Domáce cestoviny sú božské! Stačí si osvojiť zopár trikov, muž bude z vašej večere unesený
4. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Vedia to signoriny v Taliansku a teraz to budete vedieť aj vy. Stačí trocha trpezlivosti a samy si vyrobíte cestoviny z čerstvých prísad, ktoré sa tým kupovaným nevyrovnajú. Mňam.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku

Paradajkové rezance s grilovanou zeleninou a čili
4 porcie
3 vajcia ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 500 g hladkej múky ● 1 ČL soli
NA GRILOVANÚ ZELENINU: baklažán ● cuketa ● farebné papriky ● balzamový ocot ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA CESNAKOVÝ OLEJ: 2 strúčiky cesnaku ● olej ● papričky čili● syr na postrúhanie
Vajcia zmiešame s paradajkovým pretlakom. Do múky vmiešame soľ, paradajkové vajcia a za stáleho miesenia pridávame toľko vody, aby vzniklo pružné a hladké, ale stále relatívne tuhé cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať. Potom ho rozdelíme na 4 časti. Prvú vyvaľkáme na hrúbku 1 až 2 mm. Cesto, jemne poprášené múkou, niekoľkokrát preložíme a nožom nakrájame rezance hrubé 7 až 10 mm. Nepoužívané cesto vždy zabalíme do fólie, aby nevyschlo. Pripravíme zeleninu. Nakrájame ju na menšie časti, premiešame s pár lyžicami oleja, so soľou a s korením. Krátko grilujeme na grile alebo obyčajnej panvici. Premiešame a podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením. Na zvýraznenie čerstvých chutí môžeme zeleninu preliať balzamovým octom. Pripravíme cesnakový olej. Do studenej panvice vložíme rozpučené strúčiky cesnaku, vlejeme 2 až 3 lyžice oleja a panvicu pomaly zahrievame. Keď cesnak začne hnednúť, vyberieme ho. Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode. Do panvice s cesnakovým olejom vhodíme nasekané papričky čili, predvarené cestoviny a pridáme pár lyžíc vody, v ktorej sa varili rezance. Cestoviny chvíľu povaríme, vmiešame do nich tvrdý syr nastrúhaný najemno, a keď vyzerajú sucho, ešte pár lyžíc vody. Rezance premiešame s grilovanou zeleninou a podávame s nastrúhaným tvrdým syrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas grilovania: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Paradajkové rezance s grilovanou zeleninou a čili
Špenátové rúrky s tvarohom a paradajkami
4 porcie
3 hrste čerstvého špenátu ● 3 vajcia ● 500 g hladkej múky ● 1 ČL soli
Okrem toho: 250 g tvarohu ● strapcové paradajky ● čerstvé papričky čili (podľa chuti) ● 1 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● maslo na poliatie ● čerstvý baby špenát
Pripravíme cestoviny. Špenátové listy rýchlo povaríme vo vriacej osolenej vode. Potom ich schladíme vo veľmi studenej vode, scedíme a medzi kuchynskými utierkami zbavíme vody. Vajcia so špenátom rozmixujeme. Pre jemnejšiu konzistenciu môžeme špenátové vajcia precediť cez jemné sitko. Múku premiešame so soľou a špenátovými vajcami a za stáleho miesenia pridávame vodu, kým cesto nebude pružné a homogénne. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať. Cesto rozdelíme na 4 časti, jednu vyvaľkáme na hrúbku 2 mm. Zvyšné časti cesta zabalené do fólie zatiaľ odložíme. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme štvorce veľké 3 x 3 cm. Každý štvorec vytvarujeme pomocou tenkého oválneho predmetu (napríklad ceruzkou) do rúrok tak, že spojíme dva protiľahlé rohy. Rúrky prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme vysušiť. Vysušené cestoviny vhadzujeme do vriacej osolenej vody a varíme al dente. Scedíme ich, ale aspoň pol pohára vody odložíme. V panvici na oleji opečieme malé strapcové paradajky. Vyberieme ich a do oleja dáme papričky čili nasekané nadrobno, krátko opečieme a pridáme lyžicu masla. Prilejeme pár lyžíc cestovinovej vody, prevaríme a pridáme scedené špenátové cestoviny. Zľahka premiešame, a ak treba, pridáme ďalšiu vodu. Prehriate cestoviny odstavíme, dochutíme soľou a korením a zľahka premiešame s hrudkovitým tvarohom. Podávame s čerstvým baby špenátom, opečenými strapcovými paradajkami a preliate roztopeným maslom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 15 minút
