Zázvorovo-jablkové jazýčky

50 kúskov

20 g kandizovaného zázvoru ● soľ ● 50 g sušených jabĺk ● 1 žĺtok ● 3 PL citrónovej šťavy ● 140 g masla ● 6 PL pomarančovej šťavy  ● 70 g práškového cukru ● kôra z 1 biocitróna ● 160 g hladkej múky ● 50 g mletých mandlí  ● 200 g čokolády na varenie

Zázvor a sušené jablká nakrájame na veľmi drobné kúsky. Citrónovú a pomarančovú šťavu zohrejeme a nalejeme na nakrájané jablká. Necháme odležať a potom rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu. Maslo, cukor, citrónovú kôru a štipku soli spolu vyšľaháme dopenista. Pridáme žĺtok, mandle aj múku. Na záver vareškou primiešame zázvor a sušené jabĺčka. Cesto dáme do zdobiaceho vrecka so stredným guľatým nadstavcom a na plechy vystlané papierom na pečenie vytlačíme rovnako veľké pásiky. Konce môžu byť o trochu širšie. Koláčiky pečieme 12 až 15 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Čokoládu zohrejeme vo vodnom kúpeli a oba konce každého jazýčka namočíme do čokolády, poukladáme na papier na pečenie a necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 12 až 15 minút

Zázvorovo-jablkové jazýčky
Zázvorovo-jablkové jazýčky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Hviezdičky s ríbezľovým lekvárom

35 kúskov

250 g masla ● 130 g práškového cukru ● 1 vajce ● 320 g hladkej múky ● soľ ● 1 PL perníkového korenia ● 150 g ríbezľového lekváru

V mise zmiešame maslo, 100 g cukru, štipku soli a zapracujeme vajce. Pridáme múku, perníkové korenie a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať na 2 hodiny do chladničky. Cesto rozdelíme na 3 časti a postupne rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Povykrajujeme hviezdičky vo veľkosti  4 až 5 cm, poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 12 až 14 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Na polovicu hviezdičiek natrieme lekvár, spojíme s druhou polovicou a dobre posypeme zvyšným práškovým cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Čas pečenia: 14 minút

Hviezdičky s ríbezľovým lekvárom
Hviezdičky s ríbezľovým lekvárom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Arašidovo-karamelové tyčinky

40 kúskov

170 g masla ● 260 g krupicového cukru ● 1 žĺtok ● 180 g hladkej múky ● 150 ml smotany na šľahanie ● 150 g medu ● 400 g pražených slaných arašidov

Na cesto vymiešame 150 g masla, 60 g cukru a žĺtok mixérom s nadstavcami na miesenie. Pridáme múku a spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Hlbší štvorcový plech alebo pekáč (20 x 30 cm) vystelieme papierom na pečenie tak, aby papier pretŕčal. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, prenesieme ho naň a popicháme vidličkou. V rúre vyhriatej na 190 °C pečieme 9 až 11 minút, potom necháme mierne vychladnúť. Zvyšných 20 g masla, 200 g cukru, smotanu a med spolu zohrejeme a pri veľmi miernej teplote povaríme asi 10 minút. Potom primiešame arašidy a odstavíme z ohňa. Horúcu karamelovú zmes s arašidmi rovnomerne natrieme na upečené cesto a na plechu necháme vychladnúť. Stuhnutý koláč pomocou papiera na pečenie vyberieme z plechu, necháme odležať cez noc a potom nakrájame na tyčinky s veľkosťou 2,5 x 6 cm. Skladujeme oddelené papierom na pečenie, lebo tyčinky sú pomerne lepkavé.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 11 minút

Náš tip: Karamelovú zmes určite miešajte na ohni aspoň 10 minút, aby mala správnu konzistenciu a dobre stuhla, keď ju zmiešanú s arašidmi budete rozdeľovať  na upečený korpus.

Arašídovo-karamelové tyčinky
Arašídovo-karamelové tyčinky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Pomarančovo-vanilkové rožteky

70 kúskov

50 g mletých mandlí ● 210 g masla ● 70 g práškového cukru ● 50 g mletých lieskovcov ● 280 g hladkej múky Na obaľovanie: 1 vanilkový struk ● kôra z 1 biopomaranča ● 150 g kryštálového cukru

Mleté mandle a lieskovce dáme na panvicu a opekáme nasucho, kým nezačnú voňať. Odstavíme, presypeme do misy a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom dopenista, pridáme múku a zmes orechov a vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Z cesta vytvoríme valček hrubý asi 3 cm a nakrájame ho na kolieska hrubé asi 1 cm. Z každého kolieska vyformujeme rožtek, poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi
15 minút. Vanilkový struk prekrojíme, vyškrabeme dreň a premiešame ju s cukrom a pomarančovou kôrou. V mixéri ešte krátko mixujeme, aby sa všetky chute spojili. V ochutenom cukre obalíme všetky upečené rožteky ešte zahorúca.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 15 minút

Pomarančovo-vanilkové rožteky
Pomarančovo-vanilkové rožteky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK