Dezerty pre maškrtné jazýčky: TÝMITO sladkými mňamkami potešíte malých aj veľkých!
14. 5. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:09)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Ak čakáte návštevu alebo plánujete malú oslavu, isto sa vám zíde inšpirácia na niečo sladké pod zub. Drobné koláčiky sú oveľa praktickejšie ako veľká torta a chutia už na pohľad!

Panna cotta s malinovou omáčkou
10 pohárikov (40 ml)
2 plátky želatíny ● 375 ml smotany na šľahanie ● 50 g krupicového cukru● 1/4 ČL mletej vanilky
NA OMÁČKU: 200 g mrazených malín● 2 PL krupicového cukru ● čerstvé maliny a mäta na ozdobu
Plátky želatíny vložíme do studenej vody a necháme 10 minút napučať. Smotanu s cukrom a mletou vanilkou dáme do hrnca a zohrejeme pod bod varu, aby sa všetok cukor rozpustil. Necháme trochu vychladnúť. Želatínové plátky jemne vyžmýkame od prebytočnej vody a pridáme do smotany. Premiešame, aby sa želatína rozpustila. Zmes precedíme cez jemné sitko a nalejeme do pripravených pohárikov. Poháriky s panna cottou vložíme do chladničky a necháme odpočívať 3 až 4 hodiny alebo do stuhnutia. Zatiaľ dáme do hrnca mrazené maliny, cukor a privedieme do varu. Šťavu zredukujeme o tretinu. Potom maliny rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko na hladkú omáčku. Poháriky s panna cottou vyberieme z chladničky, do každého dáme 2 až 3 lyžičky malinovej omáčky, ozdobíme čerstvou malinou a lístkom mäty.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 3 až 4 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Panna cotta s malinovou omáčkou
Makové kocky s citrónovým pudingom
25 kúskov
NA CESTO: 5 vajec ● kôra z polovice citróna ● 125 g oleja ● 160 g krupicového cukru● 75 g kyslej smotany● 100 g makovej múky● 50 g mletých vlašských orechov ● 1 balíček prášku do pečiva ● nemletý mak a ovocie na ozdobu
NA PUDING: 4 žĺtky● 75 g trstinového cukru● 75 ml citrónovej šťavy● 55 g masla● kôra z 2 citrónov
NA KRÉM: 200 g jemného tučného tvarohu● 250 g mascarpone● 100 g smotany na šľahanie● kôra z polovice citróna
Rúru vyhrejeme na 180 °C a dno formy (24 x 24 cm) vyložíme papierom na pečenie. Upečieme korpus. Zo žĺtkov, z cukru a citrónovej kôry vyšľaháme svetlú penu. Prilejeme olej, kyslú smotanu a jemne zamiešame. Potom vmiešame makovú múku, orechy, prášok do pečiva. Nakoniec zapracujeme sneh z bielkov. Cesto dáme piecť na 25 minút. Keď korpus vychladne, prerežeme ho na polovice. Uvaríme citrónový puding. Do ohňovzdornej misky dáme všetky suroviny a položíme nad hrniec s vriacou vodou. Za stáleho miešania uvaríme hustejší krém. Potom misku odstavíme a vrch pudingu prikryjeme fóliou. Necháme celkom vychladnúť. Pripravíme krém. Všetky suroviny vyšľaháme na pevnú zmes. Na spodný korpus rozotrieme vrstvu citrónového pudingu a naň rozotrieme dve tretiny bieleho krému. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Zvyšný biely krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a dáme tiež do chladničky. Vychladený koláč rozrežeme na kocky približne 5 x 5 cm. Každú ozdobíme bielym krémom, posypeme nemletým makom a ovocím.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Makové kocky s citrónovým pudingom
Roládky s krémom z bielej čokolády
15 kúskov
60 g hladkej múky ● 1 ČL kakaa● 1 ČL vanilkového extraktu● 30 g roztopeného masla ● 4 PL horúcej vody ● 6 vajec ● 150 g krupicového cukru
NA KRÉM: 200 g bielej čokolády (+ 200 g na poliatie) ● 250 ml smotany na šľahanie● 250 g jemného tučného tvarohu● pomarančová kôra ● 4 až 5 jahôd (+ na ozdobu)
