Reklama

Dezerty pre maškrtné jazýčky: TÝMITO sladkými mňamkami potešíte malých aj veľkých!

Pusinky s ovocím

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak čakáte návštevu alebo plánujete malú oslavu, isto sa vám zíde inšpirácia na niečo sladké pod zub. Drobné koláčiky sú oveľa praktickejšie ako veľká torta a chutia už na pohľad!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Ako si krok za krokom upiecť známy tvarohový kiš so slaninkou a cibuľkou.

    Panna cotta s malinovou omáčkou

    10 pohárikov (40 ml)

    2 plátky želatíny ● 375 ml smotany na šľahanie ● 50 g krupicového cukru● 1/4 ČL mletej vanilky

    NA OMÁČKU: 200 g mrazených malín● 2 PL krupicového cukru ● čerstvé maliny a mäta na ozdobu

    Plátky želatíny vložíme do studenej vody a necháme 10 minút napučať. Smotanu s cukrom a mletou vanilkou dáme do hrnca a zohrejeme pod bod varu, aby sa všetok cukor rozpustil. Necháme trochu vychladnúť. Želatínové plátky jemne vyžmýkame od prebytočnej vody a pridáme do smotany. Premiešame, aby sa želatína rozpustila. Zmes precedíme cez jemné sitko a nalejeme do pripravených pohárikov. Poháriky s panna cottou vložíme do chladničky a necháme odpočívať 3 až 4 hodiny alebo do stuhnutia. Zatiaľ dáme do hrnca mrazené maliny, cukor a privedieme do varu. Šťavu zredukujeme o tretinu. Potom maliny rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko na hladkú omáčku. Poháriky s panna cottou vyberieme z chladničky, do každého dáme 2 až 3 lyžičky malinovej omáčky, ozdobíme čerstvou malinou a lístkom mäty.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas chladenia: 3 až 4 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Panna cotta s malinovou omáčkou

    Makové kocky s citrónovým pudingom

    25 kúskov

    NA CESTO: 5 vajec ● kôra z polovice citróna ● 125 g oleja ● 160 g krupicového cukru● 75 g kyslej smotany● 100 g makovej múky● 50 g mletých vlašských orechov ● 1 balíček prášku do pečiva ● nemletý mak a ovocie na ozdobu

    NA PUDING: 4 žĺtky● 75 g trstinového cukru● 75 ml citrónovej šťavy● 55 g masla● kôra z 2 citrónov

    NA KRÉM: 200 g jemného tučného tvarohu● 250 g mascarpone● 100 g smotany na šľahanie● kôra z polovice citróna

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a dno formy (24 x 24 cm) vyložíme papierom na pečenie. Upečieme korpus. Zo žĺtkov, z cukru a citrónovej kôry vyšľaháme svetlú penu. Prilejeme olej, kyslú smotanu a jemne zamiešame. Potom vmiešame makovú múku, orechy, prášok do pečiva. Nakoniec zapracujeme sneh z bielkov. Cesto dáme piecť na 25 minút. Keď korpus vychladne, prerežeme ho na polovice. Uvaríme citrónový puding. Do ohňovzdornej misky dáme všetky suroviny a položíme nad hrniec s vriacou vodou. Za stáleho miešania uvaríme hustejší krém. Potom misku odstavíme a vrch pudingu prikryjeme fóliou. Necháme celkom vychladnúť. Pripravíme krém. Všetky suroviny vyšľaháme na pevnú zmes. Na spodný korpus rozotrieme vrstvu citrónového pudingu a naň rozotrieme dve tretiny bieleho krému. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Zvyšný biely krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a dáme tiež do chladničky. Vychladený koláč rozrežeme na kocky približne 5 x 5 cm. Každú ozdobíme bielym krémom, posypeme nemletým makom a ovocím.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Makové kocky s citrónovým pudingom

    Roládky s krémom z bielej čokolády

    15 kúskov

    60 g hladkej múky ● 1 ČL kakaa● 1 ČL vanilkového extraktu● 30 g roztopeného masla ● 4 PL horúcej vody ● 6 vajec ● 150 g krupicového cukru

    NA KRÉM: 200 g bielej čokolády (+ 200 g na poliatie) ● 250 ml smotany na šľahanie● 250 g jemného tučného tvarohu● pomarančová kôra ● 4 až 5 jahôd (+ na ozdobu)

