Reklama

Doprajte si sladké bez výčitiek: 5 tipov na dezerty, ktoré fantasticky vyzerajú a úžasne chutia

Čokoládový koláč s hruškami a lieskovcami

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

A to úplne bez výčitiek. Z plodov zo svojej záhradky vyčarujete doma skutočné skvosty, ktoré chutia ešte lepšie, ako vyzerajú.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Kysnutý koláč s ovocím a so sladkou mandľovou posýpkou

    Obrátený slivkový koláč 

    12 kúskov

    ● 150 g ovsenej múky
    ● 100 g mletých orechov
    ● 100 g trstinového cukru
    ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
    ● 1/2 ČL sódy bikarbóny
    ● 1 a 1/2 ČL škorice
    ● 160 ml rastlinného  mlieka
    ● 1/2 ČL kardamómu
    ● 80 g zrelých banánov alebo jablkového pyré
    ● 1/3 ČL soli
    ● 1 PL citrónovej šťavy

    Na obloženie:
    ● 7 sliviek
    ● 1 PL javorového sirupu
    ● 1 PL trstinového cukru

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky jemne potrieme tukom. Slivky umyjeme, nakrájame na polovice a odstránime kôstky. Poukladáme na dno formy, pokvapkáme sirupom a posypeme cukrom. Dáme bokom. Všetky suché prísady dáme do misy a premiešame. V druhej mise premiešame všetky vlhké prísady a spojíme s múčnou zmesou. Nalejeme rovnomerne na slivky, povrch uhladíme a pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút. Vyskúšame špajdľou, či je cesto prepečené. Necháme vo forme chladnúť 10 až 15 minút a potom vyklopíme na tanier. Stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Obrátený slivkový koláč

    Šťavnatá figová torta

    8 kúskov
    ● 350 g špaldovej múky
    ● 2 ČL škorice
    ● štipka kardamómu
    ● štipka mletých klinčekov
    ● 1 ČL prášku do pečiva
    ● 1 ČL sódy bikarbóny
    ● 1 ČL mletého zázvoru
    ● 1 ČL mandľového masla
    ● štipka soli
    ● 200 g trstinového cukru
    ● 100 g kokosového cukru
    ● 120 ml kokosového oleja
    ● 370 ml mandľového mlieka
    ● 250 g tekvicového pyré
    ● 2 PL jablčného octu
    ● 1 ČL vanilkového extraktu

    Na krém:
    ● 120 g smotanového syra
    ● 120 g margarínu alsan
    ● 300 g práškového brezového cukru
    ● 1 PL mandľového mlieka

    Na polevu:
    ● 125 g smotanového syra
    ● štipka kurkumy
    ● 1 ČL vanilkovej esencie

    Okrem toho:
    ● 8 fíg
    ● trocha malín

    Suché prísady okrem cukru spolu premiešame. Do druhej misy pridáme cukor, kokosový cukor a kokosový olej a šľaháme spolu asi 1 minútu. Pridáme mlieko, tekvicu, jablčný ocot a vanilkový extrakt a krátko šľaháme. Vmiešame suché prísady a nanesieme do dvoch tortových foriem s priemerom 20 cm vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Medzitým vymiešame všetky prísady na krém. Vychladnuté korpusy prerežeme napoly a každý natrieme asi štvrtinou krému. Poukladáme na seba.
    Prísady na polevu spolu vymiešame. Ak sa nám poleva zdá veľmi hustá, pridáme trocha rastlinného mlieka a nalejeme na povrch torty. Dáme do chladničky stuhnúť a pred podávaním ozdobíme nakrájanými figami a malinami.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Šťavnatá figová torta

    Jablková buchta s jogurtom 

    12 kúskov

    ● 3 jablká
    ● 4 vajcia
    ● 120 g kokosového cukru
    ● 1 ČL citrónovej kôry
    ● 200 g zmäknutého masla
    ● 150 g gréckeho jogurtu  (10 % tuku)
    ● 200 g špaldovej múky
    ● 1 ČL prášku do pečiva
    ● štipka soli

    Jablká očistíme a nakrájame na plátky aj s jadrovníkom. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Tie vyšľaháme spolu s cukrom dopenista. Postupne zašľaháme maslo a vmiešame citrónovú kôru a jogurt. Zmiešame múku s práškom do pečiva. Bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Na striedačku vmiešavame múku a sneh, až nám vznikne nadýchané celistvé cesto. To nalejeme do formy a obložíme jablkami. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Necháme vychladnúť a opatrne vyberieme z formy.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Jablková buchta s jogurtom

    Tekvicový vegánsky koláč

    12 kúskov

    Na plnku:
    ● 425 g rozmixovaného tekvicového pyré
    ● 180 ml kokosového mlieka z konzervy
    ● 100 g trstinového cukru
    ● 50 g javorového sirupu
    ● 24 g kukuričného škrobu
    ● 2 a 1/2 ČL zmesi korenia na tekvicový koláč
    ● 1 ČL vanilkovej esencie
    ● 1/3 ČL soli

    Na korpus:
    ● 160 g bezlepkovej múky
    ● 60 g mandľovej múky
    ● 2 PL mletých ľanových semienok
    ● 60 ml vody
    ● 30 g kokosového oleja
    ● 20 g trstinového cukru
    ● štipka soli
    ● tekvicové semienka na ozdobu

    Ako prvé si pripravíme náhradu vajec. Mleté ľanové semienka zmiešame s vodou, premiešame a necháme 5 minút odstáť. Do misy dáme všetky suché prísady na cesto a premiešame. Vlejeme všetky mokré prísady aj s ľanovou zmesou a vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby pridáme trocha vody. Cesto natlačíme do pripravenej tartovej formy tak, aby sme vytvorili aj okraje. Dáme do chladničky. Pripravíme si plnku. Všetky prísady dáme do kuchynského robota a rozmixujeme na hladkú zmes. Nalejeme na cesto, povrch uhladíme a pečieme pri teplote 180 °C asi 50 minút. Rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme ešte 5 minút odstáť. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vlažný koláč dáme ešte na 2 hodiny do chladničky a až potom krájame. Pred podávaním ozdobíme tekvicovými semienkami.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: shutterstock

    Tekvicový vegánsky koláč

    Čokoládový koláč s hruškami a lieskovcami 

    12 kúskov

    ● 100 g lieskovcov
    ● 2 hrušky
    ● 2 PL citrónovej šťavy
    ● 175 g horkej čokolády (aspoň 75 %)
    ● 180 g masla
    ● 150 g jablkového pyré
    ● 4 vajcia
    ● 100 g trstinového cukru
    ● 80 g špaldovej múky
    ● 100 g celozrnnej pšeničnej múky
    ● 2 PL kakaa
    ● 2 ČL prášku do pečiva

    Orechy nasekáme nahrubo a na suchej panvici opečieme dozlatista. Necháme vychladnúť. Hrušky opláchneme, rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na plátky. Premiešame s citrónovou šťavou. Čokoládu nasekáme a s maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Necháme trocha vychladnúť. Jablkové pyré vyšľaháme s cukrom a vajcami dokrémova. Vmiešame čokoládové maslo. V druhej mise zmiešame oba druhy múky, kakao a prášok do pečiva. Zapracujeme do čokoládovej zmesi. Pridáme orechy a nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Do stredu vtisneme hruškové plátky a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút.Necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Čokoládový koláč s hruškami a lieskovcami

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.