Náš tip
Namiesto tvarohu môžete použiť ricottu alebo výraznejšiu fetu.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Špenátové rúrky s tvarohom a paradajkami
Cviklové rolky s mäsom
6 porcií
1 cvikla ● 3 vajcia ● 500 g hladkej múky ● 1 ČL soli
NA MÄSOVÚ OMÁČKU: 2 cibule ● za hrsť koreňovej zeleniny ● 1 cvikla ● 3 strúčiky cesnaku ● sušený tymian ● oregano ● bazalka ● 1 kg mletého mäsa ● 1 PL paradajkoveho pretlaku ● 100 až 200 ml suchého červeného vína ● 1 konzerva lúpaných paradajok ● 1 bobkový list ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● 150 g syra na zapekanie ● soľ ● mleté čierne korenie
Na oleji osmažíme cibuľu, koreňovú zeleninu a cviklu nakrájanú nadrobno. Pridáme prelisovaný cesnak, sušené bylinky a pretlak. Pridáme mleté mäso a opečieme dohneda. Prilejeme víno a necháme zredukovať. Primiešame rozmixované lúpané paradajky, bobkový list, soľ a korenie. Prikryjeme a necháme pomaly dusiť aspoň 90 minút. Omáčka nemá byť úplne hustá. Necháme ju takmer úplne vychladnúť. Pripravíme cestoviny. Cviklu umyjeme, potrieme olejom, osolíme, zabalíme do alobalu a pečieme 60 až 90 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Necháme mierne vychladnúť a ošúpeme. Vajcia rozmixujeme s upečenou cviklou nastrúhanou najemno. Múku premiešame so soľou a s cviklovými vajcami a za stáleho miesenia pridávame vodu (ak treba), kým nevznikne pružné a hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať. Cesto rozdelíme na viac častí, postupne jednu za druhou vyvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a nakrájame na obdĺžniky veľké 10 x 5 cm. Sčasti ich potrieme vychladnutou mäsovou omáčkou, zrolujeme a ukladáme vedľa seba do zapekacej misy s dnom pokrytým tenkou vrstvou mäsovej omáčky. Zapekaciu misu prikryjeme alobalom a cestoviny pečieme 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Ku koncu misu odkryjeme, cestoviny posypeme strúhaným syrom, zvýšime teplotu na 220 °C a krátko zapečieme.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 90 minút
Čas pečenia: 90 + 45 minút
Náš tip
Podávame s postrúhanou cviklou, ktorú premiešame s kyslou smotanou a citrónovou šťavou.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Cviklové rolky s mäsom
Makové pirohy s višňovým džemom
6 porcií
150 g hladkej múky ● 50 g mletého maku ● 1/4 ČL soli ● 2 vajcia + 1 na potretie
OKREM TOHO: domáci višňový džem ● maslo alebo makový olej na poliatie ● mletý mak a práškový cukor na posypanie
Múku premiešame s mletým makom a so soľou a postupne pridávame rozmiešané vajcia. Miesením vypracujeme suché tuhšie cesto. Ak treba, pridáme vodu, prípadne miesime cesto navlhčenými rukami. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať. Potom vyvaľkáme na hrúbku 1,5 až 2 mm. Vykrajujeme kruhy s priemerom 5 cm, plníme ich džemom a spoje potrieme rozšľahaným vajcom. Pritlačíme ich k sebe, aby sme z pirohov dostali vzduchové bubliny. Varíme v osolenej vriacej vode 2 až 4 minúty, kým sa neuvaria – spoje však môžu byť al dente. Scedené pirohy prelejeme roztopeným maslom alebo makovým olejom, jemne ich posypeme mletým makom a cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 4 minúty
Náš tip
Pirohy si môžete urobiť aj do zásoby a dať zamraziť.
Sladké cestoviny môžete zafarbiť aj cviklovou šťavou alebo kurkumou. Budú lákavejšie.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Makové pirohy s višňovým džemom