Detská torta "Rozprávkový zámok"
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:46)

Zdroj: © StockFood
60 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 6 kus veľké vajce, 250 gram práškový cukor, 1 čajová lyžička vanilková aróma, 125 gram hladká múka, 2 polievková lyžica celozrnná múka, 1 čajová lyžička prášok do pečiva, 100 mililiter mlieko, 125 gram mleté orechy, 100 gram čokoláda, 150 mililiter mlieko, 150 mililiter smotana na šľahanie, 2 polievková lyžica maslo, 375 gram práškový cukor, horúca voda, ružové potravinárske farbivo, 4 kus zmrzlinový kornútik, 20 kus vanilkové oplátky, farebné dekoračné cukríky (červené, ružové, fialové)
1.
Rúru vyhrejeme na 180 °C, dolný aj horný ohrev. Pripravíme dve tortové formy s priemerom 23 cm, ktoré vyložíme papierom na pečenie.
2.
Na korpus vyšľaháme žĺtky s cukrom dopenista, asi 4 až 5 minút. Primiešame vanilkovú arómu. Postupne striedavo primiešame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva, mliekom a orieškami. V inej miske vyšľaháme bielky spolu so štipkou soli na tuhý sneh. Jemne zapracujeme do žĺtkovej zmesi a rovnomerne rozdelíme do dvoch tortových foriem. Vrch cesta uhladíme a pečieme asi 25 až 30 minút, pokiaľ nie je špajdľa zapichnutá do cesta po vybratí suchá.
3.
Medzitým pripravíme plnku. V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a za stáleho miešania pridáme mlieko, smotanu na šľahanie a maslo. Odložíme bokom a necháme celkom vychladnúť. Potom vyšľaháme na hustý a jemný krém, ktorý rovnomerne nanesieme na korpus a uhladíme. Na krém uložíme druhý korpus a jemne zatlačíme.
4.
Na polevu vymiešame cukor s dostatkom horúcej vody na hladkú a ľahko roztierateľnú polevu. Pridáme pár kvapiek ružového potravinárského farbiva a dobre premiešame. Bokom odložíme asi 6 PL polevy, väčšiu časť nanesieme na vrch torty, zvyšok na boky a zľahka rozotrieme.
5.
Tortu vyzdobíme zmrzlinovými kornútikmi, ktoré spolu s vanilkovými oplátkami prilepíme na tortu pomocou zvyšnej polevy. Nakoniec ozdobíme farebnými cukríkmi a pred podávaním necháme v chlade ešte asi 30 minút stuhnúť.