Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dobroty z kysnutého cesta: Upečte si doma vlastné croissanty, pochutnáte si ako praví Francúzi

Cruffiny

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Sú krásne nadýchané, úžasne voňajú a nedá sa im odolať. Presne také sú tieto naše koláčiky. Neváhajte a vyskúšajte ich.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami krok za krokom dokonalý jablkový koláč s orechovou posýpkou!

    Croissanty

    12 kusov

    500 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 30 g kryštálového cukru ● 200 ml vlažného mlieka ● 2 vajcia ● 1/2 ČL soli ● 360 g masla ● kôra z 1/2 citróna ● mlieko na potretie

    Do misy dáme preosiatu múku, v strede vyhĺbime jamku a rozdrobíme do nej droždie. Posypeme cukrom, pridáme mlieko, soľ, vajcia, 60 g masla a strúhanú kôru z citróna. Pomocou mixéra s nadstavcami na miesenie vypracujeme cesto. Sformujeme do gule, dáme do misy, prikryjeme a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť. Zvyšné maslo (300 g) nakrájame na rovnako veľké kúsky, poukladáme ich tesne vedľa seba na väčší kus potravinárskej fólie, ktorú voľne preložíme, a pomocou valčeka rozvaľkáme, aby vznikol jednoliaty maslový plát hrubý 1 cm.

    Dobre zabalíme do fólie a dáme na 20 minút do chladničky. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na 2-krát väčší plát ako maslový. Ten odbalíme z fólie a položíme do stredu cesta, ktorého okraje poprekladáme okolo masla ako obálku. Všetky okraje cesta spolu dobre spojíme a rozvaľkáme na dlhý pás hrubý 1 cm. Z užšej strany preložíme cesto smerom dovnútra sprava aj zľava. Zľahka prejdeme valčekom, voľne zabalíme do fólie a na 30 minút dáme do chladničky. Vychladené cesto najprv jemne roztlačíme valčekom a potom opäť vyvaľkáme na pás, zložíme smerom dovnútra z oboch strán a potom ešte preložíme cez seba, zabalíme do fólie a chladíme ešte 30 minút.

    Takto pripravené chladené cesto rozvaľkáme na pás hrubý asi 8 mm, rozdelíme ho na rovnako veľké trojuholníky (12 až 14), na širokej strane v strede narežeme a necháme krátko postáť. Trojuholníky potom zo širšej strany stočíme, rohy zahneme dovnútra, poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme vodou a necháme 20 minút kysnúť. Pred pečením croissanty potrieme mliekom a v rúre vyhriatej na teplotu 180 °C upečieme dozlatista.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas kysnutia: 30 + 20 minút
    Čas chladenia: 80 minút
    Čas pečenia: 25 až 30 minút

    Cruffiny

    6 kúskov

    300 g hladkej múky ● 1,5 ČL sušeného droždia ● 3 PL kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 175 ml mlieka ● 100 g mrazeného drobného ovocia ● soľ ● 200 g zmäknutého masla  ● práškový cukor

    Mrazené ovocie necháme roztopiť a počkáme, kým odkvapká prebytočná voda. Múku, droždie, cukor, vanilkový cukor a štipku soli zmiešame. V hrnci ohrievame mlieko a 50 g masla, kým sa nerozpustí. Zmes by mala byť vlažná. Mliečnu zmes nalejeme k múke a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 60 minút. Mafinový plech so 6 jamkami dôkladne vymastíme. Cesto prenesieme na ľahko pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Každú časť vyvaľkáme na veľkosť 40 x 15 cm, potrieme 50 g masla, posypeme trochou ovocia a pevne zvinieme. Pozdĺžne prekrojíme. Každú polovicu zvinieme reznou stranou dovnútra a dáme do jamky na plechu. Rovnako postupujeme pri zvyšných tretinách. Necháme na teplom mieste kysnúť ešte 30 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C a cruffiny pečieme v spodnej tretine 25 až 30 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom.

    Vedeli ste, že cruffiny sú vlastne mafiny, ktoré sa pripravujú z croissantového cesta?

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas kysnutia: 1 a 1/2 hodiny
    Čas pečenia: 30 minút

    Nugátové briošky

    8 kúskov

    375 g hladkej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● 1 ČL prášku do pečiva ● 50 g kryštálového cukru ● soľ ● 200 ml mlieka ● 100 g masla
    ● 150 g nugátovej čokolády ● 1 žĺtok ● tuk na vymastenie plechu

    Do misy dáme múku, cukor, sušené droždie, prášok do pečiva, štipku soli, vlažné mlieko a zmäknuté maslo. Všetko vymiešame mixérom s nadstavcami na miesenie cesta. Hotové cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť. Čokoládu rozlámeme na 8 kúskov. Jamky mafinového plechu vymastíme olejom. Vykysnuté cesto premiesime, sformujeme do valca a ten nakrájame na 10 rovnako veľkých kusov. Z 8 kusov vytvoríme guľôčky, sploštíme ich, do stredu dáme kúsok čokolády a obalíme ju cestom. Guľôčky s čokoládou uložíme do jamiek v plechu spojom smerom nadol a potrieme ich žĺtkom rozmiešaným s 1 PL vody. Zo zvyšného cesta vyformujeme 8 malých guľôčok, tie prilepíme na veľké guľôčky, opäť potrieme žĺtkom a necháme pár minút odležať. Pripravené briošky pečieme 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Podávať ich môžeme ešte zahorúca alebo po vychladnutí.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas kysnutia: 30 minút
    Čas pečenia: 20 až 25 minút

    Náš tip: Briošky chutia vynikajúco aj bez čokolády, a to s kúskom masla a domácim džemom. Ak sa vám do tohto francúzskeho pečiva predsa len žiada plnka, skúste guľôčky naplniť horkou či bielou čokoládou.

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Nugátové briošky

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.