Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Delikatesy s chrumkavým krokantom: Upečte tieto TOP koláčiky, doma vás budú nosiť na rukách!

Pavlovovej torta s arašidovou plnkou

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Oriešky v karameli sú pochúťkou samy osebe. Ak ich však použijete pri pečení týchto koláčikov, získate dezert hodný cukrárskeho majstra.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte doma ŠKVARKY? Tieto tradičné ŠKVARKOVNÍKY chutia ako od babičky! Iné už nebudete chcieť
    Zdroj: NČpŽ

    Mrkvové mafiny s polevou

    12 kúskov

    125 ml slnečnicového oleja ● 150 g krupicového cukru ● 2 vajcia ● 250 g mrkvy ● 50 g mletých vlašských orechov ● 100 g polohrubej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL škorice ● štipka muškátového orieška ● štipka soli

    NA POLEVU: 100 g masla ● 100 g smotanového syra ● 3 PL práškového cukru ● 1 a 1/2 PL pomarančovej šťavy

    NA KROKANT: 2 PL vlašských orechov ● 1 PL masla ● 1 PL kryštálového cukru

    V mise vyšľaháme olej, cukor a 2 vajcia na homogénnu zmes. Mrkvu ošúpeme, nastrúhame najemno a zamiešame do vajcovej zmesi. V druhej mise premiešame orechy, múku, škoricu, muškátový oriešok, soľ a prášok do pečiva. Potom zapracujeme do vajcovej zmesi. Cesto nanesieme do mafinovej formy vystlanej papierovými košíčkami. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť. Na polevu vymiešame všetky suroviny dohladka a dáme na chvíľu do chladničky. Na krokant nasekáme orechy nahrubo. Na panvici s dvojitým dnom rozpustíme maslo a cukor, pridáme orechy a necháme jemne zhnednúť. Najeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Potom nalámeme alebo pomocou vidličiek od seba oddelíme. Mafiny polejeme polevou a posypeme krokantom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Mrkvové mafiny s polevou

    Arašidové tyčinky

    6 kúskov

    125 g pražených arašidov ● 200 g krupicového cukru ● 2 PL masla ● 1/2 ČL soli

    Na panvicu nasypeme cukor a na strednom ohni necháme skaramelizovať. Nemiešame, len zľahka nakláňame panvicu, aby sa cukor rozpustil rovnomerne. Len čo sa cukor rozpustí a získa peknú hnedú farbu, pridáme maslo, arašidy a soľ. Premiešame a nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zľahka uhladíme, aby bol krokant rovnomerne vysoký, a dáme asi na 1 hodinu do chladničky. Potom nakrájame alebo nalámeme na 6 kúskov.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas chladenia: 60 minút

    Zdroj: shutterstock

    Arašidové tyčinky

    Čokoládové mille-feuilles s brandy

    6 kúskov

    200 g horkej čokolády ● 400 g smotany na šľahanie ● 4 PL brandy ● 2 plátky vyvaľkaného lístkového cesta ● 50 g mandlí ● 150 g krupicového cukru ● 1 vajce ● práškový cukor na posypanie

    Čokoládu nasekáme. V hrnci ohrejeme smotanu (nevaríme!) a potom pridáme nasekanú čokoládu a brandy. Miešame, kým sa zmes nespojí, prikryjeme a dáme aspoň na 5 hodín do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Mandle opečieme na čistej panvici a nasekáme nahrubo. Na panvicu dáme cukor a 4 PL vody a na strednom ohni necháme skaramelizovať. Zamiešame mandle a natrieme na samostatný plech. Necháme vychladnúť. Lístkové cestá položíme na dva plechy vystlané papierom na pečenie, popicháme vidličkou a potrieme vyšľahaným vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút. V polovici času pečenia cesto poprášime práškovým cukrom a dopečieme. Vyberieme a necháme vychladnúť. Čokoládovú smotanu vyšľaháme dokrémova. Obe lístkové cestá pozdĺžne prerežeme na polovice. Tri pláty potrieme smotanovým krémom a poukladáme na seba. Poslednú vrstvu cesta položíme navrch, ozdobíme krokantom a posypeme práškovým cukrom. Ihneď podávame.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 5 hodín
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Čokoládové mille- feuiles s brandy

    Tart crème brûlée

    12 kúskov
    250 g hladkej múky ● 50 g práškového cukru ● 125 g masla ● 1 vajce

    NA PLNKU: 400 g smotany na šľahanie ● 100 ml mlieka ● 1 vanilkový struk ● 4 žĺtky ● 50 g krupicového cukru ● 50 g kryštálového cukru

    NA KROKANT: hrsť vlašských orechov ● 100 g kryštálového cukru

    Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Tartovú formu s priemerom 28 cm vytrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, pričom vytvoríme okraje. Prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou strukovinou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Potom odstránime strukovinu aj papier a pečieme ešte 5 až 10 minút dozlatista. Necháme vychladnúť. Teplotu znížime na 150 °C. Na plnku vymiešame žĺtky s krupicovým cukrom. Vanilku rozpolíme a vyškrabeme dreň. Tú dáme do hrnca spolu s mliekom a so smotanou a zľahka ohrejeme. Vlejeme do žĺtkovej zmesi a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes prelejeme cez sitko a pomaly nalejeme na predpečené cesto. Vrátime do rúry a pečieme 50 až 60 minút, kým krém zľahka nezhustne. Necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Cukor na krokant skaramelizujeme na strednom ohni, vmiešame orechy a nalejeme na papier na pečenie. Necháme stuhnúť a potom nalámeme. Tart posypeme kryštálovým cukrom a dáme na chvíľu pod gril, aby cukor skaramelizoval. Ozdobíme krokantom a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas chladenia: 12 hodín
    Čas pečenia: 1 a pol hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Tart créme brulée

    Pavlovovej torta s arašidovou plnkou

    6 kúskov

    5 bielkov ● štipka soli ● 250 g krupicového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 1 a 1/2 ČL škrobovej múčky

    NA PLNKU: 250 g mascarpone ● 250 g smotany na šľahanie ● 30 g práškového cukru ● 100 g arašidového masla

    NA KROKANT: 100 g vlašských orechov a tekvicových semiačok ● 100 g krupicového cukru

    Rúru predhrejeme na 120 °C. Plechy vystelieme papierom na pečenie a naznačíme na nich tri rovnako veľké kolieska. Papiere prevrátime. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Postupne zašľaháme aj cukor, kým sa nerozpustí. Nakoniec zamiešame citrónovú šťavu a škrobovú múčku. Pomocou lyžice nanesieme na prekreslené kruhy a pečieme vo vyhriatej rúre asi 1 a pol hodiny. Po upečení pootvoríme dvierka na rúre a korpusy necháme úplne vychladnúť. Na krém zmiešame mascarpone, arašidové maslo a práškový cukor. Smotanu vyšľaháme dotuha a zapracujeme zľahka do krému. Dva korpusy potrieme krémom a poukladáme na seba. Dáme do chladničky. Na panvici s dvojitým dnom rozpustíme cukor a pridáme orechy a semiačka. Necháme skaramelizovať a natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme vychladnúť a nalámame na menšie kúsky. Tortu vyberieme z chladničky, prikryjeme tretím korpusom a posypeme krokantom.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas pečenia: 90 minút
    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Pavlovovej torta s arašidovou plnkou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.