Torta nesie meno po svojom tvorcovi Józsefovi C. Dobosovi, ktorý ju po prvý raz predstavil v roku 1885 na výstave v Budapešti. Arcivojvoda František Jozef I. s manželkou Alžbetu (Sissi) boli jednými z prvých, kto tento dezert ochutnal. Torta sa pomerne rýchlo po svojom vzniku rozšírila do celej Európy, keďže v tej dobe šlo predovšetkým o nevídanú módnu novinku. Ľudí zaujala najmä svojou jednoduchosťou a eleganciou. Určite bola iná ako vtedajšie mnohoposchodové torty s rôznymi ohnivými efektmi.

Dobošová torta
Dobošová torta
Zdroj: Nový Čas pre ženy

Ďalším špecifikom tejto torty je plnka z maslového krému, dovtedy tiež vec nevídaná. Pred „doboškou“ sa plnky zvykli robiť buď z vareného pudingového krému, prípadne zo šľahačky. Tradične má dobošova torta päť rovnako hrubých (či tenkých) vrstiev piškótového cesta. Krém ako aj jemné piškótové cesto sú vynálezmi Józsefa C. Dobosa.