Cviklový šalát S FIGAMI A MOZZARELLOU

3 porcie

● 10 kúskov malých mozzarell
● 1 vajce
● 50 ml mlieka
● 1 PL hladkej múky
● strúhanka na obaľovanie
● 4 predvarené cvikly
● 4 zrelé sladké figy
● 3 hrste poľného šalátu
● olúpané mandle na posypanie
● hrubozrnná morská soľ
● extra panenský olivový olej

Malé mozzarelly zlejeme a osušíme na papierovej utierke. V miske vyšľaháme vajce s mliekom a hladkou múkou. Do cestíčka namočíme mozzarelly, obalíme ich v strúhanke a vložíme do horúceho oleja. Opekáme prudko a rýchlo, aby sa neroztopili. Cviklu nakrájame na hrubšie aj jemnejšie plátky. Figy opláchneme a nakrájame na mesiačiky. Poľný šalát vložíme do sitka a opláchneme prúdom vody. Necháme odkvapkať. Na tanier uložíme poľný šalát, nakrájanú cviklu, figy, vyprážanú mozzarellu, posypeme mandľami, soľou a pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme servírovať.

Čas prípravy: 30 minút

Cvikolvý šalát
Zdroj: archív Dobré jedlo

Cviklová polievka S PREPELIČÍMI VAJCAMI A KÔPROM

5 porcií

● 1 l studenej vody
● 1 ČL soli
● 1 ČL kryštálového cukru
● 4 cvikly
● 500 ml acidofilného mlieka
● 3 malé uhorky
● 3 mladé cibuľky aj s vňaťou
● čerstvá kôprová vňať
● 4 až 5 kusov prepeličích vajec
● citrónová šťava
● soľ
● mleté čierne korenie

Do hrnca vlejeme vodu, pridáme lyžičku soli a lyžičku cukru. Privedieme do varu. Cviklu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Opatrne vložíme do vriacej vody. Varíme asi 30 minút, kým cvikla nezmäkne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú cviklu pomocou ponorného mixéra dohladka rozmixujeme. Pridáme acidofilné mlieko, korenie, umyté uhorky pokrájané nadrobno, dve nakrájané mladé cibuľky a časť kôpru. Ak je polievka príliš hustá, dolejeme vodu. Odložíme na 1 až 2 hodiny do chladničky. Polievku podávame s uvarenými prepeličími vajcami prekrojenými na polovice. Nakoniec ozdobíme nasekanou mladou cibuľkou a kôprom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Cviklová polievka
Zdroj: archív Dobré jedlo

Karfiolový steak S KUKURIČNÝM PYRÉ

2 porcie

● 1 menší karfiol
● soľ
● mleté čierne korenie
● olivový olej
NA PYRÉ:
● 400 g zrniečok surovej kukurice
● 20 g masla
● 1 ČL kurkumy
● 1 malá konzerva kokosového mlieka (165 ml)
● 2 PL olivového oleja
● hrsť bazalkových listov

Karfiol umyjeme a vyrežeme zo stredu dva plátky, ktoré budú obsahovať kmeň. Rúru predhrejeme na 180 °C. Oba steaky osolíme a okoreníme z každej strany. V grilovacej panvici, ktorú môžeme dať aj do rúry, rozohrejeme olivový olej a steaky opekáme z každej strany 4 minúty. Preložíme do rúry a pečieme ešte 15 minút. Pripravíme pyré. Kukuričné zrná rozmixujeme v robote alebo tyčovým mixérom na pyré. V panvici rozohrejeme maslo, pridáme pyré a pár minút zohrievame. Prisypeme kurkumu, prilejeme kokosové mlieko, dochutíme soľou a korením. Karfiolové steaky podávame s pyré a posypané lístkami bazalky.

Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 25 minút

Karfiolový steak
Zdroj: archív Dobré jedlo

CVIKLOVO-CHRENOVÁ nátierka

4 porcie

● 4 predvarené cvikly
● 3 PL hustej kyslej smotany
● 2 PL nastrúhaného chrenu
● 2 PL nastrúhaného jablka
● 1 ČL drvenej rasce
● nasekané bylinky (petržlenová  vňať, tymian, bazalka)
● soľ
● mleté čierne korenie
● opečený kváskový chlieb na podávanie

Cviklu nakrájame na menšie kusy a rozmixujeme tyčovým mixérom. Preložíme do misy, pridáme kyslú smotanu, čerstvo nastrúhaný chren a jablko. Dobre vymiešame. Cviklovú zmes osolíme, okoreníme, pridáme drvenú rascu a nasekané bylinky podľa vlastného výberu. Premiešame a necháme odležať aspoň 30 minút v chlade. Nátierku nahrubo natrieme na opečené polovice kváskového chleba a posypeme bylinkami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 30 minút

Cviklová nátierka
Zdroj: archív Dobré jedlo

KARFIOLOVÉ rizoto

3 porcie

● 1/2 karfiolu
● 1 konzerva kukurice
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 biela cibuľa
● 100 g šampiňónov
● 200 ml zeleninového vývaru
● 100 g malých mozzarell
● petržlenová vňať
● soľ
● mleté čierne korenie
● olej

Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a v kuchynskom robote rozmixujeme na „ryžu“. Vo väčšej panvici zohrejeme olej, pridáme prelisovaný cesnak, cibuľu nakrájanú nadrobno, šampiňóny nakrájané na plátky a zrná kukurice. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Opekáme, kým šampiňóny a cibuľa nezmäknú. Do zmesi pridáme karfiolovú „ryžu“ a premiešame. Prilievame zeleninový vývar, aby sa karfiol uvaril, ale nerozvaril. Trvá to 10 až 15 minút. Keď je karfiol hotový, sporák vypneme a do rizota primiešame malé mozzarelly nakrájané na polovice a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Karfiolové rizoto
Zdroj: archív Dobré jedlo

Zapekaná cvikla S PAŠTRNÁKOM A ROZMARÍNOM

4 porcie

● 500 g cvikly
● 400 g paštrnáka
● 300 ml sladkej smotany
● 200 ml crème fraîche
● 3 strúčiky cesnaku
● pár vetvičiek rozmarínu
● 1 pomaranč
● morská soľ
● mleté biele korenie

Cviklu s paštrnákom ošúpeme a nakrájame na kolieska. Uložíme na dno plytkého pekáča. Do hrnca vlejeme sladkú smotanu, crème fraîche, očistený a prelisovaný cesnak, 1 rozmarínovú vetvičku, kôru z dobre umytého pomaranča, 1 ČL morskej soli a korenie. Necháme prejsť varom. Ochutenú horúcu smotanu prelejeme cez cviklu s paštrnákom. Mierne zatlačíme, aby sa zelenina ponorila pod smotanu. Navrch položíme dve vetvičky rozmarínu, zakryjeme alobalom a pečieme 45 minút pri teplote 190 °C. Potom odokryjeme a dopekáme ešte 20 minút.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 65 minút

Zapečená cvikla
Zdroj: archív Dobré jedlo