Čokoládová roláda
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:51)

Zdroj: © StockFood
60 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 90 gram práškový cukor, 80 gram hladká múka, 3 kus vaječný bielok, 3 kus vaječný žĺtok, 3 polievková lyžica kakao, 1 čajová lyžička prášok do pečiva, 250 gram nízkotučný tvaroh, 200 gram čokoládová nátierka, 100 gram biela čokoláda, 50 gram práškový cukor, 200 mililiter smotana na šľahanie, 3 plátok biela želatína, 1 polievková lyžica citrónová šťava, 80 gram strúhaná čokoláda, 50 gram horká čokoláda, 200 mililiter smotana na šľahanie, 2 polievková lyžica práškový cukor
1.
Rúru predhrejeme na 200 °C a malý plech vystelieme papierom na pečenie.
2.
Bielky vyšľaháme s 1 PL vody a cukrom dotuha. Rozšľaháme aj žĺtky a primiešame do snehu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a s kakaom a na viackrát zapracujeme do snehu.
3.
Cesto rozotrieme na plech a pečieme asi 10 minút.
4.
Upečený koláč preklopíme na pocukrovanú utierku, odstránime papier, zvinieme a necháme vychladnúť.
5.
Želatínu dáme napučať do studenej vody. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme trochu vychladnúť. Tvaroh vymiešame s citrónovou šťavou, cukrom a pridáme aj rozpustenú čokoládu.
6.
Želatínu vyžmýkame, dáme do hrnca na mierny oheň rozpustiť a primiešame do krému. Smotanu vyšľaháme do tuhej šľahačky a zakomponujeme do krému.
7.
Roládu rozbalíme a zdobiacim vreckom s okrúhlou špičkou nanesieme 5 pásov čokoládovej nátierky. Na ňu nanesieme krém, dohladka rozotrieme a zvinieme do rolády. Chladíme aspoň 2 hodiny.
8.
Horkú čokoládu nasekáme a dáme do smotany, ktorú zahrejeme, aby sa čokoláda rozpustila. Necháme v chladničke vychladiť a vyšľaháme dotuha.
9.
Roládu ozdobíme šľahačkou vo forme vĺn a posypeme čokoládou. Poprášime cukrom a podávame.