Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako upiecť ten najlepší veľkonočný mazanec? Keď dodržíte tieto dôležité rady, výsledok bude dokonalý

Mazanec

Zdroj: shutterstock.com

Reklama

Mazanec je tradičné veľkonočné pečivo, no dá sa, samozrejme, pripravovať počas celého roka. Poradíme vám, ako urobiť ten najlepší.

Najdôležitejšie rady

1. Pečenie mazanca sa začína výberom tých správnych surovín. Múka by mala byť čo najčerstvejšia, rovnako tak aj droždie.

2. Pred samotným pečením necháme všetky suroviny ohriať na izbovú teplotu. Múku preosejeme, mlieko ohrejeme na teplotu ľudského tela, teda aby bolo vlažné.

3. Potom z múky, droždia, mlieka a trochy cukru pripravíme kvások. Ak kvások nevzíde, je droždie staré a nemá význam cesto ďalej spracovávať – nevykyslo by.

4. Maslo pridávame až ako posledné, múka najprv musí vsiaknuť tekutinu a nie tuk, ktorý by ju iba zalepil.

5. Cesto spracujeme do hladkého bochníka, aby v ňom neostal prebytočný vzduch. Mazanec tak ostane krásne hladký a pri pečení nepopraská. Tomu pomôže aj narezanie vykysnutého bochníka na vrchu do kríža.

6. Mazanec nepečieme príliš dlho, aby nebol presušený. Akonáhle vyjde špajdľa po zapichnutí suchá a čistá, máme hotovo.

Recept

Do veľkej misy preosejeme 500 g polohrubej múky, pridáme štipku soli, 150 g zmäknutého masla, 280 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru a strúhanú kôru z 1 citróna. Z 100 ml vlažného mlieka, 1 ČL kryštálového cukru a 30 g droždia pripravíme kvások, pridáme do múky spolu s 200 ml smotany na šľahanie a 3 žĺtkami a 2 vajcami. Do cesta primiešame 100 g hrozienok a 70 g nasekaných mandlí. Vypracujeme hladké cesto, vyformujeme do gule a necháme zakryté na teplom mieste vykysnúť. Cesto na pomúčenej doske premiesime, vyformujeme do bochníka a preložíme na vymastený plech. Necháme ešte 30 minút kysnúť, vrch mazanca narežeme do tvaru kríža, potrieme rozšľahanými bielkami, posypeme mandľovými lupienkami a dáme na 35 až 40 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.

Vyberáme pre vás niečo PLUS