Dobroty z kysnutého cesta: Upečte si doma vlastné croissanty, pochutnáte si ako praví Francúzi
17. 4. 2021, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 20:39)

Zdroj: Shutterstock
Sú krásne nadýchané, úžasne voňajú a nedá sa im odolať. Presne také sú tieto naše koláčiky. Neváhajte a vyskúšajte ich.

Croissanty
12 kusov
500 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 30 g kryštálového cukru ● 200 ml vlažného mlieka ● 2 vajcia ● 1/2 ČL soli ● 360 g masla ● kôra z 1/2 citróna ● mlieko na potretie
Do misy dáme preosiatu múku, v strede vyhĺbime jamku a rozdrobíme do nej droždie. Posypeme cukrom, pridáme mlieko, soľ, vajcia, 60 g masla a strúhanú kôru z citróna. Pomocou mixéra s nadstavcami na miesenie vypracujeme cesto. Sformujeme do gule, dáme do misy, prikryjeme a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť. Zvyšné maslo (300 g) nakrájame na rovnako veľké kúsky, poukladáme ich tesne vedľa seba na väčší kus potravinárskej fólie, ktorú voľne preložíme, a pomocou valčeka rozvaľkáme, aby vznikol jednoliaty maslový plát hrubý 1 cm.
Dobre zabalíme do fólie a dáme na 20 minút do chladničky. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na 2-krát väčší plát ako maslový. Ten odbalíme z fólie a položíme do stredu cesta, ktorého okraje poprekladáme okolo masla ako obálku. Všetky okraje cesta spolu dobre spojíme a rozvaľkáme na dlhý pás hrubý 1 cm. Z užšej strany preložíme cesto smerom dovnútra sprava aj zľava. Zľahka prejdeme valčekom, voľne zabalíme do fólie a na 30 minút dáme do chladničky. Vychladené cesto najprv jemne roztlačíme valčekom a potom opäť vyvaľkáme na pás, zložíme smerom dovnútra z oboch strán a potom ešte preložíme cez seba, zabalíme do fólie a chladíme ešte 30 minút.
Takto pripravené chladené cesto rozvaľkáme na pás hrubý asi 8 mm, rozdelíme ho na rovnako veľké trojuholníky (12 až 14), na širokej strane v strede narežeme a necháme krátko postáť. Trojuholníky potom zo širšej strany stočíme, rohy zahneme dovnútra, poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme vodou a necháme 20 minút kysnúť. Pred pečením croissanty potrieme mliekom a v rúre vyhriatej na teplotu 180 °C upečieme dozlatista.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 30 + 20 minút
Čas chladenia: 80 minút
Čas pečenia: 25 až 30 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Croissanty
Cruffiny
6 kúskov
300 g hladkej múky ● 1,5 ČL sušeného droždia ● 3 PL kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 175 ml mlieka ● 100 g mrazeného drobného ovocia ● soľ ● 200 g zmäknutého masla ● práškový cukor
Mrazené ovocie necháme roztopiť a počkáme, kým odkvapká prebytočná voda. Múku, droždie, cukor, vanilkový cukor a štipku soli zmiešame. V hrnci ohrievame mlieko a 50 g masla, kým sa nerozpustí. Zmes by mala byť vlažná. Mliečnu zmes nalejeme k múke a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 60 minút. Mafinový plech so 6 jamkami dôkladne vymastíme. Cesto prenesieme na ľahko pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Každú časť vyvaľkáme na veľkosť 40 x 15 cm, potrieme 50 g masla, posypeme trochou ovocia a pevne zvinieme. Pozdĺžne prekrojíme. Každú polovicu zvinieme reznou stranou dovnútra a dáme do jamky na plechu. Rovnako postupujeme pri zvyšných tretinách. Necháme na teplom mieste kysnúť ešte 30 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C a cruffiny pečieme v spodnej tretine 25 až 30 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom.
Vedeli ste, že cruffiny sú vlastne mafiny, ktoré sa pripravujú z croissantového cesta?
Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 1 a 1/2 hodiny
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Cruffiny
Nugátové briošky
8 kúskov
375 g hladkej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● 1 ČL prášku do pečiva ● 50 g kryštálového cukru ● soľ ● 200 ml mlieka ● 100 g masla
● 150 g nugátovej čokolády ● 1 žĺtok ● tuk na vymastenie plechu
Do misy dáme múku, cukor, sušené droždie, prášok do pečiva, štipku soli, vlažné mlieko a zmäknuté maslo. Všetko vymiešame mixérom s nadstavcami na miesenie cesta. Hotové cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť. Čokoládu rozlámeme na 8 kúskov. Jamky mafinového plechu vymastíme olejom. Vykysnuté cesto premiesime, sformujeme do valca a ten nakrájame na 10 rovnako veľkých kusov. Z 8 kusov vytvoríme guľôčky, sploštíme ich, do stredu dáme kúsok čokolády a obalíme ju cestom. Guľôčky s čokoládou uložíme do jamiek v plechu spojom smerom nadol a potrieme ich žĺtkom rozmiešaným s 1 PL vody. Zo zvyšného cesta vyformujeme 8 malých guľôčok, tie prilepíme na veľké guľôčky, opäť potrieme žĺtkom a necháme pár minút odležať. Pripravené briošky pečieme 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Podávať ich môžeme ešte zahorúca alebo po vychladnutí.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 30 minút
Čas pečenia: 20 až 25 minút
Náš tip: Briošky chutia vynikajúco aj bez čokolády, a to s kúskom masla a domácim džemom. Ak sa vám do tohto francúzskeho pečiva predsa len žiada plnka, skúste guľôčky naplniť horkou či bielou čokoládou.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Nugátové briošky