Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dávate aj vy TOTO do mikrovlnky? HAZARDUJETE aj s vlastným zdravím! Čo do nej ROZHODNE nepatrí?

Dávate aj vy TOTO do mikrovlnky? HAZARDUJETE aj s vlastným zdravím! Čo do nej ROZHODNE nepatrí?

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Používame ju takmer denne. Bohužiaľ, často i nesprávne.Niektoré veci by sme do nej vôbec dávať nemali, pretože môžu škodiť zdraviu alebo spôsobiť poranenie. Ktoré sú to?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako sa má skladovať KÁVA správne? Máme skvelé tipy priamo od baristky: WAU, toto ste vedeli?

    Čerstvé ovocie
    Prečo by ste ho do nej nemali dávať? Prišli by ste nielen o chuť a šťavnatosť, ale aj o cenné živiny, minerálne látky a vitamíny. Zároveň ovocie máva dužinu plnú vody a pevnú šupku, ktorá môže v mikrovlnke vybuchnúť. Ak tam ovocie predsa len dáte, tak nakrájané na kúsky a prikryté poklopom.

    Vajcia
    Tekutina v surovom vajíčku sa teplom rýchlo mení na paru, čím vajce zväčšuje svoj objem. To nevydrží jeho škrupina a vajce exploduje.

    Papričky čili
    Papričky čili v mikrovlnke začnú uvoľňovať kapsaicín a iné aktívne zložky, ktoré z papriky robia veľmi pikantnú potravinu. Zmiešajú sa s parou a vo chvíli, keď otvoríte dvierka, pocítite ich pálčivú silu na vlastnej koži. To môže spôsobiť pálenie očí, krku a dokonca aj škvrny na koži pripomínajúce popáleniny.

    Plasty
    Ak budete chcieť dávať plastové dózy či misky do mikrovlnky, vždy sa uistite, či sú na takéto ohrievanie vhodné. Na každom výrobku by to malo byť poriadne označené. Prečo? Niektoré plastové dózičky nie sú schopné odolávať vysokým teplotám a počas zahrievania uvoľňujú škodlivé a rakovinotvorné látky.

    Kovy
    Je stará známa vec, že kovové veci sa nesmú dávať do mikrovlnky. Platí to aj o pozlátenom či postriebrenom riade. Dokonca aj malé množstvo, ktoré môžu obsahovať niektoré glazúry riadu, dokáže spôsobiť iskrenie.

    Ohrievate tekutinu?
    Na svojom povrchu bude horúca, kým pri dne bude, naopak, stále studená. V mikrovlnke si určite neohrievajte napríklad vodu na čaj alebo kávu, nemá to zmysel. Slúži totiž iba na ich prihriatie.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.