Čučoriedkový koláč
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:50)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
30 minút, 16 porcií
Potrebujeme: 6 kus vajce, 200 gram práškový cukor, 240 gram polohrubá múka, 10 polievková lyžica olej, 10 polievková lyžica voda, 1 balíček prášok do pečiva, 700 mililiter zavárané čučoriedky, 500 mililiter mlieko, 2 balíček Zlatý klas, 100 gram kryštálový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 250 gram maslo, 50 mililiter rum, 300 mililiter smotana na šľahanie, tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu, čokoládové vločky
1. Vajcia rozdelíme, žĺtky vyšľaháme dopenista s cukrom a s vodou. Do peny postupne zašľaháme olej, múku a prášok do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov.
2. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 30 minút.
3. Po upečení vyberieme, necháme mierne vychladnúť a na teplý koláč vylejeme čučoriedkový kompót aj so šťavou.
4. V hrnci uvaríme z mlieka, z oboch druhov cukru a zo Zlatých klasov hustý krém. Po vychladnutí do krému zapracujeme zmäknuté maslo a rum.
5. Vanilkový krém rovnomerne nanesieme na vychladnutý koláč. Na krém natrieme v jednej vrstve dotuha vyšľahanú šľahačku. Nakoniec vrch posypeme čokoládovými vločkami.
6. Pred podávaním dáme stuhnúť do chladničky.