Dobroty z jedného hrnca: Fantastickému perkeltu neodolá ani jeden muž, bude vás nosiť na rukách
7. 12. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Dobroty z jedného hrnca máme veľmi rady. Sú rýchle, jednoduché a nezašpiníme pri nich množstvo riadu. Ako napríklad pri týchto tradičných i nevšedných receptoch.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku
Maďarský kurací paprikáš
4 porcie
1 celé kurča alebo kuracie kúsky s kosťou a kožou ● koreňová zelenina na vývar ● 2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 PL mletej sladkej papriky ● 1 ČL mletej pikantnej papriky (nemusí byť) ● kurací vývar alebo voda ● 200 ml kyslej smotany ● 1 až 2 PL hladkej múky (nemusí byť) ● soľ ● olej alebo tuk (bravčový, kačací)
Ak použijeme celé kurča, oddelíme stehná a prsia. Stehná rozkrojíme cez kolenný kĺb na dve časti, prsia na polovice. Z chrbta a krídel spravíme rýchly vývar, ideálne v tlakovom hrnci – bude stačiť 30 až 45 minút. Na oleji alebo tuku v hrnci dosklovita osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a po chvíli odstavíme hrniec z plameňa. Do cibule vmiešame oba druhy mletej papriky, premiešame a vrátime hrniec nad oheň. Pridáme osolené kuracie kúsky a chvíľu za občasného miešania opekáme. Do hrnca prilejeme toľko uvareného vývaru alebo vody, aby siahala zhruba do polovice kuracích kúskov. Hrniec prikryjeme a mäso dusíme 45 až 60 minút. Na zahustenie vymiešame kyslú smotanu s múkou, primiešame do nej pár lyžíc horúcej šťavy z kuracích kúskov a vlejeme k mäsu. Privedieme do varu a pomaly varíme ešte pár minút. Ak nezahusťujeme múkou, paprikáš iba krátko varíme s kyslou smotanou, ktorá má izbovú teplotu. Smotanu temperujeme tak, že ju necháme voľne ohriať na izbovú teplotu alebo do nej postupne pridávame šťavu z uvareného mäsa. Smotanu tiež môžeme podávať priamo pri stole. Paprikáš dochutíme soľou, ak chceme, mäso vykostíme a vrátime späť do omáčky. Podávame s domácimi haluškami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 90 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Maďarský kurací paprikáš
Cviklový perkelt s tekvicou
4 porcie
2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 PL mletej sladkej papriky ● 1 ČL mletej údenej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 2 väčšie cvikly ● zeleninový vývar alebo voda ● 3 až 4 zemiaky ● kus maslovej tekvice alebo hokaida ● trochu cukru ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo maslo ● kyslá smotana ● čerstvý kôpor a tekvicové semienka na podávanie
Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme nasekaný cesnak, mletú papriku a rascu. K cibuli primiešame paradajkový koncentrát, chvíľu opražíme a pridáme očistenú a nakrájanú cviklu. Cviklu osolíme, takmer celú ju zalejeme vývarom alebo vodou a dusíme prikrytú asi 30 minút, kým nezmäkne, no stále bude chrumkavá. Do hrnca vhodíme ošúpané nakrájané zemiaky, privedieme do varu a dusíme 10 minút. Na posledných 10 minút dusenia do hrnca pridáme ošúpanú a nakrájanú tekvicu (hokaido nemusíme šúpať). Tekvica sa rozvarí a perkelt zahustí a osladí. Ku koncu ešte cviklový perkelt dochutíme soľou a korením, prípadne pridáme trochu cukru alebo iného sladidla na vyrovnanie jeho kyslosti. Perkelt podávame s kyslou smotanou, posekaným kôprom a tekvicovými semiačkami opraženými nasucho.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút
Náš tip: Podávajte s opečenou tortilou a so šalátom.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Cviklový perkelt s tekvicou
Hovädzí perkelt
6 porcií
1 kg hovädzieho mäsa (močing, pliecko, stehno) ● 3 väčšie cibule ● 1 až 2 PL mletej sladkej papriky ● 1 PL mletej štipľavej papriky (nemusí byť) ● 1 väčšia zelená paprika ● 1 až 2 paradajky ● voda alebo hovädzí vývar na podlievanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť
V hrnci rozpustíme bravčovú masť a dôkladne na nej osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno. Môže to trvať aj 10 minút. Pridáme mletú papriku, krátko opražíme, pridáme mäso nakrájané na kocky a za častého dôkladného miešania ho opekáme. Do hrnca vhodíme nakrájanú zelenú papriku a nakrájané paradajky, ktoré sme predtým zbavili semiačok. Všetko osolíme a okoreníme. Mäso dusíme pod pokrievkou vo vlastnej šťave a často ho miešame. Keď treba, prilejeme trochu vývaru alebo vody. Mäso dusíme 90 až 120 minút. Hotový perkelt má byť hustý a chuťovo výrazný. Ku koncu ho ešte dochutíme soľou a korením, ak treba.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 120 minút
Na varenie hovädzieho perkeltu sa výborne hodí tlakový hrniec. Varenie bude trvať kratšie a mäsko bude úžasne mäkké.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Hovädzí perkelt
Karfiolový paprikáš s rezancami
4 porcie
1 väčší karfiol ● 2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 PL mletej sladkej papriky ● 1 ČL mletej pikantnej papriky ● zeleninový vývar alebo voda ● 200 ml kyslej smotany ● soľ ● olej
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, očistenú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na oleji smažíme cibuľu dosklovita, viackrát pridáme pár lyžíc vody a necháme odpariť – cibuľa tak zmäkne a vytvorí sa z nej hustejšia kaša. K cibuli pridáme cesnak nakrájaný nadrobno, po chvíli odstavíme hrniec z plameňa, vsypeme doň mletú papriku a premiešame. Vrátime hrniec nad oheň, k cibuli pridáme karfiol, osolíme ho a za stáleho varenia chvíľu premiešavame. Do hrnca pridáme vývar alebo vodu, nemusí však zakryť celý karfiol. Privedieme do varu, prikryjeme a karfiol pomaly dusíme. Smotanu prilejeme temperovanú (pri izbovej teplote) k uvarenému, ale stále trochu chrumkavému karfiolu a ešte krátko prevaríme. Podávame s domácimi rezancami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Náš tip: Ak smotanu nepoužívate, môžete omáčku zahustiť tak, že v nej dokrémova rozmixujete malú časť uvareného karfiolu.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Karfiolový paprikáš s rezancami