Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dobrých receptov na sviatočné pečivo nie je nikdy dosť: Obohaťte svoj stôl o tieto 4 dobroty

Hviezdičky s ríbezľovým lekvárom

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Keďže dobrých receptov na drobné sviatočné pečivo nie je nikdy dosť, ponúkame vám ďalšiu dávku skvelých koláčikov, ktoré si isto zamilujete.

Zázvorovo-jablkové jazýčky

50 kúskov

20 g kandizovaného zázvoru ● soľ ● 50 g sušených jabĺk ● 1 žĺtok ● 3 PL citrónovej šťavy ● 140 g masla ● 6 PL pomarančovej šťavy  ● 70 g práškového cukru ● kôra z 1 biocitróna ● 160 g hladkej múky ● 50 g mletých mandlí  ● 200 g čokolády na varenie

Zázvor a sušené jablká nakrájame na veľmi drobné kúsky. Citrónovú a pomarančovú šťavu zohrejeme a nalejeme na nakrájané jablká. Necháme odležať a potom rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu. Maslo, cukor, citrónovú kôru a štipku soli spolu vyšľaháme dopenista. Pridáme žĺtok, mandle aj múku. Na záver vareškou primiešame zázvor a sušené jabĺčka. Cesto dáme do zdobiaceho vrecka so stredným guľatým nadstavcom a na plechy vystlané papierom na pečenie vytlačíme rovnako veľké pásiky. Konce môžu byť o trochu širšie. Koláčiky pečieme 12 až 15 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Čokoládu zohrejeme vo vodnom kúpeli a oba konce každého jazýčka namočíme do čokolády, poukladáme na papier na pečenie a necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 12 až 15 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Zázvorovo-jablkové jazýčky

Hviezdičky s ríbezľovým lekvárom

35 kúskov

250 g masla ● 130 g práškového cukru ● 1 vajce ● 320 g hladkej múky ● soľ ● 1 PL perníkového korenia ● 150 g ríbezľového lekváru

V mise zmiešame maslo, 100 g cukru, štipku soli a zapracujeme vajce. Pridáme múku, perníkové korenie a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať na 2 hodiny do chladničky. Cesto rozdelíme na 3 časti a postupne rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Povykrajujeme hviezdičky vo veľkosti  4 až 5 cm, poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 12 až 14 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Na polovicu hviezdičiek natrieme lekvár, spojíme s druhou polovicou a dobre posypeme zvyšným práškovým cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Čas pečenia: 14 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Hviezdičky s ríbezľovým lekvárom

Arašidovo-karamelové tyčinky

40 kúskov

170 g masla ● 260 g krupicového cukru ● 1 žĺtok ● 180 g hladkej múky ● 150 ml smotany na šľahanie ● 150 g medu ● 400 g pražených slaných arašidov

Na cesto vymiešame 150 g masla, 60 g cukru a žĺtok mixérom s nadstavcami na miesenie. Pridáme múku a spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Hlbší štvorcový plech alebo pekáč (20 x 30 cm) vystelieme papierom na pečenie tak, aby papier pretŕčal. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, prenesieme ho naň a popicháme vidličkou. V rúre vyhriatej na 190 °C pečieme 9 až 11 minút, potom necháme mierne vychladnúť. Zvyšných 20 g masla, 200 g cukru, smotanu a med spolu zohrejeme a pri veľmi miernej teplote povaríme asi 10 minút. Potom primiešame arašidy a odstavíme z ohňa. Horúcu karamelovú zmes s arašidmi rovnomerne natrieme na upečené cesto a na plechu necháme vychladnúť. Stuhnutý koláč pomocou papiera na pečenie vyberieme z plechu, necháme odležať cez noc a potom nakrájame na tyčinky s veľkosťou 2,5 x 6 cm. Skladujeme oddelené papierom na pečenie, lebo tyčinky sú pomerne lepkavé.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 11 minút

Náš tip: Karamelovú zmes určite miešajte na ohni aspoň 10 minút, aby mala správnu konzistenciu a dobre stuhla, keď ju zmiešanú s arašidmi budete rozdeľovať  na upečený korpus.

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Arašídovo-karamelové tyčinky

Pomarančovo-vanilkové rožteky

70 kúskov

50 g mletých mandlí ● 210 g masla ● 70 g práškového cukru ● 50 g mletých lieskovcov ● 280 g hladkej múky Na obaľovanie: 1 vanilkový struk ● kôra z 1 biopomaranča ● 150 g kryštálového cukru

Mleté mandle a lieskovce dáme na panvicu a opekáme nasucho, kým nezačnú voňať. Odstavíme, presypeme do misy a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom dopenista, pridáme múku a zmes orechov a vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Z cesta vytvoríme valček hrubý asi 3 cm a nakrájame ho na kolieska hrubé asi 1 cm. Z každého kolieska vyformujeme rožtek, poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi
15 minút. Vanilkový struk prekrojíme, vyškrabeme dreň a premiešame ju s cukrom a pomarančovou kôrou. V mixéri ešte krátko mixujeme, aby sa všetky chute spojili. V ochutenom cukre obalíme všetky upečené rožteky ešte zahorúca.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 15 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Pomarančovo-vanilkové rožteky

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.