Čokoládové rezy s penou
24. 2. 2013, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:37)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 50 minút; 12 porcií
Potrebujeme:
Cesto: 5 vajec, 120 g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 120 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, tuk na vymastenie a hladká múka na vysypanie plechu
Pena: 5 bielkov, 230 g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 100 g čokolády
Čokoládová poleva: 80 g čokolády na varenie, 1 lyžička kakaa, 45 g stuženého pokrmového tuku
Postup:
1. Vajcia rozdelíme, žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom dopenista. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení vyklopíme na pracovnú dosku a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus vodorovne prekrojíme na dva pláty.
2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého po častiach zašľaháme oba druhy cukru. Preložíme nad teplý vodný kúpeľ a šľaháme, kým pena nezhustne. Odstavíme a do vychladnutej peny zamiešame najemno nasekanú alebo postrúhanú čokoládu.
3. Čokoládu nasekáme a za občasného premiešania rozpustíme s kakaom a tukom. Vymiešame na hladkú polevu.
4. Spodnú časť korpusu natrieme snehovou penou a na ňu položíme vrchnú časť korpusu. Vrch koláča polejeme čokoládovou polevou a necháme v chlade stuhnúť. Pred podávaním nakrájame na rezy.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 15 až 20 minút