Zmiešame múku, kakao, vanilkový extrakt, maslo, horúcu vodu. Žĺtky vymiešame so 100 g cukru do svetlej peny. Do misy s múkou pridáme najskôr 2 až 3 lyžice žĺtkovej peny a rozmiešame – až potom pridáme zvyšok. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na sneh a zamiešame do žĺtkovej hmoty. Hmotu rozdelíme na dva plechy s papierom na pečenie. Uhladíme a dáme piecť na 12 až 18 minút dozlatista. Korpusy necháme 5 minút chladnúť a potom ich prikryjeme listom čistého papiera na pečenie. Pomocou druhého plechu ich otočíme. Spodný papier na pečenie opatrne odstránime z korpusu a ten spolu s čistým papierom zrolujeme do rolády. Necháme celkom vychladnúť. Pripravíme krém. Do ohňovzdornej misky dáme nad paru rozpustiť bielu čokoládu. Potom ju odstavíme a necháme 10 minút chladnúť. V druhej mise vyšľaháme smotanu s tvarohom a pomarančovou kôrou dotuha. Do rozpustenej čokolády pridáme lyžicu tvarohového krému a zamiešame. Pridáme ďalšie 2 lyžice a znovu zamiešame, aby sa teploty vyrovnali. Postupujeme tak, kým všetko neminieme. Korpusy naplníme krémom a obložíme nakrájanými jahodami. Potom korpus opatrne zrolujeme a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne na celú noc. Vychladené rolády nakrájame na menšie roládky dlhé asi 5 cm. Zatiaľ roztopíme zvyšnú čokoládu a polejeme ňou roládky. Necháme jemne stuhnúť. Ozdobíme nastrúhanou čokoládou a jahodou.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 18 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Roládky s krémom z bielej čokolády
Pistáciové tortičky s čokoládovou polevou
12 kúskov
140 g blanšírovaných pistácií ● 175 g krupicového cukru● 75 g hladkej múky ● 175 g masla izbovej teploty● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 vajcia ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL mlieka
NA POLEVU: 100 g tmavej čokolády ● 1 ČL masla ● pistácie na ozdobu
Pistácie s cukrom rozmixujeme – dáme však pozor, aby sa mixér príliš nezahrieval a pistácie tak nepustili olej. Prisypeme múku a ešte zopár pulzmi premixujeme. Potom pridáme všetky ostatné suroviny a dobre premiešame. Ak je hmota príliš tuhá, prilejeme ešte trochu mlieka. Hmotu rozdelíme do 12 mafinových formičiek vymastených maslom a vysypaných polohrubou múkou. Dáme ich na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút. Ešte teplé tortičky vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. V miske nad parou roztopíme tmavú čokoládu s lyžičkou masla. Necháme chvíľu vychladnúť, aby čokoláda príliš netiekla. Na každú tortičku dáme lyžičku čokolády a krúživými pohybmi ju jemne rozotrieme. Nakoniec ich všetky ozdobíme nasekanými pistáciami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 51 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pistáciové tortičky s čokoládovou polevou
Pusinky s ovocím
12 kúskov
NA PUSINKY: 4 bielky (150 g) ● štipka soli ● 1/4 šálky studenej vody ● 250 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 ČL octu ● 1 PL kukuričného škrobu
OKREM TOHO: 250 ml smotany na šľahanie (40 %)● 3 až 4 čerstvé marakuje ● machovka (physalis) na ozdobu
Rúru vyhrejeme na 120 °C, dno plechu vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na strednej rýchlosti do jemných špičiek. Pridáme vodu a zvýšime rýchlosť. Postupne pridávame cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Potom pridáme vanilku, ocot, škrob a už len ručne zamiešame. Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Na pripravený plech striekame malé kruhy a ťaháme ich do výšky, aby v strede vznikla priehlbina. Pusinky vložíme do rúry a 30 minút pečieme na 120 °C, potom teplotu znížime na 110 °C a dopekáme ešte 30 až 45 minút, kým nebudú pekne upečené. Správne upečené pusinky sa ľahko odlepujú od papiera, sú suché a ľahké. Rúru vypneme a pusinky v nej necháme vychladnúť. Zatiaľ v mise vyšľaháme smotanu do jemných špičiek a potom ňou plníme priehlbinky v pusinkách. Marakuje rozrežeme a vyberieme dužinu. Dáme z nej za lyžičku do každej pusinky – hore na šľahačku. Všetky pusinky ozdobíme zrelou machovkou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 60 až 90 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pusinky s ovocím