Reklama

Drobné vianočné pečivo miluje každý: Za týmito 5 čokoládovými dobrotami sa len tak zapráši!

Medvedie labky

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Potešíme všetky čokoholičky. Našli sme pre vás tie najchutnejšie a pritom jednoduché dobroty, za ktorými sa len tak zapráši.

Kokosové ježe

30 kúskov

250 g práškového cukru ● 1 vajce ● 30 g masla ● 300 až 400 ml mlieka ● 2 PL medu ● 400 g polohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva

NA KAKAOVÚ POLEVU: 200 g práškového cukru ● 50 g kakaa holandského typu ● 6 PL mlieka ● 50 g masla ● 200 g strúhaného kokosu na obaľovanie

Vo veľkej mise vymiešame všetky suroviny na cesto. Prelejeme ho do vymasteného plechu vysypaného múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút, kým koláč nechytí peknú zlatú farbu. Necháme ho dobre vychladnúť. Zatiaľ pripravíme kakaovú polevu. V menšom kastróle vymiešame na miernom ohni všetky ingrediencie dohladka a necháme mierne vychladnúť. Vychladnutý koláč priamo v plechu rozkrájame na rovnaké obdĺžniky. Namáčame ich do kakaovej polevy a ihneď obaľujeme v kokose.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Kokosové ježe

Rožteky s bielou čokoládou

35 kúskov

50 g vychladenej bielej čokolády ● 140 g hladkej múky ● 100 g masla ● 1 žĺtok ● 100 g mletých lieskových orieškov ● 30 g práškového cukru ● 1/2 ČL mletej vanilky

NA OZDOBU: 100 g bielej čokolády ● 50 g lieskových orieškov

Studenú čokoládu nastrúhame na hrubom strúhadle. Všetky ostatné suroviny zmiešame, a to najlepšie v robote. Na konci zapracujeme aj bielu čokoládu. Z cesta urobíme placku a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Z vychladeného cesta tvarujeme malé rožteky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na 10 až 12 minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Nad parou rozpustíme čokoládu a namáčame do nej konce vychladnutých rožtekov. Obalíme ich v nasekaných lieskových orieškoch a hotovo.

Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 10 až 12 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Rožteky s bielou čokoládou

Kôpky plnené čokoládou

15 kúskov

2 vajcia ● 80 g zmäknutého masla ● 100 g trstinového cukru ● 200 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 štipky soli ● 15 kociek čokolády

Rúru predhrejeme na 175 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame vajcia, zmäknuté maslo, cukor, múku, prášok do pečiva a trocha soli a vymiesime hladké cesto. Z cesta vyformujeme 15 guliek, do ktorých jemne vtlačíme kúsky čokolády. Prstami cesto uzavrieme, aby nemala kadiaľ vytekať čokoláda pri pečení, a kôpky poukladáme na plech. Pečieme 10 až 12 minút a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 10 až 12 minút

Zdroj: shutterstock

Kôpky plnené čokoládou

Medvedie labky

70 kúskov

400 g zmiešanej hladkej a hrubej múky ● 200 g práškového cukru ● 1 PL kakaového prášku ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 balíček škoricového cukru ● 150 g mletých orechov ● 5 ks pomletých klinčekov ● 2 vajcia ● 250 g masla ● maslo a múka na vymazanie formičiek ● zmes práškového a vanilkového cukru na obaľovanie

Do hlbšej misy preosejeme hladkú a hrubú múku, práškový cukor, kakao, prášok do pečiva, škoricový cukor, pridáme orechy a pomleté klinčeky. Suchú zmes dobre premiešame, pridáme vajcia a zmäknuté maslo. Zmes odložíme na 20 minút do chladu a zatiaľ vymastíme a múkou vysypeme kovové formičky. Rúru vyhrejeme na 190 °C. Z cesta oddeľujeme kúsky a natlačíme ich do každej formičky tak, aby bola v strede priehlbina. Počas pečenia objem cesta mierne narastie. Naplnené formičky poukladáme na plech a vložíme na 10 minút do vyhriatej rúry. Po upečení a miernom vychladnutí vyklopíme z formičiek hotové medvedie labky a obalíme ich v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 20 minút
Čas pečenia: 10 minút

Korenisté čokoládové crinkles

20 kúskov

30 g horkej čokolády ● 60 ml rastlinného oleja ● 120 g práškového cukru ● 40 g kakaa ● 2 vajcia ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 120 g špaldovej múky ● štipka soli ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL instantného espresa ● štipka kajenského korenia ● 70 g práškového cukru na posypanie

Horkú čokoládu nasekáme a zmiešame s olejom, cukrom a kakaom. Po jednom zapracujeme vajcia a potom aj vanilkovú esenciu. V druhej mise premiešame múku, prášok do pečiva, kávový prášok, ako aj soľ a korenie a preosejeme na čokoládovú zmes. Miesime zľahka, kým sa cesto nespojí. Potom ho zabalíme do fólie a dáme na noc do chladničky. Rúru predhrejeme na 180°C. Cesto vyberieme z chladničky a vyformujeme z neho 20 guliek s priemerom asi 2 cm a ihneď ich obalíme v preosiatom práškovom cukre. Poukladáme asi 5 cm od seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre 10 až 12 minút a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Čas pečenia: 10 až 12 minút

Zdroj: shutterstock

Korenisté čokoládové crinkles

Zdroj: shutterstock

Vyskúšajte aj verziu z bielej čokolády a s citrónom

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.