Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Doprajte si zeleninu počas celého roka: Tieto 4 nakladané dobroty zvládnu aj začiatočníčky

Cukina so zázvorom a s kurkumou

Zdroj: GettyImages

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dopriať si chutnú zeleninu počas celého roka nie je vôbec ťažké. Vlastne je to úplne jednoduché. Stačí len bohatá úroda, dobrý nálev a trocha chuti do práce. Pustite sa do toho!

Pikantné uhorky s čili

4 poháre (po 500 ml)

750 g uhoriek nakladačiek ● 1 paprička habanero (môže byť aj iný druh) ● 250 ml bieleho vínneho octu ● 2 PL morskej soli ● 2 ČL trstinového cukru ● 500 ml vody ● 1 a 1/2 ČL koriandra ● 1 a 1/2 ČL horčičných semienok ● 1 ČL celého čierneho korenia

Uhorky očistíme a natlačíme do sterilizovaných pohárov. Papričku čili rozštvrtíme a pridáme k uhorkám. V hrnci zmiešame ocot, soľ, cukor, vodu a korenie, privedieme do varu a ihneď nalejeme na uhorky. Poháre dobre uzavrieme, postavíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút

Náš tip
Pridajte aj rozkvitnuté kvety kôpru. Dodajú uhorkám úžasnú chuť.

Zdroj: GettyImages

Pikantné uhorky s čili

Červená repa  s cibuľou

6 pohárov (po 250 ml)

1 kg červenej repy ● 200 g cibule ● 250 ml bieleho vínneho octu ● 500 ml vody ● 1 PL soli ● 2 PL cukru

Červenú repu umyjeme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme, až kým nezmäkne. Medzitým ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na kolieska. Po uvarení repu ošúpeme (pozor, farbí) a nakrájame na kolieska alebo kocky. Navrstvíme spolu s cibuľou do pohárov. V hrnci zmiešame ocot, vodu, soľ a cukor a privedieme do varu. Ihneď nalejeme na zeleninu v pohároch tak, aby bola celá zakrytá, a poháre dobre uzavrieme. Skladujeme v chlade a na tmavom mieste.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 45 minút

Zdroj: shutterstock

Červená repa s cibuľou

Paradajková omáčka

5 fliaš (po 500 ml)

2 kg paradajok ● 4 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL oleja ● 2 PL paradajkového pretlaku ● soľ ● cukor ● 1 PL sušenej bazalky ● 1 PL sušeného oregana

Paradajky umyjeme a zospodu narežeme do kríža. Zalejeme vriacou vodou a následne prepláchneme studenou. Paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. V hrnci rozhorúčime olej, pridáme cibuľu a cesnak a krátko podusíme. Vmiešame paradajkový pretlak a chvíľu opekáme. Vsypeme nakrájané paradajky a varíme asi 5 minút. Dochutíme soľou, cukrom, bazalkou a oreganom. Hotovú omáčku nalejeme do pripravených sterilizovaných fliaš a uzavrieme. Poukladáme na hlbší plech tak, aby sa nedotýkali. Do plechu nalejeme vodu, aby siahala do 1/3 fliaš. Sterilizujeme v elektrickej rúre pri teplote 100 °C.

Čas prípravy: 30 minút
Čas sterilizácie: 1 hodina

Zdroj: GettyImages

Paradajková omáčka

Cukina so zázvorom a s kurkumou

4 poháre (po 500 ml)

750 g cukiny ● 250 ml octu ● 2 PL morskej soli ● 4 ČL ryžového sirupu ● 500 ml vody ● 3 plátky zázvoru ● 2 plátky čerstvej kurkumy (alebo 1 ČL mletej kurkumy) ● 1 ČL koriandra ● 1 ČL rasce

Cukinu nakrájame na plátky a natlačíme do sterilizovaných pohárov. V hrnci zmiešame ocot, soľ, ryžový sirup, vodu, zázvor a korenie a privedieme do varu. Ešte vriace nalejeme na zeleninu a poháre dobre uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Ak chceme, aby dlhšie vydržali, sterilizujeme ich pri teplote 120 °C.

Čas prípravy: 20 minút

Náš tip
Do nálevu pridajte drievko škorice. Dodá zelenine úžasnú vôňu.

Zdroj: GettyImages

Cukina so zázvorom a s kurkumou

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.