PONDELOK: Spišské bryndzové pirohy

4 porcie

● 500 g hrubej múkyn● 150 g uvarených zemiakov ● 250 g bryndze ● 1 vajce ● 125 g kyslej smotany ● soľ

1 Z múky, vajca a malého množstva vody vypracujeme hladké a elastické cesto ako na rezance. Vyformujeme do gule, zakryjeme a necháme 10 minút odstáť.
2 Uvarené zemiaky ošúpeme a roztlačíme. K zemiakom dôkladne zamiešame bryndzu. Podľa chuti osolíme.
3 Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm a veľkým pohárom povykrajujeme kolieska. Na kolieska lyžičkou pokladieme plnku, cesto preložíme na polovicu a okraj popritláčame vidličkou.
4 Naplnené pirohy varíme zhruba 10 minút vo vriacej osolenej vode. Hotové pirohy necháme odkvapkať a podávame s kyslou smotanou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 10 minút
Čas varenia: 10 minút

Spišské bryndzové pirohy
Spišské bryndzové pirohy
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

UTOROK: Tvarohová nátierka s pivom

6 porcií

● 400 g tvarohu ● 150 g masla ● 1 ČL mletej sladkej papriky ● 1 PL strúhanej cibule ● mletá rasca ● 1 ČL horčice ● 1 ČL sardelovej pasty
● 5 až 8 PL svetlého piva ● soľ ● nasekaná pažítka

1 Zmäknuté maslo so soľou vymiešame dopenista. Pridáme rozmiešaný tvaroh, papriku, cibuľu, rascu, horčicu, sardelovú pastu a pivo.
2 Všetky suroviny dôkladne premiešame.
3 Do nátierky nakoniec primiešame najemno nasekanú pažítku. Podávame s tmavým chlebom.

Čas prípravy: 15 minút

Tvarohová nátierka s pivom
Tvarohová nátierka s pivom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

STREDA: Kuracie špagety na čínsky spôsob

4 porcie

● 500 g špagiet ● 1 červená cibuľa ● 1 hrnček zeleného hrášku ● 1 mrkva ● 250 g čerstvých húb ● 250 g kuracích pŕs ● čínska koreninová zmes ● maslo ● olej ● soľ ● kryštálový cukor ● sójová omáčka ● sezam na posypanie

1 Kuracie mäso deň vopred pokrájame na rezance, okoreníme, polejeme sójovou omáčkou a necháme cez noc odstáť.
2 Špagety uvaríme, očistíme zeleninu, červenú cibuľu a nakrájame na väčšie kúsky, mrkvu na tenké rezance a huby na menšie kúsky.
3 Marinované mäso opečieme na masle s olejom. Potom mäso vyberieme a v tom istom hrnci opečieme nachrumkavo zeleninu. Pridáme trochu soli, cukor a sójovú omáčku podľa chuti.
4 Nakoniec do zmesi pridáme špagety a dochutíme sójovou omáčkou. Pred podávaním posypeme sezamom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 8 hodín
Čas varenia: 15 minút

Kuracie špagety na čínsky spôsob
Kuracie špagety na čínsky spôsob
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

ŠTVRTOK: Morčací steak s brokolicovou prílohou

4 porcie

● 600 g morčacích pŕs ● 20 g bylinkového masla ● 1 PL worcesterskej omáčky ● 200 ml mäsového vývaru ● 600 g brokolice
● 150 g póru ● 1 PL grilovacieho korenia ● mleté čierne korenie ● soľ ● olej

1 Mäso nakrájame na 4 rovnako veľké plátky, zľahka naklepeme, osolíme a posypeme čiernym a grilovacím korením.
2 Na panvici ohrejeme olej a mäso na ňom prudko opečieme z oboch strán. Potom k steakom pridáme bylinkové maslo, worcesterskú omáčku a podlejeme vývarom. Zakryjeme a dusíme 4 až 5 minút.
3 Pór umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme domäkka nad parou.
4 Oba druhy zeleniny zvlášť krátko opečieme na troche oleja a podávame k mäsu.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút

Morčací steak s brokolicovou prílohou
Morčací steak s brokolicovou prílohou
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

PIATOK: Polievka z červenej šošovice

6 porcií

● 500 g červenej šošovice (lúpaná, polená) ● 1 cibuľa ● olej ● 4 väčšie mrkvy ● štipka kardamómu ● 1/2 ČL mletého zázvoru
● soľ ● kurkuma ● saturejka ● 3 strúčiky cesnaku

1 Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a speníme na rozohriatom oleji dosklovita. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a spolu orestujeme.
2 Šošovicu premyjeme a pridáme do hrnca k cibuli a mrkve. Premiešame a zalejeme vodou. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, dochutíme soľou, kurkumou, kardamómom a zázvorom.
3 Na záver, keď je mrkva uvarená, pridáme saturejku podľa chuti a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Podávame s chlebovými krutónmi.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Polievka z červenej šošovice
Polievka z červenej šošovice
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK