Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dobré rady do kuchyne: Varenie nad parou

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Na jej začiatku je obyčajná voda a na konci ľahké a zdravé jedlo. Tento spôsob prípravy si zaslúži našu väčšiu pozornosť.

Ako to funguje

Suroviny sa naparujú nad mierne vriacou vodou, sú teda doslova sparené. Vďaka tomu sa uzavrú póry potravín, takže si jedlo zachová všetku chuť, arómu, vitamíny a minerály.

Na čo nezabudnime

Varenie nad parou trvá rovnako dlho ako bežné varenie. Musíme však dávať pozor, aby sa vriaca voda nedostala do naparovacej podložky, inak suroviny pripravíme o cenné živiny. Medzi nádobami by mala ostať aspoň päťcentimetrová medzera. Ak sa jedlo pripravuje dlhší čas, dopĺňame priebežne vodu, čím zabránime, aby sa voda vyvarila alebo klesla teplota.

Pre začiatočníkov

Na začiatok skúste pripravovať takýmto spôsobom zeleninu, napríklad zelené fazuľky. Necháme ich nad parou, pokiaľ nezmäknú, potom fazuľky presunieme na misu, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme strúhanými praženými mandľami, nasekanou petržlenovou vňaťou alebo ostrúhanou pomarančovou kôrou. Takto získame výbornú zeleninovú prílohu.

Pre pokročilých

V pare môžeme chutne pripraviť aj vykostené kuracie prsia či ryby. Či je už mäso uvarené, zistíme, ak naň pritlačíme vidličkou. Mäso by malo byť mierne pružné. Pred podávaním necháme mäso alebo rybu aspoň päť minút odpočívať. Šťava sa vďaka tomu v jedle rovnomerne rozloží.

So skvelou arómou

Ak chceme jedlo ochutiť, pridáme do vriacej vody nahrubo pokrájanú cibuľu, nasekanú koreňovú zeleninu, zeler alebo vetvičky byliniek či korenie. Ich aróma začne spolu s parami stúpať hore a prenikať do pripravovaného jedla. Plátky citróna alebo deci suchého vína mu zase dodajú skvelú sviežosť. Aromatizované vývary môžeme potom scediť, uchovať a opäť použiť.

Zdravé varenie

Na prípravu jedla v pare môžeme použiť klasickú naparovaciu podložku, na ktorej zohrievame parené buchty alebo knedľu. Dobrým pomocníkom sú tlakové hrnce, ktoré sú pevne uzavreté, takže sa para vytvorí veľmi rýchlo a dosiahne vyššiu teplotu. Varenie sa tým značne urýchli. Elektrický parný hrniec sa vyplatí vtedy, ak si jedlo nad parou obľúbime. Potom si radšej zadovážme viacúrovňový parný hrniec.

Vyberáme pre vás niečo PLUS