Doprajte si sladké bez výčitiek: 5 tipov na dezerty, ktoré fantasticky vyzerajú a úžasne chutia
3. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:45)

Zdroj: shutterstock
A to úplne bez výčitiek. Z plodov zo svojej záhradky vyčarujete doma skutočné skvosty, ktoré chutia ešte lepšie, ako vyzerajú.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Obrátený slivkový koláč
12 kúskov
● 150 g ovsenej múky
● 100 g mletých orechov
● 100 g trstinového cukru
● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
● 1/2 ČL sódy bikarbóny
● 1 a 1/2 ČL škorice
● 160 ml rastlinného mlieka
● 1/2 ČL kardamómu
● 80 g zrelých banánov alebo jablkového pyré
● 1/3 ČL soli
● 1 PL citrónovej šťavy
Na obloženie:
● 7 sliviek
● 1 PL javorového sirupu
● 1 PL trstinového cukru
Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky jemne potrieme tukom. Slivky umyjeme, nakrájame na polovice a odstránime kôstky. Poukladáme na dno formy, pokvapkáme sirupom a posypeme cukrom. Dáme bokom. Všetky suché prísady dáme do misy a premiešame. V druhej mise premiešame všetky vlhké prísady a spojíme s múčnou zmesou. Nalejeme rovnomerne na slivky, povrch uhladíme a pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút. Vyskúšame špajdľou, či je cesto prepečené. Necháme vo forme chladnúť 10 až 15 minút a potom vyklopíme na tanier. Stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Obrátený slivkový koláč
Šťavnatá figová torta
8 kúskov
● 350 g špaldovej múky
● 2 ČL škorice
● štipka kardamómu
● štipka mletých klinčekov
● 1 ČL prášku do pečiva
● 1 ČL sódy bikarbóny
● 1 ČL mletého zázvoru
● 1 ČL mandľového masla
● štipka soli
● 200 g trstinového cukru
● 100 g kokosového cukru
● 120 ml kokosového oleja
● 370 ml mandľového mlieka
● 250 g tekvicového pyré
● 2 PL jablčného octu
● 1 ČL vanilkového extraktu
Na krém:
● 120 g smotanového syra
● 120 g margarínu alsan
● 300 g práškového brezového cukru
● 1 PL mandľového mlieka
Na polevu:
● 125 g smotanového syra
● štipka kurkumy
● 1 ČL vanilkovej esencie
Okrem toho:
● 8 fíg
● trocha malín
Suché prísady okrem cukru spolu premiešame. Do druhej misy pridáme cukor, kokosový cukor a kokosový olej a šľaháme spolu asi 1 minútu. Pridáme mlieko, tekvicu, jablčný ocot a vanilkový extrakt a krátko šľaháme. Vmiešame suché prísady a nanesieme do dvoch tortových foriem s priemerom 20 cm vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Medzitým vymiešame všetky prísady na krém. Vychladnuté korpusy prerežeme napoly a každý natrieme asi štvrtinou krému. Poukladáme na seba.
Prísady na polevu spolu vymiešame. Ak sa nám poleva zdá veľmi hustá, pridáme trocha rastlinného mlieka a nalejeme na povrch torty. Dáme do chladničky stuhnúť a pred podávaním ozdobíme nakrájanými figami a malinami.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Šťavnatá figová torta
Jablková buchta s jogurtom
12 kúskov
● 3 jablká
● 4 vajcia
● 120 g kokosového cukru
● 1 ČL citrónovej kôry
● 200 g zmäknutého masla
● 150 g gréckeho jogurtu (10 % tuku)
● 200 g špaldovej múky
● 1 ČL prášku do pečiva
● štipka soli
Jablká očistíme a nakrájame na plátky aj s jadrovníkom. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Tie vyšľaháme spolu s cukrom dopenista. Postupne zašľaháme maslo a vmiešame citrónovú kôru a jogurt. Zmiešame múku s práškom do pečiva. Bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Na striedačku vmiešavame múku a sneh, až nám vznikne nadýchané celistvé cesto. To nalejeme do formy a obložíme jablkami. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Necháme vychladnúť a opatrne vyberieme z formy.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Jablková buchta s jogurtom
Tekvicový vegánsky koláč
12 kúskov
Na plnku:
● 425 g rozmixovaného tekvicového pyré
● 180 ml kokosového mlieka z konzervy
● 100 g trstinového cukru
● 50 g javorového sirupu
● 24 g kukuričného škrobu
● 2 a 1/2 ČL zmesi korenia na tekvicový koláč
● 1 ČL vanilkovej esencie
● 1/3 ČL soli
Na korpus:
● 160 g bezlepkovej múky
● 60 g mandľovej múky
● 2 PL mletých ľanových semienok
● 60 ml vody
● 30 g kokosového oleja
● 20 g trstinového cukru
● štipka soli
● tekvicové semienka na ozdobu
Ako prvé si pripravíme náhradu vajec. Mleté ľanové semienka zmiešame s vodou, premiešame a necháme 5 minút odstáť. Do misy dáme všetky suché prísady na cesto a premiešame. Vlejeme všetky mokré prísady aj s ľanovou zmesou a vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby pridáme trocha vody. Cesto natlačíme do pripravenej tartovej formy tak, aby sme vytvorili aj okraje. Dáme do chladničky. Pripravíme si plnku. Všetky prísady dáme do kuchynského robota a rozmixujeme na hladkú zmes. Nalejeme na cesto, povrch uhladíme a pečieme pri teplote 180 °C asi 50 minút. Rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme ešte 5 minút odstáť. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vlažný koláč dáme ešte na 2 hodiny do chladničky a až potom krájame. Pred podávaním ozdobíme tekvicovými semienkami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: shutterstock
Tekvicový vegánsky koláč
Čokoládový koláč s hruškami a lieskovcami
12 kúskov
● 100 g lieskovcov
● 2 hrušky
● 2 PL citrónovej šťavy
● 175 g horkej čokolády (aspoň 75 %)
● 180 g masla
● 150 g jablkového pyré
● 4 vajcia
● 100 g trstinového cukru
● 80 g špaldovej múky
● 100 g celozrnnej pšeničnej múky
● 2 PL kakaa
● 2 ČL prášku do pečiva
Orechy nasekáme nahrubo a na suchej panvici opečieme dozlatista. Necháme vychladnúť. Hrušky opláchneme, rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na plátky. Premiešame s citrónovou šťavou. Čokoládu nasekáme a s maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Necháme trocha vychladnúť. Jablkové pyré vyšľaháme s cukrom a vajcami dokrémova. Vmiešame čokoládové maslo. V druhej mise zmiešame oba druhy múky, kakao a prášok do pečiva. Zapracujeme do čokoládovej zmesi. Pridáme orechy a nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Do stredu vtisneme hruškové plátky a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút.Necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Čokoládový koláč s hruškami a lieskovcami