    Zmiešame múku, kakao, vanilkový extrakt, maslo, horúcu vodu. Žĺtky vymiešame so 100 g cukru do svetlej peny. Do misy s múkou pridáme najskôr 2 až 3 lyžice žĺtkovej peny a rozmiešame – až potom pridáme zvyšok. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na sneh a zamiešame do žĺtkovej hmoty. Hmotu rozdelíme na dva plechy s papierom na pečenie. Uhladíme a dáme piecť na 12 až 18 minút dozlatista. Korpusy necháme 5 minút chladnúť a potom ich prikryjeme listom čistého papiera na pečenie. Pomocou druhého plechu ich otočíme. Spodný papier na pečenie opatrne odstránime z korpusu a ten spolu s čistým papierom zrolujeme do rolády. Necháme celkom vychladnúť. Pripravíme krém. Do ohňovzdornej misky dáme nad paru rozpustiť bielu čokoládu. Potom ju odstavíme a necháme 10 minút chladnúť. V druhej mise vyšľaháme smotanu s tvarohom a pomarančovou kôrou dotuha. Do rozpustenej čokolády pridáme lyžicu tvarohového krému a zamiešame. Pridáme ďalšie 2 lyžice a znovu zamiešame, aby sa teploty vyrovnali. Postupujeme tak, kým všetko neminieme. Korpusy naplníme krémom a obložíme nakrájanými jahodami. Potom korpus opatrne zrolujeme a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne na celú noc. Vychladené rolády nakrájame na menšie roládky dlhé asi 5 cm. Zatiaľ roztopíme zvyšnú čokoládu a polejeme ňou roládky. Necháme jemne stuhnúť. Ozdobíme nastrúhanou čokoládou a jahodou.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas pečenia: 18 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Roládky s krémom z bielej čokolády

    Pistáciové tortičky s čokoládovou polevou

    12 kúskov

    140 g blanšírovaných pistácií ● 175 g krupicového cukru● 75 g hladkej múky ● 175 g masla izbovej teploty● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 vajcia ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL mlieka

    NA POLEVU: 100 g tmavej čokolády ● 1 ČL masla ● pistácie na ozdobu

    Pistácie s cukrom rozmixujeme – dáme však pozor, aby sa mixér príliš nezahrieval a pistácie tak nepustili olej. Prisypeme múku a ešte zopár pulzmi premixujeme. Potom pridáme všetky ostatné suroviny a dobre premiešame. Ak je hmota príliš tuhá, prilejeme ešte trochu mlieka. Hmotu rozdelíme do 12 mafinových formičiek vymastených maslom a vysypaných polohrubou múkou. Dáme ich na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút. Ešte teplé tortičky vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. V miske nad parou roztopíme tmavú čokoládu s lyžičkou masla. Necháme chvíľu vychladnúť, aby čokoláda príliš netiekla. Na každú tortičku dáme lyžičku čokolády a krúživými pohybmi ju jemne rozotrieme. Nakoniec ich všetky ozdobíme nasekanými pistáciami.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 51 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pistáciové tortičky s čokoládovou polevou

    Pusinky s ovocím

    12 kúskov

    NA PUSINKY: 4 bielky (150 g) ● štipka soli ● 1/4 šálky studenej vody ● 250 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 ČL octu ● 1 PL kukuričného škrobu

    OKREM TOHO: 250 ml smotany na šľahanie (40 %)● 3 až 4 čerstvé marakuje ● machovka (physalis) na ozdobu

    Rúru vyhrejeme na 120 °C, dno plechu vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na strednej rýchlosti do jemných špičiek. Pridáme vodu a zvýšime rýchlosť. Postupne pridávame cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Potom pridáme vanilku, ocot, škrob a už len ručne zamiešame. Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Na pripravený plech striekame malé kruhy a ťaháme ich do výšky, aby v strede vznikla priehlbina. Pusinky vložíme do rúry a 30 minút pečieme na 120 °C, potom teplotu znížime na 110 °C a dopekáme ešte 30 až 45 minút, kým nebudú pekne upečené. Správne upečené pusinky sa ľahko odlepujú od papiera, sú suché a ľahké. Rúru vypneme a pusinky v nej necháme vychladnúť. Zatiaľ v mise vyšľaháme smotanu do jemných špičiek a potom ňou plníme priehlbinky v pusinkách. Marakuje rozrežeme a vyberieme dužinu. Dáme z nej za lyžičku do každej pusinky – hore na šľahačku. Všetky pusinky ozdobíme zrelou machovkou.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 60 až 90 minút

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.