

Vyberáme pre vás niečo PLUS