Pikantné uhorky s čili

4 poháre (po 500 ml)

750 g uhoriek nakladačiek ● 1 paprička habanero (môže byť aj iný druh) ● 250 ml bieleho vínneho octu ● 2 PL morskej soli ● 2 ČL trstinového cukru ● 500 ml vody ● 1 a 1/2 ČL koriandra ● 1 a 1/2 ČL horčičných semienok ● 1 ČL celého čierneho korenia

Uhorky očistíme a natlačíme do sterilizovaných pohárov. Papričku čili rozštvrtíme a pridáme k uhorkám. V hrnci zmiešame ocot, soľ, cukor, vodu a korenie, privedieme do varu a ihneď nalejeme na uhorky. Poháre dobre uzavrieme, postavíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút

Náš tip
Pridajte aj rozkvitnuté kvety kôpru. Dodajú uhorkám úžasnú chuť.

Pikantné uhorky s čili
Pikantné uhorky s čili
Zdroj: GettyImages

Červená repa  s cibuľou

6 pohárov (po 250 ml)

1 kg červenej repy ● 200 g cibule ● 250 ml bieleho vínneho octu ● 500 ml vody ● 1 PL soli ● 2 PL cukru

Červenú repu umyjeme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme, až kým nezmäkne. Medzitým ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na kolieska. Po uvarení repu ošúpeme (pozor, farbí) a nakrájame na kolieska alebo kocky. Navrstvíme spolu s cibuľou do pohárov. V hrnci zmiešame ocot, vodu, soľ a cukor a privedieme do varu. Ihneď nalejeme na zeleninu v pohároch tak, aby bola celá zakrytá, a poháre dobre uzavrieme. Skladujeme v chlade a na tmavom mieste.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 45 minút

Červená repa s cibuľou
Červená repa s cibuľou
Zdroj: shutterstock

Paradajková omáčka

5 fliaš (po 500 ml)

2 kg paradajok ● 4 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL oleja ● 2 PL paradajkového pretlaku ● soľ ● cukor ● 1 PL sušenej bazalky ● 1 PL sušeného oregana

Paradajky umyjeme a zospodu narežeme do kríža. Zalejeme vriacou vodou a následne prepláchneme studenou. Paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. V hrnci rozhorúčime olej, pridáme cibuľu a cesnak a krátko podusíme. Vmiešame paradajkový pretlak a chvíľu opekáme. Vsypeme nakrájané paradajky a varíme asi 5 minút. Dochutíme soľou, cukrom, bazalkou a oreganom. Hotovú omáčku nalejeme do pripravených sterilizovaných fliaš a uzavrieme. Poukladáme na hlbší plech tak, aby sa nedotýkali. Do plechu nalejeme vodu, aby siahala do 1/3 fliaš. Sterilizujeme v elektrickej rúre pri teplote 100 °C.

Čas prípravy: 30 minút
Čas sterilizácie: 1 hodina

Paradajková omáčka
Paradajková omáčka
Zdroj: GettyImages

Cukina so zázvorom a s kurkumou

4 poháre (po 500 ml)

750 g cukiny ● 250 ml octu ● 2 PL morskej soli ● 4 ČL ryžového sirupu ● 500 ml vody ● 3 plátky zázvoru ● 2 plátky čerstvej kurkumy (alebo 1 ČL mletej kurkumy) ● 1 ČL koriandra ● 1 ČL rasce

Cukinu nakrájame na plátky a natlačíme do sterilizovaných pohárov. V hrnci zmiešame ocot, soľ, ryžový sirup, vodu, zázvor a korenie a privedieme do varu. Ešte vriace nalejeme na zeleninu a poháre dobre uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Ak chceme, aby dlhšie vydržali, sterilizujeme ich pri teplote 120 °C.

Čas prípravy: 20 minút

Náš tip
Do nálevu pridajte drievko škorice. Dodá zelenine úžasnú vôňu.

Cukina so zázvorom a s kurkumou
Cukina so zázvorom a s kurkumou
Zdroj: GettyImages