Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dobrých receptov na domáce pagáče nikdy nie je dosť: Z týchto sa bude zalizovať celá rodina

Vyskúšajte jeden z piatich chutných receptov.

Zdroj: archív

Reklama

Vyskúšajte jeden z týchto piatich receptov na domáce pagáče. Zaručene si pochutná celá rodina.

Syrové

Do misky rozdrobíme 1 kocku droždia, pridáme 1 ČL kryštálového cukru a 300 ml vlažného mlieka a necháme vzísť kvások. Do veľkej misy preosejeme 750 g hladkej múky, pridáme väčší uvarený a postrúhaný zemiak, 250 ml kyslej smotany, 100 ml oleja, 100 g topeného syra, 1 ČL soli, 1 žĺtok a kvások. Vymiesime ľahké a vláčne cesto, zakryjeme a dáme na teplé miesto 50 minút kysnúť. Premiesime a necháme kysnúť ďalších 10 minút. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, povykrajujeme malé kolieska, ktoré potrieme bielkom a posypeme tvrdým strúhaným syrom. Pečieme 17 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Zemiakové

Z 500 ml mlieka, 1 ČK kryštálového cukru a 2 kociek droždia pripravíme kvások. Do misy preosejeme 900 g polohrubej múky, pridáme 1 PL soli, 4 stredne veľké, uvarené a prelisované zemiaky, 1 žĺtok, 100 ml oleja a kvások. Zo surovín vypracujeme polotuhé cesto, zakryjeme a necháme aspoň 40 minút na teplom mieste kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a na 2/3 cesta nastrúhame stužený tuk (Cera). Cesto preložíme na tretiny a necháme 30 minút odstáť. Potom ho rozvaľkáme a ešte raz poprekladáme. Postup zopakujeme trikrát. Nakoniec z cesta povykrajujeme pagáčiky, pokladieme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Pečieme zhruba 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

S bryndzovou plnkou

V miske pripravíme kvások zo 120 ml vlažného mlieka, 20 g droždia, 1 PL kryštálového cukru a z 1 PL hladkej múky. V mise zmiešame 300 g hladkej múky, 100 g celozrnnej múky, 1 ČL soli a 1/3 balíčka prášku do pečiva. Do zmesi pridáme 1 vajce, 120 ml mlieka, 70 ml oleja a kvások. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme hodinu kysnúť. V malej miske vymiešame 250 ml kyslej smotany s 250 g bryndze a 2 najemno nasekanými jarnými cibuľkami. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, povykrajujeme kolieska a preložíme na plech. Do každého kolieska urobíme do stredu jamku a do nej lyžičku plnky. Okraje potrieme olejom, necháme krátko nakysnúť a dáme na zhruba 20 až 25 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.

Oškvarkové

Kvások pripravíme z 1 kocky droždia, 150 ml vlažného mlieka a 1 ČL kryštálového cukru. V mise zmiešame 2 väčšie uvarené a postrúhané zemiaky, kvások, 850 g polohrubej múky, 6 ČL soli, 1 vajce a 100 ml oleja. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. Na cesto natrieme 750 g pomletých oškvarkov a cesto preložíme ako obálku. Necháme 15 minút odpočinúť, znova rozvaľkáme a poprekladáme. Postup dvakrát zopakujeme a z cesta povykrajujeme pagáčiky. Preložíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

Pikantné

Z kocky droždia a 150 ml mlieka pripravíme kvások. Spolu s 500 g hrubej múky, so 100 g margarínu, štipkou soli a 1 vajcom vypracujeme na polotuhé cesto. Zakryjeme a necháme 30 minút kysnúť. Na mäsovom mlynčeku pomelieme 200 g oškvarkov, 4 strúčiky cesnaku a 80 g cibule. Oškvarkovú zmes dochutíme soľou, korením, horčicou a ostrým kečupom. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľký obdĺžnik a potrieme oškvarkovou pastou. Cesto preložíme na polovicu, rozvaľkáme a postup dvakrát zopakujeme. Nakoniec z cesta povykrajujeme kolieska, potrieme žĺtkom a pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Vyberáme pre vás niečo PLUS