Droždie dobre poslúži aj ako liek, ale POZOR! Takto ho nikdy nejedzte, môžete si vážne poškodiť zdravie
3. 2. 2017, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:53)

Zdroj: Shutterstock
Z droždia sa dajú pripraviť chutné a zdravé pochúťky, len musíte dať pozor, s čím ho kombinujete.
Dajte si pozor, aby ste droždie nekombinovali s ovocnými šťavami. Môžete si poškodiť pečeň. Prečo?
Kedysi americkí vedci odporúčali kombinovať čerstvé droždie a ovocné šťavy pre zvýšenie účinku droždia. Nakoniec sa zistilo, že ich vzájomná prítomnosť v črevách spôsobuje nadúvanie a vznik toxických látok, ktoré zaťažujú pečeň. Preto čerstvé droždie použite tak ako my.

Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Zdroj: Shutterstock
Drožďová nátierka
Drožďová nátierka
Potrebujeme:
1 PL masti, 1 cibuľa, 6 kociek čerstvého droždia, 4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL nasekanej pažítky na ozdobu
Takto sa to podarí:
Na horúcej masti opražíme nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nadrobené droždie, ktoré necháme rozpustiť. Pridáme vajcia a dobre miešame, až kým sa nezrazia. Osolíme, okoreníme a dáme na taniere. Posypeme pažítkou a podávame s chlebom.
Zdroj: Shutterstock
Pohánka
Pohánka s droždím
Potrebujeme:
2 hrste pohánky, soľ, 4 kocky droždia, 2 mladé cibuľky
Takto sa to podarí:
Pohánku necháme cez noc vo vode zmäknúť. Na druhý deň ju uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme a dáme do panvice, kam pridáme droždie. Necháme droždie rozpustiť a rozdelíme na taniere. Posypeme nasekanou cibuľkou. Podávame so zemiakmi alebo s čiernym chlebom.
Zdroj: Shutterstock
Pohánka
Droždie poznáme čerstvé, alebo sušené. Čerstvé droždie sú vlastne lisované kvasinky, ktoré uskladňujeme pri teplote 0 až 10 °C. Dá sa aj zamraziť na neskoršie použitie, ale počet kvasiniek sa tak zníži. Je veľmi zdravé, obsahuje vitamíny B a D, pomáha oxidovať tuky a tak prispieva k čistej pokožke. Pomáha aj s trávením sacharidov a bráni ukladaniu kyseliny mliečnej.
Zdroj: Shutterstock
Nátierka