Rožky s cícerovou nátierkou, kápiou a miešaným šalátom

2 porcie

2 rožky ● 1/2 kapie ● 1/2 šalátovej uhorky ● 4 prepeličie vajcia (alebo 2 slepačie) ● miešaný šalát ● soľ ● mleté čierne korenie

NA NÁTIERKU: 1 menšia cibuľa ● 1 PL masla ● 1/2 konzervy sterilizovaného cícera ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 strúčik cesnaku

Najprv si pripravíme nátierku. Cibuľu nakrájame na malé kocky a opečieme na masle dosklovita. Do mixéra dáme cícer, opečenú cibuľu, ochutíme citrónovou šťavou, očisteným cesnakom, korením a štipkou soli. Dôkladne rozmixujeme na jemnú pastu. Ak je nátierka príliš tuhá, pridáme trochu nálevu z cícera. Prekrojené rožky natrieme cícerovou nátierkou, poukladáme pásiky kapie, polovičky uvarených a olúpaných vajec, kolieska uhorky a pár lístkov šalátu. Jemne pritlačíme vrchnú časť pečiva a môžeme zabaliť.

Čas prípravy: 10 minút

Rožky s cícerovou nátierkou, kapiou a miešaným šalátom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Bageta s plátkami sušeného hovädzieho mäsa

2 porcie

2 bosniaky ● 3 PL kyslej smotany ● 1 PL byliniek nasekaných najemno (petržlenová vňať, bazalka) ● zmes semienok slnečnice a plátkov mandlí ● 6 plátkov sušeného hovädzieho mäsa ● listy hlávkového šalátu

Bosniaky rozrežeme na polovice. Reznú stranu spodnej časti natrieme zmesou vymiešanej smotany a byliniek. Posypeme semienkami slnečnice a plátkami mandlí. Rozložíme plátky hovädzieho mäsa, prikryjeme umytými a osušenými listami hlávkového šalátu a jemne pritlačíme vrchnou časťou bosniaka. Môžeme zabaliť.

Čas prípravy: 15 minút

Sušené mäsko môžete nahradiť kvalitným bravčovým alebo kuracím nárezom.

Bageta s plátkami sušeného hovädzieho mäsa
Zdroj: archív Dobré jedlo

Makovky s čokoládovou nátierkou

2 porcie

2 makovky ● hrsť opečených lieskových orieškov ● čerstvé lístky medovky na ozdobu

NA NÁTIERKU: 200 g mliečnej čokolády ● 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka ● 100 g lieskových orieškov ● 2 PL holandského kakaa ● 1/2 ČL vanilkového extraktu ● štipka soli

Urobíme čokoládovú nátierku. Čokoládu zohrejeme v mlieku a necháme vychladnúť. Oriešky opečieme v rúre vyhriatej na 180 °C, aby popraskali šupky. Trvá to asi 10 minút. Ešte horúce ich zabalíme do utierky a požmolíme. Uvoľnia sa z nich šupky. Očistené oriešky rozmixujeme na jemnú hmotu. Pridáme kakao, vanilkový extrakt, štipku soli a roztopenú čokoládu. Dobre rozmixujeme, a keď treba, pridáme ešte lyžicu horúcej vody alebo smotany na šľahanie. Nátierka sa bude lepšie roztierať. Makovky rozrežeme po dĺžke, natrieme, posypeme nasekanými lieskovcami a ozdobíme lístkami medovky.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 10 minút

Náš tip
Namiesto kondenzovaného mlieka použite smotanový syr. Nátierka bude zdravšia.

Makovky s čokoládovou nátierkouv
Zdroj: archív Dobré jedlo

Uzly s nátierkou z údenej makrely

2 porcie

2 uzly ● 1/2 menšej údenej makrely ● 1 PL masla ● 1 šalotka ● 1 PL topeného syra ● 4 reďkovky ● nastrúhaný eidam na posypanie ● soľ ● mleté čierne korenie

Z ryby oberieme mäso, odstránime prípadné kosti a vidličkou rozdrobíme najemno. Pridáme maslo, očistenú šalotku nasekanú najemno, topený syr, soľ, korenie a vymiešame. Pečivo rozrežeme, nanesieme vrstvu nátierky, poukladáme kolieska očistenej reďkovky, posypeme tvrdým syrom nastrúhaným najemno a prikryjeme vrchnou časťou pečiva.

Čas prípravy: 20 minút

Nátierku si spravte deň  vopred. Ušetríte čas  a chuť bude výraznejšia.

Uzly s nátierkou z údenej makrely
Zdroj: archív Dobré jedlo

Pletenky s nátierkou z tofu a mrkvy

2 porcie

100 g naturálneho tofu ● 70 g tučného tvarohu ● 1 menšia mrkva nastrúhaná najemno ● 1 ČL plnotučnej horčice ● 1 ČL kečupu ● štipka soli ● mleté biele korenie ● 2 pletenky s hrubozrnnou soľou ● miešaný farebný listový šalát ● paradajky

Tofu nastrúhame do misky. Pridáme tvaroh, očistenú mrkvu nastrúhanú najemno, horčicu, kečup, soľ, korenie a dobre premiešame. Pletenky rozrežeme, rozotrieme nátierku, poukladáme kúsky šalátu, kolieska paradajok a opäť šalát. Položíme vrchnú časť pletenky, a keď je väčšia, prekrojíme ju na dve časti.

Čas prípravy: 10 minút

Náš tip
Ak vám tofu nechutí, môžete použiť aj tvrdý strúhaný syr.

Pletenky s nátierkou z tofu a mrkvy
Zdroj: archív Dobré jedlo

Avokádový wrap

4 porcie

240 g flank steaku ● 3 PL olivového oleja ● 2 paradajky ● 2 mladé cibuľky ● 150 g kukurice ● 2 PL limetovej šťavy ● 2 PL olivového oleja ● 1 šalát ● 6 stoniek koriandra ● 4 PL kyslej smotany ● 1 ČL medu ● kajenské korenie ● 4 tortily ● soľ ● mleté čierne korenie

Steak osolíme, okoreníme, potrieme olejom a v panvici sprudka opekáme z každej strany 5 minút. Zabalíme do alobalu a necháme vychladnúť. Paradajky nakrájame do kríža, ponoríme na minútu do vriacej vody a zbavíme šupky. Prekrojíme, vyberieme zrniečka a nakrájame na malé kocky. Cibuľky očistíme a nakrájame na jemné krúžky. Kukuricu scedíme. Limetovú šťavu zmiešame s olivovým olejom a premiešame so zeleninou. Ochutíme soľou a korením. Šalát rozoberieme na listy. Koriander umyjeme, osušíme, otrháme z neho lístky a nahrubo nasekáme. Kyslú smotanu zmiešame s medom, so soľou, s korením a kajenskou paprikou. Tortily mierne zohrejeme v mikrovlnnej rúre a každú potrieme lyžicou ochutenej smotany. Uložíme listy šalátu a paradajkovú zmes. Pridáme mäso nakrájané na tenké plátky a posypeme ho lístkami koriandra. Tortily zavinieme, zabalíme do papiera a previažeme špagátikom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas praženia: 10 minút

Náš tip
Tento wrap bude super chutný aj s vareným kuracím mäsom.

Avokádový wrap
Zdroj: archív Dobré jedlo