Čokoládová torta s nugátovým krémom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:22)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
30 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 4 kus vajce, 1 kus vaječný bielok, 150 gram práškový cukor, 1.5 balíček vanilkový cukor, 0.25 čajová lyžička soľ, 150 gram hladká múka, 2 polievková lyžica kakao, 120 gram čokoláda na varenie, maslo na vymastenie foriem, 500 mililiter smotana na šľahanie, 300 gram horká čokoláda, 200 gram nugát, medovníčky (stromčeky, hviezdičky), hoblinky bielej čokolády, práškový cukor
1.
Deň vopred zohrejeme smotanu, odstavíme, vmiešame nasekanú čokoládu a nugát a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Necháme vychladnúť a odložíme do druhého dňa do chladničky.
2.
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. 5 bielkov vyšľaháme s 5 PL studenej vody na sneh, všetky 4 žĺtky zašľaháme potom postupne do snehu. Pridáme práškový a vanilkový cukor, kakao, soľ a tiež rozpustenú schladenú čokoládu. Potom preosejeme na zmes múku, opatrne ju zapracujeme.
3.
Pripravené cesto rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 20 cm, ktoré sme predtým dôkladne vymastili maslom. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 25 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť vo forme, vyklopíme a necháme celkom vychladnúť.
4.
Korpusy priečne prekrojíme, nugátový krém rozdelíme na 4 časti a postupne ich na seba skladáme a naplníme. Krém natierame tak, aby boky torty ostali podľa možností bez krému (nahé). Dozdobíme medovníkmi aj čokoládou.