Dávate chlieb do mikroténového vrecka? Keby ste tušili, čo tým spôsobíte, už to neurobíte
29. 1. 2019, 16:30 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:43)

Zdroj: Shutterstock.com
Aj vy skladujete chlieb alebo pečivo v mikroténových vreckách či v chladničke? Chyba! Toto si tým môžete spôsobiť!

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku
Každému viac chutí čerstvé pečivo či chlieb, ale ako ich uchovávať tak, aby boli dobré aj druhý a ďalší deň?

Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Správnym skladovaním pečiva totiž prispejete nielen k dlhšej mäkkosti, ale aj zdravotnej nezávadnosti.
Zdroj: Shutterstock
Chlieb ako od pekára.
Najväčším nepriateľom pečiva je vzduch - na vzduchu rýchlo oschne a starne. Potom svetlo, na ktorom prichádza o vitamíny, a samozrejme vlhkosť, vďaka ktorej veľmi skoro plesnivie.
Zdroj: Shutterstock
Lepok poškodzuje sliznicu tenkého čreva a tým ovplyvňuje vstrebávanie jednotlivých živín.
Ešte než doma kúpené pečivo uskladníte, myslite na tieto dôležité rady:
Pokiaľ si domov prinesiete ešte teplý, čerstvo upečený chlieb, nechajte ho dostatočne vychladnúť a až potom ho uskladnite. Uvoľňujúca sa para sa totiž premení vo vlhkosť, ktorá uľahčuje rast plesne. A ak by ste chlieb zabalili ešte vlažný, mohol by vám rýchlo stvrdnúť.
Zdroj: Shutterstock
Bielkovinový chlebík
Ak kupujete krájané pečivo, tak jedine na okamžitú spotrebu. Aj keď krájanie chleba v obchode je praktické, krájajte ho radšej doma. Po rozkrojení sa totiž dostane vzduch medzi všetky póry a pečivo stvrdne omnoho rýchlejšie.
Zdroj: Dušan Křístek
Ilustračná fotografia
Ako teda svoje obľúbené pečivo udržať čo najdlhšie v dobrej forme? Akým spôsobom je najlepšie pečivo skladovať a v čom najčastejšie robíme chybu?
1. Igelitové alebo papierové vrecko?
Pamätajte, že mikroténové vrecká nie sú úplne tou najvhodnejšou voľbou pre uchovávanie chleba. Odborníci na výživu aj pekári sa dokonca zhodujú, že igelitové alebo mikroténové tašky sú tým najhorším, čo môžeme chlebu spôsobiť. Pečivo sa v ňom nielen zaparí, ale aj rýchlejšie stvrdne, splesnivie, stráca správnu chuť.
Zdroj: Shutterstock
Lepok poškodzuje sliznicu tenkého čreva a tým ovplyvňuje vstrebávanie jednotlivých živín.
Vďaka nepriedušnosti igelitu pečivo získava po 4-6 hodinách, chlieb po 12-14 hodinách nepríjemnú gumovou konzistenciu a navyše plesne v igelitovom vrecku rastú oveľa rýchlejšie. Preto ak máte možnosť si už v predajni vybrať medzi obalom z papiera alebo mikroténu, voľte papier.
2. Dajte na skúsenosť našich babičiek
Skladujte chlieb zabalený v utierke v košíku rovnako, ako to robievali naše babičky. Je to jeden z najlepších spôsobov, ako pečivo uchovať čerstvé a zdravotne nezávadné. Cez látku môže bochník "dýchať" a neoschne. Utierka z bavlny absorbuje prebytočnú vlhkosť a chlieb si v nej udrží dobrú kvalitu aj 3-4 dni.
Zdroj: shutterstock
Biely chlieb je dobrým pomocníkom každej gazdinky.
3. Kúpte si chlebník
Ďalším veľmi vhodným miestom, kam pečivo uložiť, je chlebník. V ňom je pečivo dobre chránené pred vlhkom, vzduchom aj zbytočným svetlom. Udrží ho tak veľmi dlho čerstvé a lepšie ho ochráni pred prípadným splesnivením. Niektoré chlebníky sú dokonca už súčasťou linky, niekedy je nutné ho dokúpiť. A môže sa tak stať aj krásnym kuchynským doplnkom. Vybrať si môžete z celého množstva typov i materiálov. Najčastejšie sa ponúkajú z dreva, kovu alebo plastu. Nezabúdajte chlebník pravidelne čistiť a zbaviť ho tak nečistôt a baktérií. Na umytie je najlepšia octová voda.
Zdroj: Dušan Křístek
Domáci chlieb
4. Zabudnite na chladničku
Pamätajte, že do chladničky pečivo nikdy nepatrí. Môžete ju využiť na krátkodobé skladovanie hotových chlebíčkov, ale na dlhšie uchovávanie zabudnite. V tomto chladnom prostredí pečivo vysychá a tvrdne bezkonkurenčne najrýchlejšie. A keď ho navyše dáte dovnútra vo vrecku, čoskoro splesnivie. Pečivo navyše nasiakne arómu ostatných potravín a nebude vôbec chutné.
Zdroj: Shutterstock
Mrazničku by ste mali pravidelne odmrazovať.
5. Mraznička je skvelé miesto
Skladovanie pečiva v mrazničke je najlepšou voľbou, ak nemáte čas nakupovať čerstvé pečivo každý deň alebo chcete mať nejakú zásobu, napríklad keď sa vrátite z dovolenky. Kvalitne zmrazený chlieb vydrží v mrazničke dokonca šesť až osem mesiacov. Žemle a rožky môžete v mraziacom boxe skladovať štyri až šesť mesiacov. Nízke teploty pod -15 ° C navyše zabránia bujneniu mikróbov a baktérií. Pred zamarazením nezabudnite chlieb nakrájať na plátky. Jednotlivé plátky preložte papierom na pečenie a vložte do mikroténového vrecka, ktorý musí byť vzduchotesne uzatvorený.
Zdroj: Shutterstock
Takto budete mať všetko poruke!
Potom môžete z mrazničky vybrať len potrebné množstvo a nečakať, až rozmrzne celý bochník. Pečivo nechajte rozmrznúť v pootvorenom vrecku, aby nenavlhli. Pokiaľ chcete krásne chrumkavé pečivo, nechajte ho krátko rozpiecť v rúre vyhriatej na 130 ° C alebo vložte do hriankovača. Rozpečené pečivo však musíte ihneď spotrebovať, inak bude tvrdé.