Domácim vaječným cestovinám sa nič nevyrovná: 2 super tipy, s ktorými si môžete ich prípravu uľahčiť
21. 2. 2017, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:53)

Zdroj: Shutterstock
Máte chuť na chutné domáce cestoviny? Urobte si ich doma a buďte inšpiráciou pre vaše kamarátky.
Môžete použiť vlastné ruky, alebo si to uľahčiť so strojčekom na cestoviny. Nie je to vôbec také ťažké, obchody ponúkajú strojčeky na výrobu cestovín, s ktorými to pôjde ako po masle.
Vaječné cestoviny
Potrebujeme:
500 g semoliny
5 celých vajíčok
1 PL oleja
1 ČL soli
Takto sa to podarí:
Zo surovín zamiesime tuhšie cesto, ktoré necháme 1 hodinu odpočívať. Potom rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme natenko. Nakrájame do požadovaného tvaru a uvaríme v osolenej vode, alebo usušíme a uskladníme na neskôr.
Rady
Ako správne vyvaľkať?
Pracovnú dosku vždy dobre pomúčte a dbajte, aby aj valček bol od múky. Vyvaľkajte natenko a na vykrajovanie použite formičky, alebo ostrôžku. Hotové cestoviny je dobré poprášiť múkou a nechať vysušiť, ak ich chceme uskladniť na neskôr.
Ako to funguje so strojčekom?
Práca so strojčekom nie je vôbec zložitá. Cesto by nemalo byť príliš tuhé ani lepivé. Potom už iba stačí nastaviť valce čo najviac od seba a začať točiť. Pás, ktorý vznikne, potom preložíte, prípadne posypete múkou a ďalej preťahujete medzi valcami. Valce postupne približujete až na potrebnú hrúbku cesta. Keď máte požadovanú hrúbku, cesto necháte chvíľku sušiť.
Zdroj: Shutterstock
Domáce vaječné cestoviny
Aké najznámejšie druhy poznáme:
Spaghetti sú asi najznámejší druh. Majú dĺžku asi 30cm a hrúbku asi 2 mm. Ich názov pochádza z talianského slova „spago“, čo je špagát. Podávajú sa väčšinou s mäsom a paradajkami, alebo so smotanovou omáčkou.
Lasagne sú pláty cesta, ktoré sa prekladajú mäsom, omáčkami, alebo ragú. Podľa vzoru francúzskej kuchyne sa prekladajú aj bešamelom.
Linguine čiže jazýčky, sú podobné ako špagety, akurát sú ploché a podávajú sa najčastejšie s morskými plodmi a pestom.
Fettucine v preklade znamenajú „stužky“. Sú ploché a hrubšie. Často sa jedávajú s mäsovou omáčkou. Väčie a širšie (2-3 cm) fettucine sa nazývajú pappardelle.